ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑΣ MEΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Με βάση τη Συμφωνία για την ανάπτυξη της Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπεγράφη στις 28.5.1984 και σε συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου της τέταρτης Συνόδου της Ειδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κύπρου - Ελλάδας για Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνολογική Συνεργασία, συμφωνείται το παρόν Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο συζητήθηκε μεταξύ αντιπροσωπειών του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο πλευρές, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της έρευνας στις σύγχρονες κοινωνίες, και έχοντας κοινό όραμα για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και την ανάπτυξη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ως βασικών συντελεστών για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος συμφωνούν να προωθήσουν τα ακόλουθα:

  •  

Αμφίδρομη συνεργασία Ερευνητικών Κέντρων με Εκκολαπτήρια/ θερμοκοιτίδες και Τεχνολογικά Πάρκα για ανάπτυξη Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

  •  

Αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ερευνητικών υποδομών του Ελλαδικού χώρου από τα Κυπριακά Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

  •  

Αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα στη διαδικασία αξιολόγησης επιλεγμένων αιτήσεων από επινοητές για εισδοχή τους στα Κυπριακά Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

  •  

Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ερευνητικών Ιδρυμάτων των δυο χωρών για την προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας.

  •  

Την από κοινού εκμετάλλευση ευκαιριών που συντείνουν στην ανάπτυξη του τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

  •  

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των επινοητών/ ερευνητών της Κύπρου και της Ελλάδας στα προγράμματα ανάπτυξης Υψηλής Τεχνολογίας και των δυο χωρών.

  •  

Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για θέματα Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι θέματα τα οποία πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Πρωτοκόλλου θα αντιμετωπίζονται από τις δύο πλευρές μετά από ανάλογη συνεννόηση.

Οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής επιτροπής με σκοπό την προώθηση της υλοποίησης των προνοιών του Πρωτοκόλλου και επίλυση τυχόν πρακτικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την εφαρμογή του.

Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια, ανανεώνεται δε αυτόματα μετά τη λήξη του εκτός αν οποιαδήποτε πλευρά ζητήσει γραπτώς τον τερματισμό του.

Υπογράφτηκε στη Λευκωσία την 27η Αυγούστου, 2002, σε δύο πρωτότυπα τα οποία είναι εξίσου αυθεντικά.