Ομιλια Κυπριου Αντιπροσωπου για Κρατικη Ευθυνη - εκτη Επιτροπη

1 Νοεμβρίου, 2004

Η Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη  Επιτροπή (Νομική Επιτροπή) κα Έλενα Θωμά, μίλησε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στην Επιτροπή, για το θέμα της Κρατικής Ευθύνης  σε σχέση με τα προσχέδια άρθρων που επεξεργάζεται η Διεθνής Επιτροπή Δικαίου και που αφορούν διεθνώς παράνομες ενέργειες.

Τόνισε ότι η επεξεργασία μιας σύμβασης που να είναι νομικά δεσμευτική  θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να έχουν πλήρη συμμετοχή στο κείμενο που θα ετοιμαστεί  και υποστήριξε την δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επίλυσης των διαφορών που να διασφαλίζει ένα νομικό καθεστώς για την Κρατική Ευθύνη που να λειτουργεί καλά.

Η κα Θωμά, σημείωσε ότι το ζήτημα της Κρατικής Ευθύνης τίθεται τώρα σε μια ευρύτερη βάση της οποίας οι κανόνες και αρχές συχνά χρησιμοποιούνται εμπράκτως  στις αποφάσεις και τις συμβουλευτικές γνώμες του Διεθνούς Δικαστήριου  της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόνισε ότι έχει αναγνωρισθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  ότι υπάρχουν υποχρεώσεις έναντι όλων και ότι το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολο της και της διεθνούς δημόσιας τάξης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Η Αντιπρόσωπος της Κύπρου  υπογράμμισε ότι η ουσία των υποχρεωτικών κανόνων είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από αυτούς έστω και αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών γιατί αυτό αντιβαίνει την διεθνή δημόσια πολιτική και τη διεθνή δημόσια τάξη. Αν το άρθρο 2(4) του Χάρτη, τόνισε,  ενσωματώνει ένα υποχρεωτικό κανονισμό που απαγορεύει την χρήση βίας, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό επιχειρηθεί, έστω και με συμφωνία, είναι άκυρη ακόμα και αν η συμφωνία που επιτυγχάνεται δεν είναι με επιβολή ή αποτέλεσμα άνισης συνθήκης. Μπορεί, είπε,  να προταχθούν άλλοι τρόποι όπως μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από το Κεφάλαιο 7 για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις ειδικών καταστάσεων κατά τρόπο πραγματιστικό και με την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους.

Όσο αφορά τα αντίμετρα, είπε,  πιστεύουμε ότι πρέπει αυστηρά να συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Χάρτη του ΟΗΕ. Το εύρος τους θα πρέπει να είναι  περιορισμένο και  στενά προσδιορισμένο και δεν θα πρέπει να τους γίνεται κατάχρηση σε βάρος των αδύναμων κρατών. Θα πρέπει επίσης, κατέληξε,  να είναι αντικείμενο δεσμευτικών διαδικασιών επίλυσης των διαφορών και πρέπει να τονιστεί ότι αντίμετρα δια των όπλων απαγορεύονται.


Back