[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Προσφώνηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη του 3ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2006

(Ξενοδοχείο Χίλτον  8 Νοεμβρίου, 2005)


Είναι με μεγάλη χαρά που προσφωνώ τη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον 3ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε πλέον, και μέσω αυτού βλέπουμε να διακρίνονται αξιόλογοι νέοι επιχειρηματίες με πρωτοποριακές ιδέες. 

Θα ήθελα να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως διοργανωτή, καθώς επίσης και τους χορηγούς και υποστηρικτές του διαγωνισμού για την προσπάθεια που καταβάλλουν και την στήριξη που προσφέρουν στον σημαντικότατο αυτό θεσμό. Επίσης, θέλω να συγχαρώ τους Δρα. Σκεύο Ευριπίδου, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τον κύριο Γιώργο Ζαχαρία, ένα από τους ιδρυτές και μετόχους της εταιρείας ‘‘Open Ratings’’ Αμερικής, για την σημαντική τους προσφορά στην διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση Κυπρίων και ξένων ερευνητών και φοιτητών για να αξιοποιήσουν το ταλέντο, τις ιδέες και την ενέργειά τους για να δημιουργήσουν τις αυριανές πετυχημένες επιχειρήσεις. Μέσω του θεσμού, οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα πλάνα τους και να μάθουν για το σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων, τον τρόπο χρηματοδότησής τους και τις απαιτήσεις των πιθανών επενδυτών.

Έχοντας συνεχή καθοδήγηση και συντονισμό από έμπειρους συμβούλους καθ΄ όλη την διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την διαδικασία της αναγνώρισης των επιχειρηματικών τους στόχων, την ετοιμασία λεπτομερούς και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου και την παρουσίαση του έργου τους σε πιθανούς επενδυτές.

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αναδιαρθρώσει την Κυπριακή οικονομία δίνει τεράστια σημασία στην ανανέωση του βιομηχανικού τομέα της Κύπρου και στη δημιουργία βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι ενέργειες μας επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στην Κυπριακή κοινωνία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην ανάπτυξη της ερευνητικής υποδομής στον τόπο μας.

Επιπρόσθετα, και ακολουθώντας το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση έχει θέσει σαν στόχο υψηλής προτεραιότητας τη μετατροπή της οικονομίας της Κύπρου σε ‘‘Οικονομία της Γνώσης’’, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της. Η Κύπρος διαθέτει αξιόλογους και διακεκριμένους επιστήμονες τους οποίους πρέπει να προσελκύσουμε και να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα για να αναπτύξουν τις ιδέες τους προς όφελος της Κυπριακής Οικονομίας.

Ενέργειες όπως το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το Σχέδιο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας τα οποία προωθούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό μέρος της συλλογικής αυτής προσπάθειας.

Άλλες ενέργειες προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου είναι η δημιουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου η οποία βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών, η δημιουργία ερευνητικών κέντρων όπως το ήδη ενεργό Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία σε σύνδεση με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου ‘‘Harvard’’ και το Ινστιτούτο Κύπρου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα Αναπτύξεως.

Επιπρόσθετα μελετούνται προτάσεις για δημιουργία και άλλων κέντρων έρευνας στους τομείς της Βιοϊατρικής, Βιοτεχνολογίας, Νανοτεχνολογίας και Πολυμέσων.

Συνεχιζόμενη είναι και η στήριξη που προσφέρεται για τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας μέσω των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στο 3ο έτος λειτουργίας του και στα τέσσερα εκκολαπτήρια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 19 υπό εκκόλαψη εταιρείες.

Με την έναρξη του 2006 θα ανακοινώσουμε νέα πολιτική για τα εκκολαπτήρια, απλοποιώντας τις διαδικασίες αλλά και προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εκτιμώντας ότι η διοργάνωση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας συμβάλλει στις πιο πάνω προσπάθειες, ενθαρρύνει και υποστηρίζει έμπρακτα τον διαγωνισμό αυτό και παραχωρεί ποσό £20.000 έναντι των εξόδων της διοργάνωσης και βράβευσης των νικητριών ομάδων του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα βραβεύονται οι τρεις καλύτερες προτάσεις για κάθε διοργάνωση. Τονίζεται όμως ότι νικητές δεν είναι μόνο όσοι θα βραβευθούν στον διαγωνισμό αλλά όλοι οι συμμετέχοντες λόγω της ευκαιρίας που τους δίνεται να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την επιχειρηματικότητα και να προβάλουν τις ιδέες τους σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι προτάσεις από τους τελευταίους δύο διαγωνισμούς είναι στην διαδικασία ένταξή τους σε εκκολαπτήρια επιχειρήσεων υπό το Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής και Καινοτομίας του Υπουργείου Εμπορείου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Μέσω του προγράμματος αυτού, οι ομάδες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με περαιτέρω κρατική χορηγία ύψους μέχρι και £120.000 η κάθε μια για να δημιουργήσουν εταιρείες και να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των καινοτόμων προϊόντων τους. Σημειώνεται ότι οι δύο θεσμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους και προτάσεις που δεν θα κερδίσουν κάποιο βραβείο στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων μέσω των τεσσάρων εκκολαπτηρίων που λειτουργούν σήμερα.

Αυτή η προοπτική δίνει ακόμα ένα δυνατό κίνητρο σε ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό και παράλληλα δείχνει την αφοσίωση της Κυβέρνησης στην στήριξη των νέων επιχειρήσεων και γενικότερα της προσπάθειας που γίνεται από νέους επιστήμονες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Εκφράζω την πεποίθησή μου ότι και αυτός ο διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία με την συμμετοχή πολλών διαγωνιζόμενων και με την παρουσίαση αξιόλογων προτάσεων και σας διαβεβαιώνω ότι θα αναμένω με ανυπομονησία τα αποτελέσματά του. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων του διαγωνισμού και των συμμετεχόντων, και ανανεώνω την δέσμευση ότι το Υπουργείο μου θα συνεχίσει να στηρίζει τον θεσμό αυτό, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία που θα έχει σαν στόχο την προώθηση της Κύπρου ως Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στην περιοχή.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]