black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ]    
Νέα και Εξελίξεις

Επίσκεψη στην Κύπρο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ υπό τον Λεοπόλτ Μάουρερ.

Επταμελής ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Leopold Maurer πραγματοποίησε στις 14-16 Ιανουαρίου 1999 επίσκεψη στην Κύπρο, όπου είχε σειρά συσκέψεων με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κ. Γιώργο Βασιλείου και την ομάδα του.

Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν η παρακολούθηση των μηχανισμών που εφαρμόζει η Κύπρος για υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κύπρου που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ.

Ο κ. Maurer τόνισε τη σημασία επίσπευσης των εργασιών εναρμόνισης από μέρους της Κύπρου. Προς αυτή την κατεύθυνση επέσυρε την προσοχή στην ανάγκη συνεχούς διαβίβασης και συστηματικής ροής πληροφοριών προς τις υπηρεσίες της Επιτροπής για το επιτελούμενο έργο εναρμόνισης. Ο κ. Maurer επισήμανε ότι εναπόκειται στην κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα να καταδείξει σε εύθετο χρόνο τα αποτελέσματα του δύσκολου έργου εναρμόνισης τα οποία θα συμβάλουν στην επίσπευση και του χρόνου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ομάδα Maurer έδωσε έμφαση στην ανάγκη παράθεσης πραγματικών στοιχείων και ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την πορεία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας.

Η κυπριακή πλευρά παρουσίασε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το Σχέδιο Δράσης Εναρμόνισης που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό όλων των Υπουργείων για την περίοδο 1999-2002.

Στη διάρκεια των εντατικών συσκέψεων έγινε εκτενής συζήτηση πάνω σε επιμέρους θέματα που προκύπτουν από τα πρώτα επτά κεφάλαια για τα οποία έχουν ήδη γίνει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τα άλλα οκτώ κεφάλαια που θα συζητηθούν επί Γερμανικής

Προεδρίας. Ο κ. Βασιλείου και η Ομάδα Διαπραγμάτευσης ανέλυσαν τις κυπριακές θέσεις και έδωσαν διευκρινίσεις στα προς συζήτηση θέματα. Η κυπριακή πλευρά ανέλυσε επίσης τον προγραμματισμό της για πλήρη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της Κύπρου.

Στην κατηγορία των επτά πρώτων κεφαλαίων διεξήχθη ειδική συζήτηση για το θέμα των Τηλεπικοινωνιών. Η Ομάδα Maurer διαπίστωσε ότι το τεχνικό επίπεδο και η οργάνωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και κατ’ επέκταση η ΕΕ δεν θα θεωρούσε αιτιολογημένη οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο. Η Κύπρος έχει ζητήσει μεταβατική περίοδο ενός έτους, θέτοντας στόχο την πλήρη ελευθεροποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών μέχρι τις 31/12/2003. Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συνομιλιών στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επί Γερμανικής Προεδρίας.

Αλλα επιμέρους θέματα τα οποία καλύφθηκαν στις συζητήσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων το Συνεργατισμό σε συνάρτηση με τις κρατικές ενισχύσεις, την Πολιτική Ανταγωνισμού, οι Νόμοι περί Εταιρειών, την Ελεύθερη Διακίνηση Προϊόντων, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τις Μεταφορές. Στο κεφάλαιο που αφορά το Συνεργατισμό, η κυπριακή πλευρά, παρουσία εκπροσώπων του Συνεργατικού Κινήματος, εξήγησε τον τρόπο που λειτουργεί, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για οργανισμούς με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η Ομάδα Maurer ζήτησε αναλυτικό επεξηγηματικό σημείωμα αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την κυπριακή αντιπροσωπεία.

Ο κ. Maurer εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση για το σύστημα πληροφόρησης μέσω του Internet που το Γραφείο του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου προτίθεται να θέσει σε λειτουργία στις αρχές Μαρτίου 1999. Το σύστημα πληροφόρησης περιλαμβάνει εκτενή στοιχεία αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης στα Ελληνικά, τα Τουρκικά και τα Αγγλικά.

Η Ομάδα Maurer απεκόμισε πολύ καλές εντυπώσεις για τον τρόπο οργάνωσης και τις διαδικασίες εναρμόνισης που εφαρμόζει η Κύπρος.

Οι κ.κ. Maurer και Βασιλείου παρακάθησαν επίσης σε συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Maurer επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία που αποκτούν τα Κοινοβούλια των υπό ένταξη χωρών στη διαδικασία επίσπευσης του έργου εναρμόνισης.

 

Back ] Up ]