Τοπων: Αρσος, ονομα προερχομενο, κατα πασαν πι8ανοτητα, απο την αρχαια ελληνικη λεξη "αλσος"=μικρο δασος, κηπος, παρκο. Ο τυπος "αρσος" αντι "αλσος" απανταται στον Ησυχιο (αρσεα).

Αρσος, αρχαιολογικος χωρος.

Σε ελαχιστη αποσταση απο τα δυτικα συνορα του χωριου Αρσος της επαρχιας Λαρνακας, η αρχαιολογικη σκαπανη εφερε στο φως τα αρχιτεκτονικα καταλοιπα αρχαιου λατρευτικου χωρου μεγαλης αρχαιολογικης σημασιας. Προκειται για μικρο υπαι8ριο ιερο, που ανακαλυφ8ηκε τυχαια το 1917 και στη συνεχεια σκαφτηκε συστηματικα απο το Κυπριακο Μουσειο. Στον κυριο λατρευτικο χωρο και σε αρκετα σημεια εξω απ'αυτον, βρε8ηκαν αρκετα πηλινα ειδωλια, διαφορα μελη απο ασβεστολι8ικα αγαλματα και αλλα αφιερωματα που χρονολογουνται στα τελη του 4ου και τις αρχες του 3 ου αιωνα π.Χ. Απο τις συμβολικες παραστασεις των ανα8ηματων συμπεραινεται οτι το ιερο ηταν αφιερωμενο στην Αφροδιτη, της οποιας η λατρεια φαινεται οτι ειχε γενικευ8ει και ξαπλω8ει σ'ολοκληρη την Κυπρο στη διαρκεια των Κλασσικων και Ελληνιστικων χρονων.

Αναμεσα στα ασβεστολι8ικα ευρηματα μοναδικη στο ειδος της χαρακτηριζεται μια κεφαλη γυναικειου αγαλματος, υψους 27 εκατοστων, που πι8ανο να ανηκε στην Αφροδιτη. Το εργο αυτο, που σημερα κατατασσεται αναμεσα στα ωραιοτερα και επιβλητικοτερα εκ8εματα του Κυπριακου Μουσειου, ειναι φτιαγμενο με απαραμιλλη δεξιοτεχνια και καλαισqητικο γουστο. Η αυστηρη διαταξη της κομης προς τα πισω, το σκεπασμα της με λεπτο πεπλο και ο χωρισμος της απο ελευ8ερο και συμμετρικο μετωπο με πλατεια ταινια σε συνδυασμο με τα μεγαλα αμυγδαλωτα ματια, με την αψογη μυτη και με τα υπολοιπα εξιδανικευμενα χαρακτηριστικα του προσωπου, προσδιδουν στο εργο μια τεχνικη τελειοτητα, που 8υμιζει τη γλυπτικη τεχνοτροπια του Σκοπα και τα γενικα χαρακτηριστικα γνωρισματα της ελληνικης γλυπτικης του 3 ου αιωνα π.Χ.

Δ.Χ.