Ομιλία Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 
Για Εξελίξεις στο Κυπριακό

 25 Σεπτεμβρίου, 2001

«Αποδοχή των προϋποθέσεων που θέτει ο κ. Ντενκτάς και των λεγόμενων «πραγματικοτήτων»  στην Κύπρο θα δημιουργούσαν επικίνδυνα προηγούμενα στην διεθνείς σχέσεις  κτυπώντας στην καρδιά των αρχών της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του κράτους αλλά και του διεθνούς δικαίου.» Τα πιο πάνω υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος μιλώντας σήμερα  (25.9.01) στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  με θέμα την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το έργο του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Ζακχαίος στην ομιλία του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράγραφο 39 της έκθεσης στην οποία ο Γενικός Γραμματέας περιγράφει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και τις προσπάθειες του για επανέναρξη των συνομιλιών και ενημέρωσε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για τις αρνητικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την συνάντηση της 28ης Αυγούστου  του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Ντενκτάς στην Αυστρία.

Αναφερόμενος στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες για επανάληψη των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου και την απόρριψη της πρόσκλησης με την κάλυψη της Άγκυρας από τον κ. Ντενκτάς, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξακολουθεί και σήμερα, προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες,  να επιμένει σε προϋποθέσεις αντίθετες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα των 541 (1983), 550 (1984) και 1250 (1999). Παρά το γεγονός, υπογράμμισε, ο Πρέσβης ότι ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε δημόσια ότι το έδαφος για συνομιλίες έχει προετοιμαστεί, ο κ. Ντενκτάς  βρήκε άλλο τρόπο να χρονοτριβεί με το να παρερμηνεύει την δήλωση του Γενικού Γραμματέα της 12ης Σεπτεμβρίου 2000. Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Τουρκική πλευρά έχει επιδοθεί σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της λύσης συνομοσπονδίας δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο που είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με τις Συμφωνίες Κορυφής προβάλλοντας την ανάγκη, όπως αυτοί λένε,  να αποδεχθούμε τις λεγόμενες «πραγματικότητες» επί του εδάφους, που πηγάζουν από  τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και την ύπαρξη θρησκευτικών και εθνικών διαφορών.

Αντικρούοντας τα Τουρκικά επιχειρήματα για τις ούτω καλούμενες «πραγματικότητες» ο κ. Ζακχαίος  σημείωσε ότι σκόπιμα η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί ότι ο διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων ήταν άμεσο αποτέλεσμα των διχοτομικών τουρκικών σχεδίων και της εισβολής και κατοχής του 37% του Κυπριακού εδάφους. Όσο αφορά το επιχείρημα των  θρησκευτικών και εθνικών διαφορών, τόνισε ο Πρέσβης, αυτό είναι πλήρως αναχρονιστικό αλλά και περίεργο τη στιγμή που τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία επιθυμούν ένταξη στην Ευρώπη στην οποία κυριαρχεί η ανεκτικότητα και η πολυπολιτισμική κοινωνία.

Ακολούθως ο κ. Ζακχαίος απαρίθμησε σειρά πραγματικών γεγονότων τα οποία όπως είπε συνθέτουν και την μοναδική πραγματικότητα που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα στο νησί. Αυτά τα γεγονότα, είπε,  είναι: η παρουσία 36,000 τουρκικού στρατού στην Κύπρο, οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και το υποτελές της καθεστώς στην Κύπρο όπως διαπιστώνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 4ης Διακρατικής της Κύπρου εναντίον Τουρκίας και της Τιτίνας Λοϊζίδου, η καταπίεση των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας από ένα καθεστώς που θεωρεί προδότη όποιο διαφωνεί με την πολιτική του αναγκάζοντας τους Τουρκοκύπριους να μεταναστεύουν, η προσχεδιασμένη πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την εισαγωγή 120,000 εποίκων και οι άπειρες χαμένες ευκαιρίες για τον Κυπριακό λαό και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκυπρίους λόγω της βίαιης διαίρεσης του νησιού.

Καταλήγοντας ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι παρά τη απογοήτευση μας για την έλλειψη πολιτικής βούλησης και για τα τόσα εμπόδια που θέτει η Τουρκική πλευρά στο δρόμο για την ειρήνη, τόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση  όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση  για την  λύση του προβλήματος , μια λύση που θα φέρει ευημερία και ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους.

 


Back