[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Προσφώνηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκε η έναρξη του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας

(Γραφεία ΑΤΗΚ, Ακρόπολης, Λευκωσία 7/11/2002)


Είvαι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για vα προσφωνήσω την τελετή έναρξης του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας διότι θεωρώ το διαγωνισμό αυτό σαν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας στην Κύπρο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσταση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής του Κράτους για τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί το νέο σημαντικό ορίζοντα της βιομηχανίας μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτού του σημαντικού διαγωνισμού και ιδιαίτερα τον Δρα. Σκεύο Ευριπίδου, Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον κ. Γιώργο Ζαχαρία που είναι ένας από τους ιδρυτές του ΚΥΠΡΟΣ-ΝΕΤ και της εταιρείας Open Ratings στην Αμερική.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση φοιτητών και ερευνητών στην Κύπρο και το εξωτερικό να αξιοποιήσουν το ταλέντο, τις ιδέες και την ενέργειά τους για να δημιουργήσουν τις αυριανές πετυχημένες επιχειρήσεις αρχίζοντας από την ετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου και μαθαίνοντας ταυτόχρονα για το σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων, των τρόπων χρηματοδότησης τους και τις απαιτήσεις των πιθανών επενδυτών.

Ο διαγωνισμός αυτός θα είναι παρόμοιος με τον παγκόσμια γνωστό διαγωνισμό του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (M.I.T.) που έχει παράδοση 14 χρόνων και έχει γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία πέραν των 60 εταιρειών με σημερινή χρηματιστηριακή αξία της τάξης των $10,5 δις και έχουν δημιουργήσει περίπου 1.800 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η προαναφερθείσα εταιρεία Open Ratings του συμπατριώτη μας Γιώργου Ζαχαρία, είναι μια από αυτές τις επιτυχημένες εταιρείες που ξεκίνησαν από το διαγωνισμό του Μ.Ι.Τ.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εκτιμώντας ότι τέτοιες προσπάθειες ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα που είναι πολύ βασικό στοιχείο για τη δημιουργία πετυχημένων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που είχε διαπιστωθεί και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στην Αμερική, για να δείξει και έμπρακτα την υποστήριξη του στο διαγωνισμό αυτό έχει αποφασίσει την παραχώρηση ποσού £20.000 έναντι των εξόδων της διοργάνωσης και βράβευσης των νικητριών ομάδων του διαγωνισμού.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι νικητές τελικά δεν είναι μόνο αυτοί που θα βραβευθούν στο διαγωνισμό αυτό, αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν, λόγω της ευκαιρίας που θα τους δοθεί για να αποκομίσουν γνώσεις σχετικές με την επιχειρηματικότητα και θα προβάλουν τις ιδέες τους σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον τον κύριο υποκινητή της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Καινοτόμες δραστηριότητες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δημιουργούν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες και αλλάζουν τη διάρθρωση της οικονομίας.

Η βασικότερη προϋπόθεση για ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας που πολύ συχνά αναφέρεται και ως "Βιομηχανία Έντασης Γνώσης" είναι η ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, που αποτελούν και τη βάση της νέας αυτής βιομηχανικής κατεύθυνσης.

Για την Κύπρο, μια χώρα με πολύ περιορισμένους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του σημαντικότερου συγκριτικού της πλεονεκτήματος, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Είναι για αυτό το λόγο που πιστεύω ότι πρέπει να υποστηρίζονται ένθερμα όλες οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού μας και ιδιαίτερα του μεγάλου αριθμού Κυπρίων επιστημόνων που σήμερα απασχολούνται στο εξωτερικό.

Ενόψει των διαπιστώσεων αυτών, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εισάξει δυο πρωτοποριακά προγράμματα. Το “Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας μέσω των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων” και το “Πρόγραμμα Δημιουργίας και Λειτουργίας Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων” και είναι βέβαιο ότι κάποια από τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό θα φιλοξενηθούν στα Εκκολαπτήρια επιχειρήσεων. Στους χώρους αυτούς, και με την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη του Εκκολαπτηρίου, η επιχείρηση που θα δημιουργηθεί θα αναπτύξει ένα εμπορεύσιμο προϊόν και θα προσελκύσει το αναγκαίο κεφάλαιο από εξωτερικούς επενδυτές για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της, παράγοντας και τοποθετώντας στην αγορά το νέο προϊόν.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και θα προωθηθεί η επιχειρηματικότητα γενικότερα που αποτελεί κλειδί για την ανανέωση του βιομηχανικού τομέα της Κύπρου.

Έτσι η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική ανάπτυξη και το γεγονός ότι σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]