Ομιλία
Μονίμου Αντιπροσώπου Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου
στην
Έκτη Επιτροπή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
14 Οκτωβρίου, 2002
Η Κύπρος, ως θύμα ξένης κατοχής, προσδίδει τεράστια σημασία στις πρόνοιες του Καταστατικού της Ρώμης και τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επεκτείνεται σε εγκλήματα πολέμου καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως είναι η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, η μεταφορά από την κατοχική δύναμη δικών της πολιτών στο έδαφος που κατέχει και η δια της βίας εξαφάνιση ατόμων και άρνηση των υπευθύνων να δώσουν πληροφορίες για την τύχη των ατόμων αυτών. Τα πιο πάνω τόνισε σήμερα (14.10.02), ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης στα πλαίσια της συζήτησης της Επιτροπής για το Ποινικό Δικαστήριο.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι η Κύπρος καλωσορίζει την ευρεία αποδοχή του Καταστατικού πράγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση αποτρόπαιων εγκλημάτων που πρέπει να θεωρούνται ως επιθέσεις εναντίον όλων των χωρών, των θρησκειών και των πολιτισμών. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι είναι σημαντικό στην προσπάθεια για απόκτηση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής του Καταστατικού της Ρώμης να διατηρηθεί πλήρως η ακεραιότητα του και να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός προς το γράμμα και πνεύμα των προνοιών του.
Τέλος υπογράμμισε ότι η Κύπρος ως μέλος του Προεδρείου της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μελών και μέλος της υποεπιτροπής για τον ορισμό του «Εγκλήματος της Επιδρομής» είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας περιλαμβανομένων και των εκλογών των Δικαστών στην βάση του κριτηρίου του Άρθρου 36. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε την υποψηφιότητα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γεωργίου Μ. Πική για μία εκ των θέσεων Δικαστών του Δικαστηρίου. Στην μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων σε όλη την διάρκεια την ανθρώπινης ιστορίας και για χάρη των μελλοντικών γενιών οφείλουμε να προχωρήσουμε σταθερά προς το στόχο για ένα αποτελεσματικό και ανεξάρτητο Δικαστήριο ως αναγκαίου οργάνου ενός νέου ήθους στις διεθνείς σχέσεις.
* * * * *
Back