Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Ιακώβου με Jewish American Committee

 

22 Σεπτεμβρίου, 2003

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ιακώβου παρακάθισε σήμερα (22.9.03) το μεσημέρι  σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή και στο οποίο παρευρέθηκαν ηγετικά στελέχη του Εβραϊκού  λόμπι από όλη την Αμερική.

Από πλευράς της Επιτροπής παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής David Harris, η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Linda Senat και η Υπεύθυνη Ειδικών Προγραμμάτων Rebecca Anna Newwirth. Από Κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Γενική Πρόξενος κα Μάρθα Μαυρομμάτη και οι λειτουργοί του υπουργείου εξωτερικών Πηνελόπη Ερωτοκρίτου και Σόλων Σάββα. Παρακάθισαν επίσης από πλευράς της παροικίας ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκος Παπανικολάου.

Προσφωνώντας τον κ. Υπουργό ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. David Harris αφού συγχάρηκε την Κύπρο για την επικείμενη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε   ότι θεωρούν πολύ σημαντικές αυτού του είδους τις επαφές λόγω της θέσης-κλειδί που έχει η  Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, των καλών της σχέσεων με το Ισραήλ και λόγω του ενδιαφέροντος που οι ίδιοι έχουν για το Κυπριακό πρόβλημα και την επίλυση του. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Alfred Moses ο οποίος διετέλεσε Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό του Προέδρου Κλίντον υπήρξε μέλος της Επιτροπής τους. Ο κ. Harris εξέφρασε την πεποίθηση   ότι το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί όχι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού αλλά και προς όφελος όλων των άλλων δυσεπίλυτων προβλημάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στην αντιφώνηση του αφού ευχαρίστησε τον κ. Harris για την πρωτοβουλία της συνάντησης τόνισε ότι ο δρόμος της Κύπρου προς την ΕΕ ήταν ένας δύσκολος δρόμος που όμως άνοιξε τις προοπτικές για λύση του κυπριακού προβλήματος. Επεσήμανε την ιστορική απόφαση του Helsinki του 1999, ότι η επίλυση του κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε ότι αυτό  δημιούργησε ένα τεράστιο μομέντουμ που οδήγησε στην γνωστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για επίλυση του προβλήματος.  Ο κ. Υπουργός, σημείωσε ότι, η αποτυχία της πρόσφατης προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών δεν απογοήτευσε την πλευρά μας αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος υπέγραψε στις 16 Απριλίου τη Συνθήκη Προσχώρησης της ΕΕ δεν σημαίνει-είπε-ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού. Επιθυμούμε, τόνισε, την λύση και αν είναι δυνατό πριν την 1η Μαίου του 2003 , γιατί μόνο τότε θα εκπληρώσουμε  την επιθυμία του λαού για ψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Ο κ. Ιακώβου αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί να δει μια δημοκρατική Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση που να συμπεριφέρεται ειρηνικά και που να τιμά τις σχέσεις της με τους γείτονες της.

Ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή είπε ότι  λόγω της ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης  μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των λαών της περιοχής, ένας ρόλος είπε που της αναγνωρίζεται και από την ΕΕ. Καταλήγοντας τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε μια περιοχή που θα βασιλεύει η ειρήνη προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

* * * * *


Back