ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

5 Ιουλίου, 2000

 

 

Η Πρέσβυς της Κύπρου προσφωνεί τη

“Φιλόπτωχο Αδελφότητα Αμερικής ”

 

Η Πρέσβυς της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κα. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μίλησε στις 4 Ιουλίου σε εκδήλωση της Φιλοπτώχου ΑδελφότηταςΑμερικής με θέμα το ρόλο της γυναίκας στην Κυπριακή πολιτεία και κοινωνία. Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Αμερικής είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που σκοπό του έχει την υποστήριξη και βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες . Η Πρέσβυς ήταν η κύρια ομιλητής στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Φιλαδέλφεια στα πλαίσια του Κληρικολαϊκού Συνεδρίου, ενώπιον ακροατηρίου περίπου 2000 ατόμων. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και η Ευανθία Κονδάκη, Πρόεδρος της oργάνωσης των Φιλοπτώχων.

 

Η κα. Μαρκουλλή αναφέρθηκε αρχικά στη Χριστιανική παράδοση της Κύπρου και ιδιαίτερα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες του νησιού, τονίζοντας τη συστηματική καταστροφή της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο από τον καιρό της Τουρκικής εισβολής. Κάλεσε το ακροατήριο να συνεχίσει να καταδικάζει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δυνατό τρόπο την βαρβαρότητα που διαπράττεται εναντίον του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου.

 

Αναφερόμενη στο σύγχρονο ρόλο της γυναίκας στη Κύπρο, η κα. Μαρκουλλή τόνισε ότι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους τομείς της δημόσιας και πολιτικής ζωής  του τόπου. Πρόσθεσε, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ως στόχο πριν το 2005 οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστο τριάντα τοις εκατό των θέσεων λήψης αποφάσεων σε όλες τις υπηρεσίες.

 

Η κα. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι οι γυναίκες έδειξαν απαράμιλλο θάρρος και αντοχή μετά από την τραγωδία της Τουρκικής εισβολής και αγωνίσθηκαν ποικιλοτρόπως για την επιβίωση της χώρας τους . Η πρέσβυς επεσήμανε το λαμπρό παράδειγμα του κινήματος ‘Οι Γυναίκες Επιστρέφουν’ το οποίο διοργάνωσε τεράστιες διαδηλώσεις από γυναίκες αποφασισμένες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σπίτια τους. Τόνισε επίσης, ότι οι γυναίκες της Κύπρου δημιουργούν γέφυρες συμφιλίωσης με τους Τουρκοκύπριους  συμπατριώτες τους με σκοπό την επανένωση του νησιού και για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους κάτω από συνθήκες ειρήνης, χωρίς συρματομπλέγματα και στρατούς κατοχής.

 

Στη συνέχεια η κα. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου η οποία αγωνίσθηκε και δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο επαναβεβαίωσε τα δικαιώματα της σχετικά με τη περιουσία της στη κατεχόμενη Κερύνεια. Η πρέσβυς σημείωσε επίσης  την ευρύτερη σημασία του αγώνα της Λοϊζίδου για τον αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου.

 

Καταλήγοντας, η πρέσβυς επεσήμανε ότι οι γυναίκες της Κύπρου αγωνίζονται και ελπίζουν για ένα μέλλον με πλήρη ισότητα, ανάπτυξη αλλά κυρίως ειρήνη . «Το μεγαλύτερο τους όνειρο είναι ο τερματισμός της κατοχής, ο τερματισμός της βίαιης διαίρεσης της πατρίδας τους και η επανένωση της Κύπρου» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα πετύχει επειδή είναι δίκαιος.