Δήλωση του Μόνιμου Αντιπρόσωπου σε Ειδική Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το  Πρόβλημα στην Μέση Ανατολή

 

 Τρίτη 21 Αυγούστου, 2001

Δήλωση του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου που καταδικάζει τη βία στη Μέση Ανατολή διαβάστηκε σήμερα στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε με θέμα το Μεσανατολικό πρόβλημα.

O κ. Ζακχαίος επεσήμανε στη δήλωση του ότι η Κύπρος συντάσσεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση λυπάται και ανησυχεί για τα πρόσφατα επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αναλογισθούν τη τραγική πραγματικότητα των καθημερινών συγκρούσεων οι οποίες  οδηγούν στην απαράδεχτη απώλεια ζωής, περιουσίας και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε στη συνέχεια τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή εγκράτεια μια και η βία επαυξάνει την ένταση στη περιοχή.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε στη συνέχεια ότι η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων επιθέσεων αυτοκτονίας  στην Ιερουσαλήμ και Χάιφα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αθώων πολιτών. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση παροτρύνει το Ισραήλ να απόσχει από κάθε ενέργεια  που τιμωρεί τον Παλαιστινιακό λαό στο σύνολο του και το καλεί να αποφεύγει τη  δυσανάλογη αντίδραση στη βία. Η Κυπριακή κυβέρνηση συνέχισε, καταδικάζει επίσης την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το Σπίτι της Ανατολής και άλλα Παλαιστινιακά ιδρύματα καθώς επίσης καταδικάζει τις εκτελέσεις Παλαιστινίων που γίνονται εκτός δικαστηρίων. Ταυτόχρονα καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ελέγξει τα ξεσπάσματα βίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζακχαίος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Άραβο-Ισραηλινού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα 242 (1967) και 338 (1973). Ειρηνευτικές προσπάθειες, πρόσθεσε, που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο στηρίζονται σε ασταθή θεμέλια και υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι δίκαιη και αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα όταν αυτός ο πληθυσμός υποφέρει κάτω από κατοχή χωρίς να μπορεί να ασκεί το δικαίωμα του να ζει ειρηνικά, αξιοπρεπή και με ασφάλεια δίπλα στους  γείτονες του. Διαφορετικά η απόρριψη και αντίδραση που θα επακολουθήσει, είπε,  θα καταρρίψει κάθε συμφωνία που θα είναι βασισμένη σε εφήμερες εκτιμήσεις.

Καταλήγοντας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υποστήριξε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της έκθεσης Mitchell, με την ελπίδα ότι αυτή θα τερματίσει το κύμα βίας στη περιοχή και θα οδηγήσει σε γρήγορη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Η Κύπρος, σημείωσε, πιστεύει ότι οι μετριοπαθείς  δυνάμεις, και των δύο πλευρών, πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους , να απομονώσουν τους εξτρεμιστές και να δουλέψουν σταθερά για να δυναμώσουν την ελπίδα και το όραμα εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής για μια καινούργια Μέση Ανατολή. Η ιστορία, τόνισε, έχει αποδείξει ότι εκεί στο τόπο γέννησης  τριών θρησκειών και πολιτισμών,  η συνύπαρξη είναι η μόνη αποδεκτή λύση.

* * * * *


Back