Εκδήλωση του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Πρόγραμμα των ΗΕ «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» (Oil for Food Program)

18 Ιουνίου, 2003

Το Κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Εμπορικό Κέντρο και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, διοργάνωσαν την Τρίτη 17 Ιουνίου  διάλεξη σχετικά με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» με ομιλητή τον Κυπριακής καταγωγής και μέλος της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, Διευθυντή του Προγράμματος, Benon Sevan.

O κ. Σεβάν ο οποίος έχει υπηρετήσει από το 1965 την διεθνή κοινότητα από διάφορες θέσεις στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σήμερα βρίσκεται στην ψηλότερη βαθμίδα αξιωματούχου του ΟΗΕ ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας, ανέλυσε στο ακροατήριο που μεταξύ άλλων αποτελείτο από μέλη του ΟΗΕ και μέλη της διπλωματικής κοινότητας, το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» και την χρησιμότητα του στον Ιρακινό λαό από την μέρα δημιουργίας του, το 1997.

Το πρόγραμμα αυτό ιδρύθηκε με σκοπό την ανακούφιση του ανυπεράσπιστου πληθυσμού του Ιράκ από τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν  την δεκαετία του 1990 και με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επέτρεπε στην Ιρακινή κυβέρνηση να εξάγει πετρέλαιο με αντάλλαγμα την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων. Το πρόγραμμα είχε την εποπτεία και τον έλεγχο των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράκ ώστε αυτές να μην συγκρούονται με τις κυρώσεις.

Ο κ. Σεβάν έκανε μια εκτίμηση της όλης προσφοράς του προγράμματος και τόνισε ότι αυτό  στα μέτρα του δυνατού και εν μέσω πολλών και συγκρουόμενων συμφερόντων έκανε ότι μπορούσε για να βελτιώσει την δεινή λόγω των κυρώσεων κατάσταση του Ιρακινού λαού. Τώρα, είπε, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ  υπάρχει μια νέα κατάσταση στην χώρα και το πρόγραμμα τερματίζεται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας παραδίδοντας αλλού την  ευθύνη για συνέχιση του σκοπού του. Ο κ. Σεβάν παραδέχθηκε ότι ο λαός του Ιράκ  υπόφερε και εξακολουθεί να υποφέρει πολλά και γι΄ αυτό, πρόσθεσε ευθύνη φέρουμε όλοι μας, και εμείς της Γενικής Γραμματείας των ΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η κυβέρνηση του Ιράκ. Αυτό, είπε, τόνισα και στο Συμβούλιο Ασφάλειας σε ενημέρωση που έκανα πρόσφατα. 

Ο κ. Σεβάν αναφερόμενος στην συμβολή της Κύπρου και στα οφέλη που είχε ο επιχειρηματικός της τομέας μέσω του προγράμματος αυτού, είπε ότι η Κύπρος σε σύγκριση με το μέγεθος της   είχε σημαντική συμμετοχή και οι επιχειρήσεις της επωφελήθηκαν με σύναψη συμβολαίων ύψους 140 εκ. δολαρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι η μικρή Κύπρος πρόσφερε στην υπόθεση του Ιράκ, με δύο Κύπριους υπηκόους της, τον ίδιο ως Διευθυντή του Προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» και τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη ως εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ.

Τον κ. Μπενόν Σεβάν παρουσίασε στο ακροατήριο ο Πρόεδρος του Κυπρο-αμερικανικού Επιμελητηρίου Ανδρέας Κωμοδρόμος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Εμπορικός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Δρουσιώτης και η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομάτη. Όλοι εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του κ. Σεβάν στον τομέα της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και τόνισαν ότι η παρουσία του στο διεθνές προσκήνιο αποτελεί για την Κύπρο ιδιαίτερη τιμή.

Ο Εμπορικός Σύμβουλος αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη συνεργασία που είχε από το 1997 το  Εμπορικό Κέντρο με τον Διευθυντή του Προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αποστολή 17 Κυπριακών Εταιρειών  στην Βαγδάτη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ, με σκοπό να δοθεί ώθηση στις κυπριακές εξαγωγές στο Ιράκ.

* * * * *


Back