Δεν Ξεχνώ, Αγωνίζομαι και Διεκδικώ, Επιστροφή στον Ελεύθερο Δαυλό

Φωτογραφίες από τον ΔΑΥΛΟ


Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπως ήταν πριν από την Τουρκική εισβολή το 1974. Η εκκλησία κτίστηκε κατά τον 19ο αιώνα και εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο στες 19 Αυγούστου 1880. Σήμερα η εκκλησία είναι σε κακή κατάσταση. Το εικονοστάσι και οι εικόνες έχουν κλαπεί ή καταστράφηκαν. Οι πόρτες, τα παράθυρα και τα στασίδια απουσιάζουν, μόνο γυμνοί τοίχοι έχουν απομείνει και επειδή η εκκλησία σήμερα χρησιμοποιείται σαν σταύλος, τα περιττώματα ζώων μέσα στην εκκλησία δίνουν μαρτυρία σχετικά με το πολιτισμικό επίπεδο των κατακτητών.

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι η όψη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου όπως ήταν το 1995. Οι σταυροί από τον τρούλλο και το καμπαναριό έχουν αφαιρεθεί. Μεγάλο μέρος των κεραμιδιών της στέγης  λείπει καθώς και οι πόρτες και τα παράθυρα. Η σημερινή κατάσταση της εκκλησίας  εσωτερικά  περιγράφηκε στην προηγούμενη   παράγραφο. Ο χρόνος ανέλαβε καθήκον για τα υπόλοιπα ....

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη του Δαυλού από τον λόφο του "Κονταρίτη" ο οποίος δεσπόζει του χωριού. Στο βάθος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, φαίνεται το πιό υπερέχον χαρακτηριστικό του χωριού. Αυτό είναι μιά διπλή δενδροστοιχία από πεύκα κατά μήκος του κύριου δρόμου διαμέσου του χωριού ο οποίος οδηγεί προς την θάλασσα. Το σκηνικό είναι συγκλονιστικό, έτσι όπως σε αυτή την παρθένα γή η αγριάδα της θάλασσας σμίγει με την ομορφιά της ξηράς σε ένα αρμονικό συνδυασμό.

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι ακόμα μιά άποψη από τον "Κονταρίτη" όταν η θάλασσα είναι γαλήνια. Αυτή η ειρηνική εικόνα δεν έχει τίποτα που να θυμίζει την επιθετικότητα των κατακτητών οι οποίοι έχουν αποστερήσει από τους γηγενείς κατοίκους του χωριού το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά στον τόπο που γεννήθηκαν.

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη του χωριού από τον "Κονταρίτη" που πάρθηκε το 1973 όταν οι γηγενείς κάτοικοι του χωριού κατοικούσαν ακόμα σε αυτό και το φρόντιζαν.

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη προς τα Ανατολικά. Η βουνοκορφή "’ης Φώτης" φαίνεται στο βάθος μακριά. Οι εγκαταστάσεις των Θειούχων Λουτρών φαίνονται στα αριστερά και πίσω από αυτές φαίνεται ένα μικρό τουριστικό χωριό. Στο προσκήνιο στα δεξιά φαίνεται το ξενοδοχείο "Tony's".

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μια άποψη προς τα ανατολικά του όρμου της "Αμαλιάς". Το κτίριο των Θειούχων Λουτρών  φαίνεται στο μέσο του όρμου και πίσω από αυτό φαίνεται ένα μικρός τουριστικός οικισμός. Στο προσκήνιο στα αριστερά, φαίνεται το μικρό αλιευτικό καταφύγιο, καθώς επίσης και το σημείο από όπου αναβλύζει η πηγή του Θειούχου νερού. Στο παρασκήνιο φαίνονται η βουνοκορφή του "Άη Φώτη" (δεξιά) και η βουνοκορφή "Γιούτι" (αριστερά).

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη προς Νότο. Στο κέντρο της εικόνας σε απόσταση λιγώτερη από τα 4 μίλια από το χωριό φαίνεται το κάστρο της Καντάρας γνωστό και σαν "Κάστρο της Ρήγαινας " ή "Εκατόν Σπίτια". Η αφθονία βλάστησης στη Βόρεια πλευρά της οροσειράς του Πενταδακτύλου είναι καθαρά αντιληπτή.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη του Ανατολικού ορμίσκου του Δαυλού που ονομάζεται "Αμαλιά". Ο ορμίσκος καλύπτεται από κοκκινωπή ασβεστολιθική άμμο και η παραλία είναι εξαίρετη για θαλάσσια μπάνια. Οι εγκαταστάσεις των Θειούχων Λουτρών ευρίσκονται στο κέντρο του ορμίσκου και τα ξενοδοχεία "Louis" και "Tony's" στα αριστερά. Στην αριστερή πλευρά του ορμίσκου που ονομάζεται "Μαχαζένι" υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και επίσης στο σημείο αυτό ευρίσκεται η πηγή των Θειούχων νερών. Πιο παλιά επίσης στην ίδια τοποθεσία ευρίσκοντο οι αποθήκες των χαρουπιών οι οποίες κατεδαφίστηκαν γύρω στο 1970. Ένας παρόμοιος ορμίσκος που ονομάζεται "Παχίνας" υπάρχει στην Δυτική πλευρά του χωριού.  

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη προς τα δυτικά από την τοποθεσία "Αλωνούδκια". Τα βουνά της Καντάρας φαίνονται στο βάθος στα αριστερά. Στα αριστερά επίσης ευρίσκεται το κύριο μέρος του χωριού και στα δεξιά κοντά στην θάλασσα φαίνονται οι εγκαταστάσεις των Θειούχων Λουτρών καθώς και τα ξενοδοχεία "Louis" και "Tony's".

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μια άποψη του ανατολικού μέρους του ορμίσκου της Αμαλιάς και της τοποθεσίας Αλωνούδια από τα βουνά της Καντάρας.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μια κοντινή άποψη ενός μικρού τουριστικού συγκροτήματος στην ανατολική πλευρά του ορμίσκου της Αμαλιάς.
Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της αριστερής εικόνας  ή  Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της δεξιάς εικόνας.   Αυτές είναι απόψεις του Δαυλού από το κάστρο της Καντάρας. Στo βάθος φαίνεται ο δυτικός ορμίσκος του χωριού (που φυσικά μοιάζει με τον ανατολικό ορμίσκο) και ονομάζεται "Παχίνας". Στο κέντρο του ορμίσκου κοντά στην θάλασσα φαίνεται το κέντρο "Dolphin Bay".
Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της αριστερής εικόνας  ή  Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της δεξιάς εικόνας.   Αυτές είναι απόψεις του Δαυλού από από το Κάστρο της Καντάρας που λήφθηκαν το 1986. Στην αριστερή φωτογραφία  φαίνονται ο Δαυλός μαζί με το δυτικό ορμίσκο που ονομάζεται Παχίνας. Στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται ο ανατολικός ορμίσκος με το όνομα Αμαλιά.

 

Πατείστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση.  Αυτή είναι μια άποψη από το Κάστρο της Καντάρας της τοποθεσίας Πύργος. Στο κέντρο - αριστερά ευρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Σωζομένου.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά άποψη του ξωκκλησιού του Αγίου Σωζομένου. Ευρίσκεται περίπου δύο μίλια ανατολικά του χωριού κοντά στην θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση το εκκλησάκι κτίστηκε στη τοποθεσία αυτή μετά που βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Σωζομένου στα βράχια που φαίνονται μπροστά από το εκκλησάκι κοντά στην θάλασσα. Η εκκλησία άρχισε να κτίζεται στη θέση που βρέθηκε η εικόνα, αλλά κατά παράδοξο τρόπο όταν οι κτίστες πήγαιναν την επόμενη μέρα γιά να συνεχίσουν το κτίσιμο, έβρισκαν χαλασμένο ότι είχαν κτίσει την προηγούμενη μέρα. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι που ένας από τους κτίστες είδε στο όνειρο του τον 'Αγιο Σωζόμενο να του λέει ότι δεν θέλει την εκκλησία του εκεί που την κτίζουν τώρα, αλλά στο υψίπεδο πάνω από τα βράχια όπου βρέθηκε η εικόνα του. Ο κτίστης το πρωί διηγήθηκε το όνειρο του στους συναδέλφους του και μετά από αυτό άλλαξαν τη θέση που έκτιζαν την εκκλησία στη σημερινή της θέση, σύμφωνα με την υπόδειξη του Αγίου και έτσι η εκκλησία στέριωσε.  

'Αλλα παρεκκλήσια του χωριού είναι της Αγίας Κατερίνας που ευρίσκεται μέσα στο χωριό κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου που ευρίσκεται στα Νοτιοανατολικά του χωριού κάτω από το Κάστρο της Καντάρας. Αυτό το ξωκκλήσι στα πιο παλιά χρόνια ήταν το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Πατείστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της αριστερής εικόνας  ή Πατείστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση της δεξιάς εικόνας.   Αυτές είναι απόψεις δύο από τις εκκλησίες του Δαυλού που λήφθηκαν πριν το 1974. Στα αριστερά είναι μια κοντινή άποψη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου από τον Νότο. Στα δεξιά είναι το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο μοναστήρι.

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά ευρεία άποψη του χωριού από τον "Κονταρίτη" μερικά χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και κατοχή του χωριού το 1974. Σαν αποτέλεσμα της εξτρατείας των κατακτητών γιά Καταστροφή της Πολιτισμικής Ταυτότητας της κατεχόμενης Κύπρου, το κοιμητήριο του χωριού καταστράφηκε όπως φαίνεται στο δεξιό προσκήνιο της φωτογραφίας. Το κείμενο που ακολουθεί μεταφέρθηκε σε μετάφραση από την έκδοση της εφημερίδας "Times " στες 27.5.1976 .  

The Times  

"Είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της τυχαίας καταστροφής που μπορεί να προκληθεί από μεθυσμένους στη διάρκεια μιάς νυκτερινής εξόδου, και της κατεδάφισης σταυρών, επιτύμβιων στηλών και βαριών μαρμάρινων πλακών που ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες κιλά και που θα χρειαζόντουσαν άνδρες με βαριές σφύρες γιά να τες κατεδαφίσουν. Δεν βρήκαμε τίποτε που να ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Στην πραγματικότητα,στο Δαυλό, στη βόρεια ακτή που τώρα κατέχεται από τους Τούρκους της ηπειρωτικής Τουρκίας, μέρος του τοίχου του νεκροταφείου έχει κατεδαφιστεί. Ούτε μιά ταφόπετρα δεν έχει μείνει όρθια...  

..η διαδικασία εξαφάνισης κάθε Ελληνικού ίχνους διεξήχθη με μεθοδικότητα. Οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία έχουν υποφέρει σε μεγάλο βαθμό."  

"The Times", 5.27.1976

 
 

Πατήστε εδώ για να δείτε μεγέθυνση. Αυτή είναι μιά πιό πρόσφατη άποψη του χωριού. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια των κατακτητών να αλλάξουν τον Ελληνικό και Χριστιανικό χαρακτήρα του χωριού, έχουν αναγείρει στο κέντρο του χωριού ένα Τέμενος το μέγεθος του οποίου είναι δυσανάλογο με τον αριθμό των κατοίκων του χωριού. Αρκετά σπίτια στην περιοχή έχουν κατεδαφιστεί γιά να δημιουργηθεί χώρος γιά το κτίσιμο του Τεμένους. Σε αντίθεση με το νέο Τέμενος η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι εγκαταλειμμένη και σήμερα είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία.