[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Αντώνη Μιχαηλίδη σε συνάντηση γνωριμίας με τους πολιτικούς
και κοινωνικούς φορείς της Κύπρου, που διοργανώνει το Διεθνές
Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στις
12 Οκτωβρίου, 2006 στο Ινστιτούτο,  με την ευκαιρία της
ολοκλήρωσης του πρώτου χρόνου λειτουργίας του.


Κυρίες και Κύριοι,

Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Θα ήθελα πρωτίστως να συγχαρώ το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου, γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη σύστασή του, ανέπτυξε συνεργασίες με την Κυπριακή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς και με επαγγελματικούς φορείς για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία.

Η κυβέρνηση ως γνωστόν, επιθυμεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ανάπτυξη της Έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.  Θα αξιοποιηθούν έτσι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η γεωγραφική μας θέση, η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ανάμεσα στις προτεραιότητες της την έρευνα και την καινοτομία θεωρώντας τις σαν τους τομείς που θα κρίνουν τόσο την παρούσα, όσο και ιδίως την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Η Κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη των δικών μας στόχων σ’ αυτούς τους σημαντικούς τομείς στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Τη δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κύπρου που θα αποτελέσει την υποδομή ανάπτυξης της έρευνας και το χώρο όπου θα στεγαστούν τα υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης.

  • Τη δημιουργία, επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας μέσο του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων που να παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων με ψηλή προστιθέμενη αξία σε γνώση και τεχνογνωσία.

  • Τη δημιουργία, επίσης, ερευνητικών κέντρων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή γνώσης και καινοτόμων ιδεών. Η σύσταση και λειτουργία του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και δρα σας πόλος έλξης για την ανάπτυξη κέντρων παρόμοιας εμβέλειας.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρο για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, με τη δράση του στην Κύπρο στοχεύει στη μελέτη και επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Επιπρόσθετα, μέσα από την επιστημονική έρευνα, ευελπιστεί να βρει διεξόδους σε προβλήματα που άπτονται της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης των αποβλήτων, του ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης, των ενδημικών ασθενειών και γενικά τρόπους προφύλαξης και βελτίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Ποικίλα αναμένονται τα  οφέλη που θα προκύψουν με τη λειτουργία του Ινστιτούτου στην Κύπρο. Η Κύπρος θα αναβαθμισθεί σε σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα δημιουργείται η αναγκαία επιστημονική υποδομή και η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε Κύπριους επιστήμονες από το εξωτερικό και από την Κύπρο να απασχοληθούν στην Κύπρο, και να μετεκπαιδευτούν σε θέματα Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Σημαντική επίσης θα είναι η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην Κυπριακή βιομηχανία, για το λόγο ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητες σε θέματα Περιβάλλοντος και Τεχνολογίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το σπουδαιότερο όμως όφελος, είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στην Κύπρο να παίξει ηγετικό ρόλο στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, ως η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα της περιοχής.

Είμαι βέβαιος, ότι με την πολιτική ανάπτυξης που ακολουθούμε και με τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, η Κύπρος θα καταλάβει τη θέση που της αρμόζει μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έτσι που να καταστεί γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αλλά και όλους τους παρευρισκομένους και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συναντήληψης θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει.

Ευχαριστώ.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]