ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Σ'ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

H Eπιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ΄Ολόκληρη την Κύπρο ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετά Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη (o οποίος σήμερα είναι Επίτιμος Εκτελεστικός πρόεδρος της Επιτροπής) σε συνεργασία με προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου;όπως η Ανδρούλα Βασιλείου και ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης που τώρα είναι επίτιμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής. Πρόεδρος της Επιτροπής μετά τον κ. Τριανταφυλλίδη to 1988 εξελέγει ο κ. Λεύκος Κληρίδης που τώρα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Καθοδήγησης του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το 1991 μέχρι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται ο κ. Γιώργος Χριστοφίδης, νομικός και πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας UNESCO.

Η Επιτροπή επιδιώκει:

α.Την αποκατάσταση,σεβασμό και προστασία για όλους τους κυπρίους όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών ως απαραίτητη προυπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Και ιδιαίτερα την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, την αποκατάσταση και προστασία των βασικών ελευθεριών της διακίνησης εγκατάστασης και περιουσίας.

β. Na αναπτύξει την προσήλωση των πολιτών και των αρχών στην εφαρμογή σ΄Ολόκληρη την Κύπρο, των προνοιών της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,των Διεθνών και Ευρωπαικών Συμβάσεων και Συμφώνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

γ. Να προβάλει τις παραβιάσεις των Α.Δ. εξ΄αιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974.

δ. Να εξασφαλίσει υποστήριξη από όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο βασικό αίτημα των Κυπρίων που είναι η Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ΄Ολόκληρη την Κύπρο.

ε. Να συμβάλει ώστε να ασκηθούν αποτελεσματικές διεθνείς πιέσεις για να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο και να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, προβλήματος βασισμένη στον σεβασμό και τη διασφάλιση των Α.Δ. με βάση τηνΟικουμενική Διακήρυξη και το Ευρωπαικό κεκτημένο.

στ Να προωθήσει στα σχολεία τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διδασκαλία τους στους μαθητές με ειδικό μάθημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ζ. Να μεταφράσει κείμενα, διακηρύξεις και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκδόσει ειδικά συγγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσιτά στους μαθητές και στο ευρύ κοινό.

η. Να καταστήσει τους πολίτες με αυτενέργεια,καλούς γνώστες και ενεργούς διεκδικητές των δικαιωμάτων τους και αποτελεσματικούς υπερασπιστές της κουλτούρας των πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δραστηριότητες της Επιτροπής
Το 1986 η Επιτροπή συνέλεξε 250,000 υπογραφές από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία και από τους ελληνοκύπριους ψηφοφόρους, απαιτώντας την αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Οι 43 τόμοι με τις 250.000 υπογραφές κατατέθηκαν από αντιπροσωπεία της Επιτροπής στον ΟΗΕ τον Δεκέμβρη του 1987.

Εξέδωσε την Οικουμενική Διακήρυξη σε ειδική αφίσα που κατά χιλιάδες έχει διανεμηθεί στα εκπαιδευτήρια και σε άλλους ενδιαφερομένους.

Εξέδωσε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αμυνας της κύπρου ειδικού εντύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ετοίμασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Χριστοφίδης και έχει κυκλοφορήσει σε 15.000 στους εθνοφρουρούς μας.

Μετέφρασε το έντυπο των Ηνωμένων Εθνών Human Rights "Questions and Answers" σε συνεννόηση με το Κέντρο Πληροφοριών των Η.Ε. στην Αθήνα που παρεδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας και κυκλοφόρησε στα σχολεία.

Ετοιμάζεται ειδική έκδοση για μαθητές σχολικής ηλικίας με σχέδια και διατύπωση προσιτή στους μαθητές.

Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ΔΑΣΕ, της ΟΥΝΕΣΚΟ και στις ετήσιες συνόδους στη Γενεύη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Συμμετείχε σε σε κοινές εκδηλώσεις με Τ/Κ στο εξωτερικό και στο Λήδρα Πάλας.

Συμμετέχει στον Εθνικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις και σεμινάρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εχει επαφές με ξένους συνδέσμους ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Επιτροπή Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. ά.

Διατηρεί ιστοσελίδα σε συνεργασία με το Λογοδίκτυο "Logos net". Η εκτελεστική γραμματεία της Επιτροπής αποτελείται από τους εξής.

Πρόεδρος: Γιώργος Χριστοφίδης,

Αναπλ. πρόεδρος: Εύρος Ευριπίδου

Αντιπροέδροι: Λία Γεωργιάδου, Γιάγκος Δημητρίου, Λάκης Βασιλείου

Γεν. Γραμματέας: Κυριάκος Κάλαττας

Βοηθός Γενικ.Γραμματέας: Αργυρώ Τουμάζου

Ταμίας: Γιώργος Δημητρίου

Υπ. Δημοσ. Σχέσεων: Χρήστος Χαραλαμπίδης

Η Επιτροπή διατηρεί γραφεία στη Λευκωσία από το 1986 στην οδό Κέννετυ 72, 1ος όροφος, πολυκατοικία Floris. τηλ Ο2 312774 ή 05 359855 ή 05 343488
φαξ 02 313077 ή 05 359433 ή 05 347737[ H O M E ]

Human Rights 1998 All rights reserved
Designed by Logosnet Group