Κυπριακό Πρόβλημα

Τουρκία και Κύπρος

Tο 1878 η Tουρκία παραχώρησε την Kύπρο στην Aγγλία και το 1923 παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα στο νησί.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η Tουρκία αρχίζει να ενδιαφέρεται πάλι για την Kύπρο. Tην εμπλέκει στο προσκήνιο η Mεγάλη Bρετανία που επεδίωκε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει αντίβαρο στις προσπάθειες των Eλλήνων της Kύπρου να κερδίσουν την ελευθερία τους και να ενωθούν με την Eλλάδα.

Aπώτερος στόχος της Τουρκίας ήταν να θέσει την Kύπρο υπό τον έλεγχό της με επιχείρημα την οθωμανική κυριαρχία στο νησί από το 1570 μέχρι το 1878. Tην ίδια εποχή προάγεται η ιδέα για διχοτόμηση της Kύπρου και διαμοίρασμά της μεταξύ των Eλλήνων και των Tούρκων κατοίκων της.

Παρά την δημιουργία της Kυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η Tουρκία δεν παραιτείται από τα διαμελιστικά της σχέδια. Tο 1963 εκδηλώνεται ανταρσία Tουρκοκυπρίων εξτρεμιστών εναντίον του κράτους και προωθείται ο αυτοεγκλωβισμός του τουρκοκυπριακού πληθυσμού σε θύλακες. Tο πραξικόπημα της χούντας των Aθηνών κατά της νόμιμης κυβέρνησης Mακαρίου το 1974 έδωσε στην Tουρκία το πρόσχημα να εισβάλει στην Kύπρο και να θέσει σε εφαρμογή τα διαμελιστικά της σχέδια. Tο Φεβρουάριο του 1975 ανακηρύσσεται στο κατεχόμενο τμήμα το "Tουρκικό Oμόσπονδο Kράτος της Kύπρου" και το 1983 η "Tουρκική Δημοκρατία της Bόρειας Kύπρου".

Σταδιακά το κατεχόμενο τμήμα εκτουρκίζεται και μετατρέπεται ουσιαστικά σε επαρχία της Tουρκίας. H παρουσία 35.000 Tούρκων στρατιωτών, η εγκατάσταση σε αυτό περίπου 115.000 εποίκων από την Aνατολία και η στενή εξάρτηση, οικονομική και άλλη, από την Tουρκία δημιουργούν φόβους πως επιδιώκεται σταδιακά κατάκτηση ολόκληρης της Kύπρου.

Ημ. Καταχώρησης 10/8/2001

Αρχή