Ομιλία του Μονίμου Αντιπροσώπου στην Γενική Συνέλευση για την Τρομοκρατία

9 Ιανουαρίου, 2002  

«Η επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διανοίξει νέα περίοδο σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αντιτρομοκρατικού αγώνα», τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, σε ομιλία του σήμερα (2.10.01) στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την τρομοκρατία και τα μέτρα πάταξης της. 

Ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως την θέση της Ε.Ε. και άλλων για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον της τρομοκρατίας που θα είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί από κοινού για την πρόληψη αλλά και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων, όπως το Μεσανατολικό και το Κυπριακό. Υποστηρίζουμε, είπε, την ένταξη όλων των χωρών σε ένα αμερόληπτο διεθνές σύστημα ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης ως απαραίτητο συστατικό μιας ισχυρής κοινότητας ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο κ. Ζακχαίος αφού σημείωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση συντάχθηκε με τα συμπεράσματα και το πρόγραμμα δράσης της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και με την ομιλία της Βελγικής Προεδρίας της Ε.Ε. που έκανε νωρίτερα στην Γενική Συνέλευση, επανέλαβε την δέσμευση της Κύπρου να ενώσει τις δυνάμεις της με όλες τις άλλες κυβερνήσεις στον αγώνα για την εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας. Αυτή η αποφασιστικότητα, είπε, έχει δηλωθεί στο πιο ψηλό επίπεδο και έχει τονιστεί ότι θα ληφθούν όλα τα πρακτικά μέτρα σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα καθώς και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές διεθνείς συνθήκες στις οποίες είμαστε μέλη. Η Κύπρος τόνισε, έχει επικυρώσει τις βασικές συνθήκες τις σχετικές με την τρομοκρατία και είναι επιπλέον ένα από τα 44 κράτη μέλη που έχουν υπογράψει την πλέον πρόσφατη συνθήκη για την πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που ελπίζει να επικυρώσει στο εγγύς μέλλον. Ενημέρωσε επίσης την Γενική Συνέλευση για την πρόσφατη απόφαση για σύσταση αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Κύπρο κάτι που δείχνει την σοβαρότητα με την οποία η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι η πάταξη της είναι ένα από τα κυριότερα καθήκοντα μας και απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση όλων των χωρών ώστε οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί να μην αφεθούν να γίνουν όργανα τρομοκρατικών δικτύων που πολλές φορές συνδέονται με καρτέλ του διεθνούς εγκλήματος όπως το εμπόριο ναρκωτικών και η διακίνηση όπλων. Η Κύπρος, είπε, έχοντας επίγνωση των κινδύνων που σχετίζονται με την θέση της ως κύριο περιφερειακό οικονομικό κέντρο, έχει για πολλά χρόνια δραστηριοποιηθεί στην δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στις σχετικές εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων οργανισμών παραθέτοντας αποσπάσματα από τις εκθέσεις τους που αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου της παράνομης διακίνησης κεφαλαίων.

Στην συνέχεια ο Πρέσβης επεσήμανε ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να ενώσει όλη την ανθρωπότητα χωρίς να επιτραπεί να καταστεί θέμα πολιτικών και εφήμερων σκοπιμοτήτων. Τόνισε ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας διαπερνά εθνικά σύνορα, θρησκείες και πολιτισμούς και υπογράμμισε ότι η Κύπρος κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε προσπάθεια ή τάση εξίσωσης της τρομοκρατίας με τον Αραβικό ή μουσουλμανικό κόσμο.

Καταλήγοντας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να υποστηρίξει τον διεθνή αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας που σκοπό έχει να σπείρει το φόβο στο νου των ανθρώπων και τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί παρά προσβολή στο ανθρώπινο πολιτισμό. Η Κύπρος συμμετέχει στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, τόνισε, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι για να διαφυλαχθεί ο πολιτισμός μας θα πρέπει να διεξάγουμε όλοι μαζί τον αγώνα αυτό.

 


Back