[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στην Ετήσια
Γενική Συνελεύση του Ε.Β.Ε. Λάρνακας

(Ξενοδοχείο Sun Hall, 31 Οκτωβρίου, 2005)


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέκτηκα την πρόσκληση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας να παρευρεθώ σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του.

Στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες προσλαμβάνουν διασυνοριακές διαστάσεις που προσφέρουν σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες τις οποίες οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Εμπορίου στοχεύει στην δημιουργία της απαραίτητης δομής και την εδραίωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, βάσει των οποίων θα καταστούν ικανές οι κυπριακές επιχειρήσεις να διέλθουν μ΄ επιτυχία τις συμπληγάδες του έντονα ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα ν΄ αξιοποιήσουν τους ορίζοντες που διανοίγονται μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα και αποτελεσματικότερη και πιο ευφάνταστη εμπορία, προβολή και προώθηση και δίδοντας έμφαση στην εξειδίκευση της παραγωγής, αναβάθμιση της ποιότητας και στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών ξένων αγορών, με γνώμονα την ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας μας.

Στα πλαίσια αυτά και σε συνεχή συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού λαμβάνει σειρά μέτρων, όπως συμμετοχή σ΄ εκθέσεις στο εξωτερικό, διοργάνωση εμπορικών αποστολών, προβολή και προώθηση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές, διεξαγωγή ερευνών αγοράς, οργάνωση επισκέψεων ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων στην Κύπρο και άλλα, που αναμφίβολα συντείνουν στην διεύρυνση των εξαγωγών μας.

Σημαντική επίσης πρωτοβουλία είναι και η δημιουργία στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, από το Μάιο του 2004, της Μονάδας Ευρωπαϊκών Δικτύων για Εξυπηρέτηση του Πολίτη,Καταναλωτή και Επιχειρηματία. Η Μονάδα αυτή στεγάζει τα  Ευρωπαϊκά  Δίκτυα  SOLVIT, RAPEX, ECC Κύπρου και FIN – Net.

H Κυβέρνηση δίδει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρου διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουν καταστήσει το νησί μας πόλο έλξης για ολοένα αυξανόμενες ξένες επιχειρήσεις, μετατρέποντας έτσι την Κύπρο σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες γέφυρες διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου  για μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας, συμβάλλουν επίσης οι ακόλουθες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού:

  • Η δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κύπρου στο οποίο θα στεγαστούν τα υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης.

  • Η συμφωνία συνεργασίας της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία, μεταξύ άλλων, οδήγησε στη σύσταση και λειτουργία του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

  • Η αναμενόμενη δημιουργία του νέου φορέα με την ονομασία «Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας»

  • Η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για συνεργασία στους τομείς προώθησης της έρευνας και καινοτομίας.

  • Η δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων με ψηλή προστιθέμενη αξία σε γνώση και τεχνογνωσία και των οποίων η ζήτηση δεν είναι ευαίσθητη στην τιμή αλλά στην ποιότητα και καινοτομία. Με την έναρξη του 2006 το Υπουργείο θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική για τα εκκολαπτήρια, απλοποιώντας τις διαδικασίες αλλά και προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στα πλαίσια της πολιτικής του Υπουργείου για επιχειρηματική ανάπτυξη στην Κύπρο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, εντάσσεται η ανάπτυξη των γενναιόδωρων προγραμμάτων κρατικής χορηγίας από τα οποία οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη επωφεληθεί, καθώς επίσης και η υιοθέτηση  ενός πλήρους εναρμονισμένου με το Κοινοτικό κεκτημένο νομοθετικού πλαισίου το οποίο, πέρα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ,συμβάλλει και στην προστασία των καταναλωτών. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο, πιστεύει ότι η δημιουργία και διαφύλαξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, εισάγωντας στο Κυπριακό δίκαιο την Ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνισμού, η οποία έχει ως στόχο την καταπολέμηση των οργανωμένων μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και τον έλεγχο των συγκεντρώσεων  επιχειρήσεων.  

Παράλληλα, το Υπουργείο, προσδίδοντας μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για την ανάπτυξη συναλλαγών, έχει θεσπίσει και εφαρμόζει  πέραν των 28 Νομοθεσιών, οι οποίες στοχεύουν στην περιφρούρηση της Υγείας, της  Ασφάλειας και  των Οικονομικών Συμφερόντων των Καταναλωτών.

Με τις αλλαγές που επήλθαν στις υφιστάμενες νομοθεσίες ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, υπήρξαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία κυρίως λόγω της ρύθμισης του Λογιστικού επαγγέλματος, του εκσυγχρονισμού του δικαίου των δημόσιων εταιρειών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αύξησης των αιτήσεων για παραχώρηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας σε νέες εφευρέσεις και για καταχώρηση και προστασία εμπορικών σημάτων σε ξένες αγορές.

Επίσης στα πλαίσια της εφαρμογής του «Περί Ονομασιών Προέλευσης και Γεωργικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου» του 2002 και 2003, έχουν καθοριστεί οι κανόνες και οι διαδικασίες για προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων για γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα και την εγγραφή τους σε ειδικό Μητρώο.

Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου 2002 που τέθηκε σε ισχύ ο «Περί της Νομικής Προστασίας Βιομηχανικών Σχεδίων και Υποδειγμάτων Νόμος» του 2002 δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την προστασία της εμφάνισης (του συνόλου ή μέρους) ενός νέου προϊόντος ή ενός παραδοσιακού προϊόντος και την εγγραφή τους σε ειδικό Μητρώο. Με την νομοθεσία αυτή μπορούν να προστατευτούν νέα προϊόντα όπως έπιπλα ή είδη υπόδησης και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, αντικείμενα και εργαλεία.

Μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών & Επίσημου Παραλήπτη, ο βιομηχανικός κόσμος μπορεί να προστατεύει/κατοχυρώνει την πνευματική και βιομηχανική του ιδιοκτησία, έναντι στις κλοπές/αντιγραφές που αποτελούν στις μέρες μας μάστιγα, για τον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας. Επιπλέον με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης περίπου 82500 εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, οι οποιεσδήποτε αλλαγές σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης θα διεκπεραιώνονται άμεσα και η έκδοση ζητουμένων πιστοποιητικών αυθημερόν. 

Η Κυβέρνηση αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η σημασία του τομέα στην οικονομία διαφαίνεται και από το ψηλό ποσοστό συνεισφοράς του τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που υπολογίζεται στο 75%.

Αν και η Λάρνακα αποτελεί έναν αγαπητό τουριστικό προορισμό τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους ξένους, εντούτοις υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση του τουριστικού της προϊόντος στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη ξενοδοχειακή υποδομή της Λάρνακας, είναι γεγονός ότι αυτή χρειάζεται αναβάθμιση και εξυγίανση.  Η περιοχή αναμένεται να αξιοποιήσει το Σχέδιο Κινήτρων για Απόσυρση/Αναβάθμιση Κλινών Χαμηλών Κατηγοριών ενώ παράλληλα να επενδύσει σε νέες αναβαθμισμένες μονάδες ψηλών κατηγοριών και ποιότητας.  Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της περί Ξενοδοχείων Νομοθεσίας που προωθεί ο ΚΟΤ, η περιοχή θα μπορεί να αναπτύξει και νέες μορφές ξενοδοχείων ψηλής ποιότητας όπως τα Ξενοδοχεία Μπουτίκ και Αστικά Ξενοδοχεία. 

Αναφορικά με τον Αγροτουρισμό, πρέπει να αξιοποιηθεί το Σχέδιο Κινήτρων για ανάπτυξη του Αγροτουρισμού ώστε να συνεχίσει η ποιοτική ανάπτυξη της ενδοχώρας και η ανάδειξη των παραδοσιακών, μοναδικών χαρακτηριστικών της. Σήμερα η Λάρνακα κατέχει μια σημαντική πρωτιά στον τομέα αυτό που πρέπει να διατηρήσει.  Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι υπάρχουν τριάντα παραδοσιακά καταλύματα συνολικής δυναμικότητας 265 κλινών σε 6 κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας (Αγιοι Βαβατσινιάς, Καλαβασός, Ψεματισμένος, Σκαρίνου, Τόχνη, Βάβλα).

Για τον αθλητικό τουρισμό έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου.  Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη τροχιοδρομηθεί η δημιουργία του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου ενώ παράλληλα έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού η δημιουργία ενός ιστιοπλοϊκού κέντρου και καινούργιων εγκαταστάσεων για αντισφαίριση.

Παράλληλα, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η Λάρνακα ενισχύεται γενναιόδωρα για τη διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Μέσα στο 2004 δαπανήθηκαν από τον ΚΟΤ πέραν των Λ.Κ. 85.000 ενώ κατά το 2005 το ποσό αυτό έχει υπερβεί τις Λ.Κ. 180.000.

Η Λάρνακα έχει επίσης περιληφθεί στη διαδρομή Αφροδίτη, την πρώτη πολιτιστική διαδρομή της Κύπρου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το 2004 στη Λάρνακα όπως επίσης και στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Επίσης έχουν τροχιοδρομηθεί σημαντικά έργα ανάπτυξης για την περιοχή όπως η αναβάθμιση της Μαρίνας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του λιμανιού και η δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Η μελέτη Περιφερειακής Στρατηγικής για την επαρχία Λάρνακας βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο καταρτισμού και συμφωνίας λεπτομερών Σχεδίων Δράσης.  Για τη χάραξη της Περιφερειακής Στρατηγικής πραγματοποιήθηκαν έρευνες βάσει των οποίων αξιολογήθηκε το προϊόν και η εικόνα της Λάρνακας στην τουριστική αγορά.  Διερευνήθηκαν τα μοναδικά στοιχεία και βασικές αξίες τα οποία θα συνθέσουν τη νέα τοποθέτηση της Λάρνακας και το όραμα το οποίο θα καθοδηγήσει την τουριστική ανάπτυξή της. Τέλος στον τομέα του μάρκετινγκ εκτός της δυναμικής προβολής που γίνεται για την Λάρνακα από τον ΚΟΤ, ενισχύονται οι προσπάθειες των τοπικών φορέων για προβολή της περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι βέβαιος ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για την μη αναβάθμιση του διυλιστηρίου, ικανοποίησε το εμποροβιομηχανικό κόσμο της Λάρνακας καθώς επίσης και τους δημότες της πόλης σας. Η εν λόγω απόφαση θεωρώ ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην τοπική  οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι με την απόφαση της η κυβέρνηση έχει διασκεδάσει τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες αναφορικά με τη μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από την πόλη της Λάρνακας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προχωρεί με βάση τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε με την κυβέρνηση και το Δήμο της Λάρνακας για την μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Υπουργείο προχωρεί στην αποσυναρμολόγηση των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών στο Βασιλικό όπου θα ανεγερθεί το Ενεργειακό Κέντρο που θα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα το εν λόγω Κέντρο θα είναι έτοιμο το τέλος του 2009 οπότε και θα μπορούν να μεταφερθούν όλες οι δραστηριότητες από το τερματικό πετρελαιοειδών της Λάρνακας στο Βασιλικό.

Το Υπουργείο έχει επιλέξει τον συμβουλευτικό οίκο που θα αναλάβει τον σχεδιασμό του Ενεργειακού Κέντρου και αναμένεται ότι περί του τέλους του ερχομένου έτους θα επιλεγεί και ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την ανέγερση και λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου. Ως γνωστό η επένδυση που θα απαιτηθεί για την ανέγερση του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό θα είναι η μεγαλύτερη σε ένταση κεφαλαίου που έχει γίνει ποτέ στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου κάτω από ενιαίο συμβόλαιο.   

Σχετικά με τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, αυτή τη στιγμή διεξάγεται από την ΑΗΚ σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, ενδελεχής μελέτη βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμόρφωση νέων διατιμήσεων. Οι νέες διατιμήσεις θα είναι κοστοστρεφείς, δηλαδή θα αντικατοπτρίζουν το κόστος που η σχετική κατηγορία πελατών επιφέρει στο σύστημα της ΑΗΚ, οπότε και ο βιομηχανικός τομέας θα βοηθηθεί.

Ο τομέας της ενέργειας γενικά και ειδικά αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα μας, ιδιαίτερα λόγω του γεωγραφικά απομονωμένου χαρακτήρα του ενεργειακού μας συστήματος, το οποίο βρίσκεται αποκομμένο και μακριά από τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια του εφοδιασμού, είναι υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας για τον τόπο μας και η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να τεθεί σε κίνδυνο η Επάρκεια, η Ποιότητα και η Αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ ώστε ο Οργανισμός να καταστεί πιο ανταγωνιστικός και η τιμή του ρεύματος να είναι προσιτή για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις/βιομηχανίες.

Το Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση της χρήσης ΑΠΕ τέθηκε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2004. Πράγματι από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του σχεδίου υπήρξε  μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε όλους τους τομείς συγκεκριμένα στα πλαίσια της πρώτης περίοδου υποβολής αιτήσεων η οποία έληξε τον Νοέμβριο του 2004, υπεβλήθηκαν συνολικά 952 αιτήσεις από τις οποίες 169 αφορούσαν επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το 2005 ως περίοδος υποβολής αιτήσεων καθορίστηκε το διάστημα Φεβρουάριος-Δεκέμβριος 2005. Μέχρι τις 21.10.2005 λήφθηκαν 1317 αιτήσεις από τις οποίες περίπου 300 αφορούσαν επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις για ΑΠΕ.

Όσο αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το σύνολο της νέας εγκατεστημένης ισχύς είναι 62,58 MW ενώ το σύνολο της παραχθήσας ενέργειας από ΑΠΕ σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ είναι περίπου 360 000 Mwh και  αποτελεί το 6% των 5500-6000 Gwh της ενέργειας που αναμένεται ότι θα καταναλώνουμε το 2010). Σημειώνεται ότι οι 360 000 Μwh της ενέργειας μπορούν να παραχθούν από εγκατεστημένη ισχύ των 180 MW (Αιολικά Πάρκα).

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την βεβαιότητα μου, ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, όπως και τα άλλα Επιμελητήρια της χώρας μας, μπορούν και πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ορθολογιστική ανάπτυξη των Κυπριακών επιχειρήσεων έτσι ώστε αυτές να καταστούν ικανές να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το οξύτατο ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.

Εξίσου καθοριστικό ρόλο μπορούν επίσης να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια στη διαμόρφωση πολιτικής, εντός πάντοτε των  πλαισίων που επιτρέπουν οι  δεσμεύσεις μας με την Ε.Ε., η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και ποιότητας των Κυπριακών προϊόντων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και κάθε επαγγελματική επιτυχία.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]