Ανθρωπινα Δικαιωματα-Ομιλιες Κυπρου-Ελλαδας στην Τριτη Επιτροπη των ΗΕ-Δικαιωματα Απαντησης

2 Νοεμβρίου, 2004

Ομιλία Μονίμου Αντιπροσώπου Κύπρου

Στα πλαίσια της διεξαγόμενης ετήσιας συζήτησης  στην Τρίτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών  για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση τους σε όλο το κόσμο, μίλησε σήμερα Τρίτη (2.11.04) ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και τις παραβιάσεις τους από την Τουρκία.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε στην ομιλία του ότι το Κυπριακό παραμένει στην ουσία του θέμα ξένης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής και ότι η συνεχής παρουσία 35,000 Τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο μέρος της Κύπρου, επιβάλλει πάνω σε εθνικές γραμμές μια τεχνητή διαίρεση  του τόπου και του λαού που είναι αντίθετη με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού και της λαϊκής βούλησης όπως και  εναντίον κάθε αρχής και λογικής. Τέτοια βίαιη διαίρεση, είπε, σύμφωνα με σειρά εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και αποφάσεις διεθνών οργανισμών, έχει ως αποτέλεσμα τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων και καμία πραγματική θεραπεία δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο ούτε και  μόνιμη  συνολική λύση χωρίς την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων

Ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι επιπτώσεις από την διαίρεση του νησιού αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων του δικαιώματος διακίνησης, περιουσίας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων όπως και αυτών που αφορούν τους αγνοούμενους. Αφού χαρακτήρισε ως πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα με τα Ηνωμένα Έθνη στην πρώτη γραμμή,  έχει διαπιστώσει ένα άρρηκτο δεσμό μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και αειφόρου ανάπτυξης καλωσόρισε την εισαγωγή στο έργο όλων των σωμάτων και προγραμμάτων των ΗΕ μιας προσέγγισης βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε δε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην καλύτερη εφαρμογή των υποχρεώσεων της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο διεθνές επίπεδο όσο και στο εθνικό και εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της . Εξέφρασε όμως λύπη που λόγω της υπάρχουσας διαίρεσης δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τις πολιτικές της σε όλη της την επικράτεια. Αυτό διαπιστώνεται, είπε, και στην έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Ιουλίου 2003, όπου εκφράζεται ανησυχία που ένα συμβαλλόμενο κράτος στην σχετική σύμβαση, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο σε όλο το έδαφος της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση  να διασφαλίσει την εφαρμογή της σύμβασης στις περιοχές εκτός του ελέγχου της.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ήγειρε ακολούθως τα προβλήματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων τονίζοντας ότι αν και κάποιες θετικές εξελίξεις υπήρξαν στα θέματα αυτά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή στην Τρίτη Συμφωνία Βιέννης του 1975 και για να υπάρξει πλήρης διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Αναφορικά με τα δικαιώματα των προσφύγων για επιστροφή και επανεγκατάσταση τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση καλωσορίζει και  υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις  στην έκθεση του ειδικού εισηγητή Paulo Sergio Pinheiro για αποκατάσταση της κατοικίας και της περιουσίας στις περιπτώσεις εκτοπισμένου πληθυσμού στην οποία τονίζονται τα δικαιώματα διακίνησης, ελευθερίας εγκατάστασης, της εθελοντικής επιστροφής των εκτοπισμένων στους τόπους προέλευσης τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και το δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας. Η υιοθέτηση τέτοιων αρχών , υπογράμμισε, προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για την δίκαιη και αποτελεσματική διευθέτηση μακρόχρονων προβλημάτων και είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή τους και στη περίπτωση της Κύπρου θα διευκολύνει πολύ σημαντικά   την επίλυση μιας από τις πιο σοβαρές παραμέτρους του Κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος τέλος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι με την αποδοχή από μέρους της του Σχεδίου Ανάν έχει απαλλαχθεί από τις υποχρεώσεις της για επίλυση του Κυπριακού την στιγμή που συνεχίζει την κατοχή και τον εποικισμό ή από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, είπε ότι αυτοί είναι απλουστευμένοι, λανθασμένοι και γίνονται για αυτοεξυπηρέτηση. Η Τουρκία, υπογράμμισε τότε μόνο θα συνεισφέρει πραγματικά στην επανένωση και συμφιλίωση όταν αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο, σεβαστεί τους καθιερωμένους διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος πρέπει να αντικριστεί ως ένα παράθυρο που προσφέρει νέους ορίζοντες και προοπτικές και που μπορεί να τύχει δημιουργικής εκμετάλλευσης με στόχο μια λύση σύμφωνης με το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, κατέληξε

Ομιλία Έλληνα Πρέσβη Μιχάλη Δαραντζίκη

Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία έθεσε επίσης στην Τρίτη Επιτροπή ο Αντιπρόσωπος της Ελλάδας Πρέσβης Μιχάλης Δαραντζίκης  ο οποίος τόνισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται για πολλά χρόνια στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών και ότι επήλθε ο χρόνος, υπό το φως του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού όλων των εμπλεκομένων μερών, να γίνουν θετικά βήματα για μια συνολική και ακριβοδίκαιη λύση του προβλήματος.

Δικαιώματα Απάντησης (Rights of Reply) Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου

Το δικαίωμα απάντησης άσκησε ο Τούρκος Αντιπρόσωπος στις ομιλίες της Κύπρου και Ελλάδας ο οποίος ανέπτυξε τις γνωστές Τουρκικές θέσεις καλύπτοντας την περίοδο από το 1963 μέχρι και τα δημοψήφισμα.

Στον Τούρκο Αντιπρόσωπο απάντησαν τόσο η Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Πηνελόπη Ερωτόκριτου όσο και ο Έλληνας Αντιπρόσωπος Μιχάλης Δαραντζίκης οι οποίοι τόνισαν ότι τα στοιχεία που παρέθεσαν αποτελούν αποφάσεις και διαπιστώσεις διεθνών οργανισμών και Δικαστηρίων. Το γεγονός παραμένει, τόνισαν, ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους με την δύναμη των όπλων και να συντηρεί μια παράνομη αποσχιστική οντότητα. 


Back