[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στην τελετή απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2005

(Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου 6 Ιουλίου, 2005)


Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας, για να παρευρεθώ στην τελετή της απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας 2005, που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Προσδοκώ ότι η πραγματοποίηση του δεύτερου διαγωνισμού θα φέρει πιο κοντά την καθιέρωσή του πάνω σε ετήσια πλέον βάση, ως ένα μόνιμο θεσμό.

Ο Διαγωνισμός αυτός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι στοχεύει στην ενθάρρυνση Κυπρίων επιστημόνων και ερευνητών για να μετατρέψουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες σε επιτυχημένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, αρχίζοντας από την ετοιμασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εκτιμώντας ότι τέτοιες προσπάθειες ενθαρρύνουν και αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα σε μια οικονομία, στηρίζει για δεύτερη χρονιά τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας με την παραχώρηση ποσού £20.000 έναντι των εξόδων της διοργάνωσης και βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού.

Επίσης το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην Κύπρο και για την ανάπτυξη του πνεύματος της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στην Κυπριακή κοινωνία έχει προκηρύξει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το Σχέδιο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, τα οποία πέρυσι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ενισχυθεί αυτός ο στόχος από την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και που στόχο έχει να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις.

Όπως είναι σε όλους γνωστό οι καινοτόμες δραστηριότητες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες δημιουργούν, με ραγδαίους ρυθμούς, νέα ή βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες που στηρίζονται στην ένταση γνώσης και όχι στην ένταση εργασίας και αλλάζουν τη διάρθρωση της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την έρευνα και την καινοτομία θεωρώντας τα ως τους τομείς που θα κρίνουν το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση, με γνώμονα τα προτερήματα που προσφέρουν η γεωγραφική μας θέση, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα που διαθέτει η Κύπρος, συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειές της για μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας.

Η πολιτική για την επίτευξη αυτού του στόχου προωθείται με βάση τους εξής τρεις άξονες:

Πρώτο: Τη δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κύπρου που θα αποτελέσει την υποδομή ανάπτυξης της έρευνας και τον χώρο όπου θα στεγαστούν τα υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου προωθείται σύμφωνα με Γαλλική πρόταση και σε στενή συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου. Έχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη διεξαγωγή μελέτης βιωσιμότητας με βάση την οποία θα ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την χωροθέτηση, τη μορφή, τη λειτουργία και διαχείριση του τεχνολογικού πάρκου.

Δεύτερο: Τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή γνώσης και καινοτόμων ιδεών. Η συμφωνία συνεργασίας της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στη σύσταση και λειτουργία του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι συνεργασίες αυτού του επιπέδου τοποθετούν την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας. Σημαντικό είναι επίσης το Διεθνές Ινστιτούτο που δημιουργήσαμε με την Τράπεζα Αναπτύξεως και μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων διεθνούς ακτινοβολίας.

Η Κυβέρνηση μελετά ακόμη προτάσεις για τη δημιουργία άλλων Κέντρων Έρευνας στους τομείς της Βιοϊατρικής, της Βιολογίας και Νανοτεχνολογίας, όπως και των Πολυμέσων. Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε νέες συνεργασίες.

Τρίτο: Τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων με ψηλή προστιθέμενη αξία σε γνώση και τεχνογνωσία και των οποίων η ζήτηση δεν είναι ευαίσθητη στην τιμή αλλά στην ποιότητα και καινοτομία. Για την προώθηση της δημιουργίας αυτών των επιχειρήσεων λειτουργούν τέσσερα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων στα οποία εντάχθησαν επιχειρησιακά σχέδια που ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης.

Εδώ θέλω να δηλώσω ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που έχω πληροφορηθεί ότι, η νικήτρια του περσινού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας, με το βραβευμένο επιχειρησιακό της σχέδιο, έχει ήδη εγκριθεί μετά από σχετική αίτησή της για επιχορήγηση και ένταξή της σε ένα από τα προαναφερθέντα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και δεν αποκλείεται σύντομα να εξελιχθεί σε μια νέα επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας. Είμαι βέβαιος ότι και άλλα επιχειρησιακά σχέδια που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, ανεξάρτητα από το αν θα βραβευθούν ή όχι, θα φιλοξενηθούν στα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθούν αξιόλογες καινοτόμες ιδέες, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βασισμένων στις νέες τεχνολογίες με στόχο τη σταδιακή ανανέωση του βιομηχανικού τομέα της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση με αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως και με μια σειρά από γενναιόδωρα προγράμματα κρατικής χορηγίας, επιδιώκει την επιχειρηματική ανάπτυξη στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων

Η Κυβέρνηση πάντοτε θα στηρίζει ένθερμα όλες τις δραστηριότητες και μέτρα που στοχεύουν στην ανατροπή των αντικειμενικών μειονεκτημάτων μας και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων.

Είμαι βέβαιος, ότι με την πολιτική ανάπτυξης που ακολουθούμε και με τη συμβολή όλων των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, η Κύπρος θα καταλάβει τη θέση που της αρμόζει μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έτσι που να καταστεί γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτού του σημαντικού διαγωνισμού και ιδιαίτερα τον Δρα Σκεύο Ευριπίδου, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον κ. Γιώργο Ζαχαρία που είναι ένας από τους ιδρυτές και μέτοχος της επιτυχημένης εταιρείας υψηλής τεχνολογίας στην Αμερική "Open Ratings". Τους εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων του διαγωνισμού τους και τους διαβεβαιώνω για τη δέσμευση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για στήριξη αυτού του θεσμού.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο που είχε την καλοσύνη να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας για να μας μιλήσει.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]