Η Κύπρος

Eκλογές - Δημοτικές

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπάρχουν δυο είδη τοπικών αρχών: οι δήμοι και τα κοινοτικά συμβούλια. Σε περίπτωση που μερικές κοινότητες κηρύχθηκαν ως σύμπλεγμα κοινοτήτων τότε για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν συμβούλια συμπλέγματος κοινοτήτων. Οι δήμοι ανέρχονται στους 33, από τους οποίους οι εννιά είναι κατεχόμενοι. Τα συμβούλια κοινοτήτων και τα συμβούλια συμπλέγματος κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές ανέρχονται σε 353 και εκπροσωπούν το 40% περίπου του πληθυσμού. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων, αυτό του Πέρα Χωρίου με τη Νήσου στην επαρχία Λευκωσίας.

Δήμοι
Η σύσταση και λειτουργία των δήμων στην Κύπρο διέπεται από τον περί Δήμων Νόμο, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1985 (Ν. 111/85), σε αντικατάσταση της προϊσχύουσας νομοθεσίας. Από τότε μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν από τη Βουλή και άλλοι νόμοι, με τους οποίους τροποποιήθηκε ο βασικός Νόμος του 1985.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου, οι δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και έχουν όλες τις ιδιότητες που έχουν τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου του 1985 είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κοινότητα ή σύμπλεγμα κοινοτήτων που έχουν πληθυσμό πέραν των 5000 κατοίκων, μεταξύ των εγγεγραμμένων εκλογέων των περιοχών αυτών, για να εξακριβωθεί η επιθυμία τους ως προς την ανακήρυξη της περιοχής τους σε δήμο ( Άρθρο 4 ). Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της ανακήρυξης μιας περιοχής σε δήμο, τότε το Υπουργικό Συμβούλιο κηρύσσει την εν λόγω περιοχή σε δήμο, με σχετικό διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, και αρχίζει άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων του περί Δήμων Νόμου στο νεοσύστατο αυτό δήμο. Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει ταυτόχρονα δημοτική επιτροπή, της οποίας η θητεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Η δημοτική επιτροπή αποτελείται από πέντε πρόσωπα, από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος, και διορίζεται για να ασκεί προσωρινά τις αρμοδιότητες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι να γίνουν εκλογές και να ανακηρυχθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου δήμου.

Το πιο πάνω άρθρο τροποποιήθηκε το 1992 για να δοθεί η ευχέρεια και εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατάσσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και σε κοινότητες ή συμπλέγματα κοινοτήτων που έχουν πληθυσμό κάτω από 5000 κατοίκους, εφόσον ικανοποιηθεί ότι κάποια περιοχή έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργεί αποτελεσματικά και ικανοποιητικά ως δήμος.

Κοινοτικά Συμβούλια
Σύμφωνα με τον Περί Κοινοτήτων Νόμο του 1999 (Ν.86(1)/99) που τέθηκε σε ισχύ στις 9 του Ιούλη 1999, η διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεων των κοινοτήτων ανήκει στην αρμοδιότητα εκλελεγμένων από τις κοινότητες Συμβουλίων τα οποία ασκούν όλες τις εξουσίες που παρέχονται σ%26rsquo; αυτά από τον πιο πάνω νόμο.

Με τη θέσπιση του πιο πάνω νόμου εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των αρχών τοπικής διοίκησης των κοινοτήτων όπως είναι η συγκέντρωση των εξουσιών διοίκησης όλων των τοπικών υποθέσεων που προβλέπονται από τον πιο πάνω νόμο στα Συμβούλια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προηγούμενα ανήκαν στην αρμοδιότητα των Συμβουλίων Βελτίωσης, Χωριτικών Αρχών, Επιτροπών Υγείας και Επιτροπών Υδάτων οι οποίες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του πιο πάνω Νόμου έπαυσαν να υπάρχουν.

Στην αρμοδιότητα των κοινοτικών συμβουλίων ανήκει η διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεων κάθε κοινότητας εκτός από τις εξουσίες των κοινοταρχών σε δημαρχούμενες περιοχές.

Κάθε Συμβούλιο φέρει την επωνυμία «κοινοτικό συμβούλιο» με την προσθήκη του ονόματος της Κοινότητας του.

Σύμπλεγμα κοινοτήτων
Ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί έπειτα από αίτημα κοινοτήτων που εκφράζεται με δημοψήφισμα των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε επηρεαζόμενης κοινότητας να κηρύξει δύο ή περισσότερες κοινότητες που συνορεύουν σε σύμπλεγμα κοινοτήτων για τις οποίες εγκαθιδρύεται συμβούλιο, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεων των κοινοτήτων που συμπλεγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το νόμο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με διάταγμα του, διατάσσει την αποχώρηση κοινότητας από σύμπλεγμα Κοινοτήτων όταν τα δύο τρίτα των ψηφισάντων εκλογέων κοινότητας που συμμετέχει στο σύμπλεγμα ψηφίσει την αποχώρηση της κοινότητας από το σύμπλεγμα ή την κατάργηση του συμπλέγματος, όταν τα δύο τρίτα των ψηφισάντων εκλογέων οποιασδήποτε Κοινότητας που έχει συμπλεγματοποιηθεί με άλλη ή άλλες Κοινότητες ψηφίσουν την κατάργηση του συμπλέγματος Κοινοτήτων.

Δημοτικές εκλογές 1996
Στις δημοτικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 1996 ψήφισαν συνολικά 315.000 ψηφοφόροι από τους οποίους οι 9.947 ψήφισαν για πρώτη φορά. Οι εκλογές διεξήχθηκαν για τους 33 συνολικά δήμους, 24 στις ελεύθερες περιοχές και εννιά στις κατεχόμενες.

Στις 26 Νοεμβρίου 2001 επτά υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν εκλεγέντες χωρίς ανθυποψήφιο. Αυτοί ήσαν :

Ελεύθερες περιοχές:
Παραλίμνι – Νίκος Βλίττης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Αγία Νάπα – Βαρβάρα Περικλέους Ανεξάρτητη
Πάνω Λεύκαρα – Σοφοκλής Σοφοκλέους ΕΔΕΚ

Κατεχόμενες περιοχές:
Λευκόνοικο - Λυκούργος Κάππας ΔΗΣΥ
Ακανθού – Σωτήρης Χάιλος
Κερύνεια – Ελλη Λεπτού
Λάπηθος – Νίκος Ευαγγέλου

Μετά τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου οι πιο κάτω ανακηρύχθηκαν δήμαρχοι ως ακολούθως:
Λευκωσία-Λέλλος Δημητριάδης Ανεξάρτητος
Στρόβολος-Σάββας Ηλιοφώτου Ανεξάρτητος
Αγλαντζιά- Ανδρέας Πέτρου AKEΛ
Άγιος Δομέτιος-Ανδρέας Χατζηλοίζου Ανεξάρτητος
Λακατάμια-Χριστάκης Βιολάρης AKEΛ
Λατσιά-Χριστάκης Χριστοφίδης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Εγκωμη-Ιωάννης Καλλής ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ
Δάλι-Γιάνης Γρούτας AKEΛ
Λεμεσός-Δημήτρης Κοντίδης AKEΛ-EΔEK
Αγιος Αθανάσιος-Κυριάκος Χατζηττοφή AKEΛ
Κάτω Πολεμίδια-Κώστας Θωμάς AKEΛ-EΔEK
Μέσα Γειτονιά-Στέλιος Μαρκίδης AKEΛ-EΔEK
Γερμασόγεια-Πανίκος Λουρουτζιάτης AKEΛ-EΔEK
Δερύνεια-Φλωρεντία Ιωάννου AKEΛ
Λάρνακα-Γεώργιος Λυκούργος ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ
Αραδίππου-Χριστάκης Λιμπέρης Ανεξάρτητος
Αθηαίνου-Παναγιώτης Κουμή Ανεξάρτητος
Πάφος-Φειδίας Σαρίκας AKEΛ-EΔEK
Πόλη Χρυσοχούς-Μιχάλης Στυλιανού(Κόρακα) AKEΛ-EΔEK
Πέγεια -Δημήτρης Καππετζής ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ
Γεροσκήπου-Μενέλαος Χριστοδούλου Ανεξάρτητος
Αμμόχωστος-Ανδρέας Πούγιουρος Ανεξάρτητος
Λύση-Ιωνάς Παπαϊωάνου Ανεξάρτητος
Καραβάς Ανεξάρτητος
Μόρφου-Αντιγόνη Παπαδοπούλου ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ
Κυθρέα-Κώστας Φραγκούδης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΔΗΗ

κατανομή των 384 θέσεων των δημοτικών συμβούλων σε όλους τους δήμους, κατά κόμμα, ή συνεργασία κομμάτων, είχε ως εξής:
ΔΗΣΥ
99
AKEΛ
83
ΔΗKO
54
EΔEK
25
EΔΗ
5
AKEΛ-EΔΗ
12
ΔΗΣY-ΔΗKO
3
ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-ΕΔΗ
7
ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΔΗ
22
AKΕΛ-EΔEK
1
ΑΛΛΟΙ
17
Τέλος, στους επτά από τους εννιά κατεχόμενους δήμους, της Κερύνειας, Κυθρέας, Λευκονοίκου, Ακανθούς, Λύσης, Καραβά και Λαπήθου με 56 θέσεις δημοτικών συμβούλων(οκτώ στον καθένα), τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν για κοινούς υποψηφίους και έτσι δεν έγιναν εκλογές.

Ημ. Καταχώρησης 13/2/2001

Αρχή