ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 3-4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
3 Οκτωβρίου, 2002
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Παντελή Κούρο έφθασε το πρωί της 2.10.02 στην Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε. Πρέσβης κ. Σώτος Ζακχαίος.
Κατά την άφιξη του στην Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στην πιο κάτω δήλωση.
"Ήρθα να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα στις 3 και 4 του μηνός. Θα έρθει εδώ ο κ. Ντενκτάς και εκείνος θα έχει συναντήσεις. Δεν μας έχουν πει ακόμα κατά πόσο θα έχουμε κοινή συνάντηση . Αύριο ίσως μας το πουν."
Ερώτηση: Αναμένετε ότι θα υπάρξει κατάθεση εγγράφου άυριο;
Απάντηση: Όχι, είναι βέβαιο ότι δεν θα κατατεθούν έγγραφα.
Ερώτηση: Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, που δίνουν μια νέα διάσταση όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου και τις Τουρκικές απειλές;
Απάντηση: Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να πούμε ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την λύση. Αυτό, αν θα γίνει, θα γίνει μετά τις Τουρκικές εκλογές τον Νοέμβριο. Επί του παρόντος εξακολουθεί να είναι η ίδια θέση της Τουρκικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη.
Ερώτηση: Έχει σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα, σε όλους τους αυτούς τους γύρους των συνομιλιών, κάποια πρόοδος, κάποια ουσιαστική μετακίνηση της τουρκικής πλευράς που να επιτρέπει έστω και την παραμικρή αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση;
Απάντηση: Οι συνομιλίες δεν έχουν κατορθώσει να ανοίξουν το δρόμο για λύση στην πραγματικότητα, λόγω του ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στην δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάποιο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο κυρίαρχων κρατών.
Ερώτηση: Αν υπάρχει άλλο ένα αδιέξοδο σε αυτό το γύρο συνομιλιών , τι γίνεται μετά;
Απάντηση: Δεν είναι αδιέξοδο με την έννοια ότι θα αποχωρήσουμε είτε η μια είτε η άλλη πλευρά. Και οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες. Οι συνομιλίες είναι περισσότερο ένας χώρος αντιπαράθεσης (debating society) και όχι μια διαπραγματευτική πλατφόρμα (negotiating platform). Κάθε πλευρά αναπτύσσει τα επιχειρήματα της, εξηγεί τις θέσεις της χωρίς ωστόσο να πείθει την άλλη πλευρά.
Ερώτηση: Τότε, πότε θα έχουμε λύση, αν δεν πείθουμε τις πλευρές;
Απάντηση: Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ερώτηση: Θα συζητήσετε αύριο το εδαφικό, όπως μας έχουν πληροφορήσει;
Απάντηση:
Όχι,
επανειλημμένα
είχε γίνει
προσπάθεια να
συζητηθεί, αλλά
η τουρκική
πλευρά αρνείτο
να συζητήσει το
εδαφικό μέχρις
ότου ορισμένα
άλλα θέματα που
την
ενδιαφέρουν.