Γραφείο Προέδρου

Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω

κ. Παντελής Κυριάκου Κούρος

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Δεκεμβρίου 1932. Απεφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1951 και παρακολούθησε μαθήματα κολεγιακού επιπέδου στον κλάδο Δημοσίων σχέσεων και Διεύθυνσης Επιχειρήσεων.

Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Ένωσης Αγωνιστών Λευκωσίας, του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας, στις οποίες κατείχε τη θέση του γενικού Οργανωτικού και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα.

Ήταν ένας από τους πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Γλαύκου Κληρίδη, όταν ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα.

Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας και παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της Τουρκικής εισβολής ανέλαβε τη θέση του Επιτελάρχη της Πολιτικής Άμυνας.

Όταν ο κ. Κληρίδης στις 23 Ιουλίου 1974 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διορίστηκε ως Σύνδεσμος της Προεδρίας με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Από της ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1976 μέχρι του διορισμού τους στην πολιτική θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Δημοκρατίας στις 30 Απριλίου 1993, κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου.

Από το 1953, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του, κατείχε διευθυντή θέση σε συγκρότημα Εταιρειών στη Λευκωσία.

Το 1962 νυμφεύθηκε την εξ Αθηνών Ουρανία Τσακίρη. Απέκτησαν δυο παιδιά τον Κυριάκο και τη Μαρία. Η σύζυγός του απεβίωσε το 1989 . Ο υιός του είναι σήμερα Διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών και κόρη του εργάζεται προσωρινά στο Εμπορικό Κέντρο της Κυπριακής πρεσβείας στην Νέα Υόρκη.

Αρχή