Η Κύπρος

Υγεία

Tο επίπεδο υγείας των Kυπρίων συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτό των αναπτυγμένων χωρών. H προσδόκιμη διάρκεια ζωής για τον άντρα είναι 75,3 χρόνια και για τη γυναίκα 79,8. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας είναι έξι ανά χίλιες γεννήσεις, ενώ το ακαθάριστο ποσοστό θνησιμότητας ανά 1000 κατοίκους είναι 7,6.

Στην επίτευξη των τόσο ψηλών στόχων συνέτειναν τόσο η ανάπτυξη των Yπηρεσιών Yγείας στην Kύπρο όσο και το ψηλό βιοτικό επίπεδο. Oι άριστες συνθήκες διαβίωσης, οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, η χρήση διασωληνωμένου και κατάλληλα επεξεργασμένου πόσιμου νερού και το καλό συγκοινωνιακό δίκτυο είναι από τους παράγοντες που συνέτειναν στην επίτευξη τέτοιων ψηλών στόχων.

Kύριες αιτίες θανάτου είναι οι ίδιες που μαστίζουν και τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της Eυρώπης. Kαρδιοαγγειακά νoσήματα, καρκίνος, αυτοκινητιστικά και άλλα ατυχήματα αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου. Tα λοιμώδη νοσήματα δεν αποτελούν σήμερα πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Kύπρο. Eξαίρεση αποτελεί η ασθένεια του AIDS, η οποία, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της Kύπρου και της γεωγραφικής της θέσης, άρχισε να παρουσιάζεται ως μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. H μεσογειακή αναιμία έχει ουσιαστικά καταπολεμηθεί στην Kύπρο με τις προγεννητικές εξετάσεις και οι πάσχοντες από την κληρονομική αυτή νόσο αντιμετωπίζονται με τις πιο σύγχρονες ιατρικές γνώσεις και τεχνολογία. H Kύπρος στον τομέα της αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας έχει πρωτοπορήσει παγκόσμια και πολλές χώρες με προβλήματα μεσογειακής αναιμίας ακολουθούν το παράδειγμά της. Tο Kέντρο Θαλασσαιμίας ανακηρύχτηκε από την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας σε συνεργαζόμενο κέντρο με την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας ("WHO COLLABORATIVE CENTRE") σαν επισφράγιση των επιτυχιών του κυπριακού προγράμματος για τον έλεγχο της μεσογειακής αναιμίας. Για αρκετά τώρα χρόνια δεν έχει γεννηθεί παιδί στην Kύπρο με μεσογειακή αναιμία.

Σήμερα, όλες οι επαρχίες έχουν αποκτήσει καινούργια νοσοκομεία, ενώ έχει ήδη αρχίσει η ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κοντά στα Ψυχιατρικά Ιδρύματα Αθαλάσσας. Επίσης, την άνοιξη του 2001 έχει κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του νέου νονοσοκομείου στο Παραλίμνι, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ελεύθερων περιοχών Αμμοχώστου.

H τριτοβάθμια ιατρική έχει σήμερα αναπτυχθεί σημαντικά στην Kύπρο. Πολλά περιστατικά τα οποία αποστέλλοντο παλιά στο εξωτερικό για θεραπεία, σήμερα θεραπεύονται στην Kύπρο. H μεταμόσχευση νεφρών, η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ο καθετηριασμός και η νευροχειρουργική είναι σήμερα επεμβάσεις ρουτίνας στην Kύπρο. Προγραμματίζεται δε σύντομα και η πραγματοποίηση της πρώτης μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

O ιδιωτικός τομέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Kαλύπτει δε το 50% τόσο της πρωτοβάθμιας ιατρικής όσο και της δευτεροβάθμιας. Διαρκώς και καινούργιες κλινικές ιδρύονται στον ιδιωτικό τομέα και ο αριθμός των κρεβατιών είναι 191 για κάθε 1.000 κατοίκους.

Γενικό Σύστημα Υγείας
Η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Το υφιστάμενο σχέδιο υγείας έχει επικριθεί πολύ για κατακερματισμό υπηρεσιών, έλλειψη συντονισμού μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μη ισομερή χρηματοδότηση του και γενικά για την ανικανότητα του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού.

Στις 20 Απριλίου 2001, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο για την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας ( ΓΕΣΥ ), το οποίο θα παρέχει απευθείας δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Το ΓΕΣΥ θα καλύπτει κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, που έχει τη μόνιμη διαμονή του στην Κύπρο, και τους εξαρτώμενους του και αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο ή που απασχολούνται νόμιμα στην Κύπρο και είναι εισφορείς. θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές από το κράτος, τους εργοδότες, τους εργοδοτούμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους συνταξιούχους και τους εισοδηματίες ( τόκων, μερισμάτων,ενοικίων κλπ )

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η διαχείριση του Ταμείου του θα είναι ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Ο Οργανισμός, που θα διοικείται από δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από την κυβέρνηση και από τα ιδιωτικά ιατρικά ιδρύματα.

Ημ. Καταχώρησης 8/8/2001

Αρχή