Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Ωνάσειο Κέντρο για την Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων στην Νέα Υόρκη - Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού

 

21 Οκτωβρίου, 2003  

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ωνάσειο Κέντρο στην Νέα Υόρκη δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει των αυριανών (22.10.03) εγκαινίων μεγάλης έκθεσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων με θέμα «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού». Η έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου ,διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και θα είναι ανοικτή από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, 2004 στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν από Κυπριακής πλευράς  ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω  κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και  ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Έφορος της έκθεσης κ. Σοφοκλής Χατζησάββας. Από πλευράς του Ιδρύματος συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση  κ. Στέλιος Παπαδημητρίου  και ο Πρόεδρος του Ωνασείου Κέντρου στην Νέα Υόρκη Πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

Καλωσορίζοντας τα μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου  τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα η οργάνωση της έκθεσης αυτής η οποία επιβεβαιώνει την πολιτική του Ιδρύματος να παρουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα κάλλιστα τα καλύτερα που έχει να προσφέρει ο Ελληνισμός.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Έφορος της Έκθεσης κος Σοφοκλής Χατζησάββας ευχαρίστησε καταρχάς το Ίδρυμα Ωνάσης που χάρη στην γενναιοδωρία του η Κύπρος  παρουσιάζει στην καρδιά της Νέας Υόρκης και του κόσμου, ένα μικρό μέρος του πολιτισμού της.  Σημείωσε ότι το νόημα της έκθεσης και στόχος της είναι να διαφανεί η διαχρονικότητα του ελληνισμού στην Κύπρο και να τονισθεί ότι η άϋλη κληρονομιά ενός τόπου μπορεί να μην κατασκευάζεται όπως τα αντικείμενα είναι όμως πάντα αυθεντική. Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε ότι η Κύπρος στον 21ο αιώνα διαδραματίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο όπως στην αρχαιότητα. Είναι –είπε- σήμερα ο προμαχώνας της ΕΕ προς Ανατολάς όπως και στην αρχαιότητα απετέλεσε τον προμαχώνα του Ελληνικού πολιτισμού προς  Ανατολάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στις διάφορες πολιτιστικές επιρροές που δέχθηκε η Κύπρος ανά τους αιώνες και κυρίως εξ ‘ανατολών υπογραμμίζοντας ότι ο τίτλος της έκθεσης «από την Ιστάρ στην Αφροδίτη» δεν είναι τυχαίος αλλά συμβολικός και δείχνει ότι η διαδικασία της ασιατικής επιρροής στην Ευρώπη πάντα περνούσε από την Κύπρο. Η Κύπρος απετέλεσε σημείο συνάντησης των λαών γι αυτό και θεωρήθηκε  χωνευτήρι των πολιτισμών, πρόσθεσε ο κ. Χατζησάββας. Παρόλες τις επιρροές, τόνισε, ο Ελληνικός πολιτισμός υπερίσχυσε στο νησί.

Σε ερώτηση αν τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές προ του 1974, ο κ. Χατζησάββας  αναφέρθηκε στις παράνομες ανασκαφές που διεξάγονται κατά παράβαση των συνθηκών της ΟΥΝΕΣΚΟ στην κατεχόμενη Σαλαμίνα και Ακανθού και τόνισε ότι λόγω της κατοχής είναι δύσκολη η πληροφόρηση για τις εκεί δραστηριότητες είναι όμως σε γνώση μας-είπε-η συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μέρος αυτό.

Σε παρέμβαση του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πασιαρδής πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ξένες αρχαιολογικές  αποστολές στα κατεχόμενα αλλά ότι ο κατοχικός στρατός έχει εξαπολυθεί στην καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού των κατεχομένων. Σημείωσε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου  αποτελεί μια οδυνηρή και ταυτόχρονα τραγική κατάσταση για τον Κυπριακό ελληνισμό.

Στην Έκθεση περιλαμβάνονται 85 κυπριακές αρχαιότητες. Από αυτές οι 81 προέρχονται από Αρχαιολογικά Μουσεία της Κύπρου και οι 4 από την συλλογή Κυπριακών αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

* * * * *


Back