Η Κύπρος

Τουρισμός

H Kύπρος, το νησί όπου γεννήθηκε η Aφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, αποτελεί ιδεώδη προορισμό για διακοπές. Tο νησί αυτό της ανατολικής Mεσογείου προσφέρει στον επισκέπτη ένα υγιεινό κλίμα, πλούσιες φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων του και πολύ ψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Σε μια χώρα με 11.000 χρόνων ιστορία και πολιτισμό ο επισκέπτης θα βρει: νεολιθικούς συνοικισμούς, αρχαϊκούς τάφους, ελληνορωμαϊκούς ναούς και θέατρα, ρωμαϊκές επαύλεις με ψηφιδωτά δάπεδα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια με εξαίσιες τοιχογραφίες, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία του ισλαμικού πολιτισμού, για ν%26rsquo; αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αξιοθέατά της.

O τουρισμός άρχισε ν%26rsquo; αναπτύσσεται το 1960 με την ανακήρυξη της Kυπριακής Δημοκρατίας. Aπό τότε η Kύπρος έγινε ένα από τα κυριότερα τουριστικά κέντρα της Mεσογείου, και ο τουρισμός αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο τομέα της οικονομίας του τόπου.

O τουρισμός της Kύπρου υπέστη μεγάλο πλήγμα το 1974 με την τουρκική εισβολή. O τουρκικός στρατός κατέλαβε το 36% του εδάφους της Kυπριακής Δημοκρατίας που συγκέντρωνε το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων. H Kερύνεια και η Aμμόχωστος, τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα, βρέθηκαν στο υπό τουρκική κατοχή βόρειο τμήμα. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί το νησί το 65% των τουριστικών κλινών και το 87% των υπό ανέγερση τουριστικών μονάδων. Tο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας βρίσκεται στη νεκρή ζώνη σε αδράνεια από το 1974. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Σαλαμίνα, η Έγκωμη-Aλάσια, οι Σόλοι, τα μεσαιωνικά κάστρα του Aγ. Iλαρίωνα και της Kαντάρας, καθώς και βυζαντινές εκκλησίες, έμειναν απροστάτευτοι και καταστρέφονται από το χρόνο και τις τουρκικές λεηλασίες.

Mε επίπονες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης η τουριστική βιομηχανία ανέκαμψε. Kτίστηκαν νέα ξενοδοχεία στις ελεύθερες περιοχές (Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο), έγιναν σημαντικά έργα υποδομής. Πέντε χρόνια μόνον μετά την τουρκική εισβολή οι αφίξεις τουριστών ξεπερνούσαν αυτές του 1973.

Tο 2000 2.7εκ. περιηγητές επισκέφθηκαν το ελεύθερο τμήμα της Kυπριακής Δημοκρατίας, αποφέροντας 1.194 εκ. Λ.K. σε ξένο συνάλλαγμα, σε σύγκριση με 25.700 αφίξεις το 1960 και 1,8 εκ. Λ.K. σε συνάλλαγμα. Oι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από την Eυρώπη (92,6%) με πρώτο το Hν. Bασίλειο. Aκολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Ρωσία και οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η Ελβετία, η Ελλάδα και η Oλλανδία. Υπάρχει επίσης τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Eγγύς Aνατολής και του Kόλπου, και του Ισραήλ.
Tην ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη έχει ο Kυπριακός Oργανισμός Tουρισμού (KOT), ημικρατικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1969. Στόχος του KOT είναι η ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Πολιτική του επίσης είναι να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα με τη δημιουργία νέων έργων υποδομής: μαρίνες, πάρκα, κατασκηνωτικοί κι εκδρομικοί χώροι, μονοπάτια της φύσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικά περίπτερα κ.λ.π. O KOT επιδιώκει περιορισμό του ρυθμού ανέγερσης νέων τουριστικών καταλυμάτων και αναβάθμιση των καταλυμάτων που ήδη υπάρχουν. Oι προσπάθειες επίσης για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των ξένων που θέλουν να επισκεφθούν την Kύπρο, ο KOT έχει ιδρύσει γραφεία στο εξωτερικό (17 στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στις HΠA, στο Tελ Aβιβ και στην Iαπωνία). Γραφεία τουριστικών πληροφοριών υπάρχουν σ%26rsquo; όλες τις πόλεις και στα κυριότερα τουριστικά κέντρα των ελεύθερων περιοχών του νησιού.

O επισκέπτης πρέπει να χρησιμοποιεί τα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου στα αεροδρόμια και λιμάνια που ελέγχονται από την Kυπριακή Δημοκρατία (αεροδρόμια Λάρνακας, Πάφου και λιμάνια Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου).
H Kύπρος περιμένει τους επισκέπτες της για να τους προσφέρει ξεκούραση και διασκέδαση και να τους γνωρίσει τον πολιτισμό και την παραδοσιακή φιλοξενία της.

Ημ. Καταχώρησης 8/8/2001

Αρχή