black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ] Next ]    
Νέα και Εξελίξεις

Διήμερη Συνάντηση των Διαπραγματευτών στη Λεμεσό. Απόφαση για υποβολή όλων των διαπραγματευτικών θέσεων μέχρι τον Νοέμβριο 1999

Οι Διαπραγματευτές των 6 υποψηφίων για ένταξη χωρών στην ΕΕ χαιρέτισαν την υιοθέτηση της αναμορφωμένης Agenda 2000, κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο και αποφάσισαν να ενισχύσουν την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, με την υποβολή των διαπραγματευτικών θέσεών τους επί όλων των κεφαλαίων πριν από το τέλος Νοεμβρίου 1999.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διήμερη συνάντηση των Διαπραγματευτών των 6 στη Λεμεσό (26 - 27 Μαρτίου 1999), υπό την προεδρία του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κ. Γιώργου Βασιλείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που έγινε σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας και συντονισμού, ο κ. Βασιλείου και οι υπόλοιποι Διαπραγματευτές έδωσαν δημοσιογραφική διάσκεψη.Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στις εργασίες της συνάντησης των 6 και εξέφρασε την αισιοδοξία όλων για την θετική προοπτική που διανοίγεται για την επόμενη διεύρυνση, μετά τη συμφωνία της ΕΕ επί της Azenda 2000.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη οι Διαπραγματευτές των 6 αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια συνολική προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ένταξης. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν, οι Διαπραγματευτές «αποφάσισαν να υποβάλουν διαπραγματευτικές θέσεις επί τεσσάρων κεφαλαίων μέχρι το τέλος Μαίου, και επί άλλων τεσσάρων έως το τέλος Ιουλίου». Αποφάσισαν επίσης όπως «οι διαπραγματευτικές θέσεις για όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια, υποβληθούν πριν από το τέλος Νοεμβρίου 1999».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις αυτές, ο κ. Βασιλείου είπε ότι «με το τέλος της Πορτογαλικής Προεδρίας, το α' εξάμηνο του 2000, οι 6 υποψήφιες για ένταξη χώρες αναμένουν ότι οι διαδικασίες ένταξης θα έχουν προχωρήσει σε όλα τα κεφάλαια».

Οι Διαπραγματευτές εξήραν τον δυναμισμό της Γερμανικής Προεδρίας και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων εταίρων για πρόοδο στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Χαιρέτισαν επίσης την υπόδειξη του τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας, καθηγητή Ρομάνο Πρόντι, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσαν εξάλλου με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο ότι η Διεύρυνση παραμένει ιστορική προτεραιότητα για την ΕΕ και ότι «οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα συνεχιστούν ανάλογα με το ρυθμό της κάθε χώρας και όσο το δυνατό το ταχύτερο». Οι Διαπραγματευτές επεσήμαναν επίσης τη γενική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαθέσει πόρους για τη διεύρυνση, αρχίζοντας με τις πρώτες 6 χώρες το 2002.

Κατά τη διήμερη συνάντηση, οι Διαπραγματευτές προέβησαν σε εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα ζητήματα της διαδικασίας ένταξης, όπως η πολιτική ανταγωνισμού, οι κρατικές ενισχύσεις και η συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Κατά την τετραήμερη παραμονή τους στην Κύπρο, οι Διαπραγματευτές της Τσεχίας Pavel Telicka, της Εσθονίας Alar Streimann, της Ουγγαρίας Peter Gottfried, της Πολωνίας Jan Kulakowski και της Σλοβενίας Janez Potocnik, συνοδευόμενοι από τον κ. Βασιλείου έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Μετέβησαν επίσης στην γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία, τη μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Διαπραγματευτών.

Οι Διαπραγματευτές αποφάσισαν την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησής τους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν.

 

Back ] Up ] Next ]