[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στην Ετήσια Γενική Συνελεύση του
Ε.Β.Ε. Λάρνακας (Παρασκευή 8/11/2002)


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα και φέτος την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και απευθύνω χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Λάρνακας η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του. Κατά συνέπεια η παρουσία μου ανάμεσά σας με γεμίζει με αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης.

Επιπρόσθετα τα αισθήματα μου αυτά φορτίζονται με αγωνία για την τύχη και το μέλλον αυτού του τόπου και του λαού του, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τις κρίσιμες αυτές μέρες καταβάλλονται έντονες και επίπονες προσπάθειες για λύση του πολιτικού μας προβλήματος, ενώ παράλληλα αναμένουμε και την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της.

Με την ευκαιρία αυτή σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη, μαζί με τη διαβεβαίωση του ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και διαχειρίζεται με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα εθνικά μας θέματα με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και την ένταξη μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να θεωρήσετε επίσης δεδομένη την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης προς τον εμποροβιομηχανικό κόσμο.

Η πόλης της Λάρνακας, η διάδοχος της αρχαίας πόλης του Κιτίου, που κτίστηκε κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο από τους Έλληνες, υπήρξε κάποτε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου και επί Τουρκοκρατίας η έδρα όλων των Προξενείων των μεγάλων δυνάμεων.

Σήμερα η Λάρνακα του 21ου αιώνα προικισμένη με τα χαρίσματα της φύσης και με μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου. Στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας παρουσιάζονται με εξαιρετική επιτυχία τα αποτελέσματα μιας ισόρροπης ανάπτυξης γιατί στην πόλη και επαρχία αυτή προωθούνται ομοιόμορφα και παράλληλα ο τουρισμός, η βιομηχανία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες και η γεωργοκτηνοτροφία. Η αρμονική αυτή συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν είναι τυχαία αλλά οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικών Αρχών αλλά ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες και δυναμισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρνακας και σε παράγοντες και σημαντικούς φορείς της πόλης.

Το Ε.Β.Ε. Λάρνακας που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια πλούσιας δράσης έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας του και συνέβαλε σημαντικά στη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας μας.

Το 2001 η κυπριακή οικονομία παρουσίασε για τέταρτη συνεχή χρονιά ικανοποιητική ανάπτυξη, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και τη διεθνή ύφεση που ακολούθησε. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανήλθε στο 4% σε πραγματικούς όρους, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2% και το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε οριακά στο 2,8% του ΑΕΠ.

Κατά το τρέχον έτος με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου, η κατάσταση της οικονομίας παρουσιάζει ικανοποιητικό υπό τις περιστάσεις ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,3%, συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, χαμηλό πληθωρισμό της τάξης του 3,7% και δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ Σε σύγκριση ο ευρωπαϊκός ρυθμός ανάπτυξης, προβλέπεται να ανέλθει στο 1.1%, δηλαδή στο ήμισυ περίπου του κυπριακού.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του οποίου περιλαμβάνονται οι βασικοί τομείς της οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει σε συνεργασία μαζί σας και πάντοτε στα πλαίσια των δεσμεύσεων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικούς στόχους τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ποιότητας των προϊόντων μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

Κατά το 2001 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3.2% περίπου σε πραγματικούς όρους, ενώ κατά το τρέχον έτος λόγω της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την πορεία της διεθνούς οικονομίας, τη μείωση της τουριστικής κίνησης και άλλων εξωγενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή μόνο αύξηση.

Οι προσπάθειες σας και η δική μας συμβολή για ενίσχυση των εξαγωγών μας συνεχίζεται με την εφαρμογή σειράς συμβατών μέτρων και δραστηριοτήτων όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις και εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό, η επιχορήγηση για έρευνα νέων αγορών, η ενίσχυση του σχεδίου ασφάλισης των εξαγωγών με την κάλυψη των επενδυτικών κινδύνων σε ξένες αγορές, η πρόσβαση μας σε διεθνή δίκτυα πληροφοριών για την αξιοποίηση εμπορικών ευκαιριών, οι διαφημίσεις των κυπριακών προϊόντων σε επώνυμα έντυπα του εξωτερικού κ.α.

Παράλληλα ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για προβολή και προώθηση των Υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους δυναμικούς τομείς των λογιστικών, τραπεζικών, ασφαλιστικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, ιατρικών και άλλων υπηρεσιών.

Ο τομέας της μεταποίησης αναμένεται να επιδείξει μικρό θετικό ρυθμό κατά το 2002. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται να προέλθει από τη σταδιακή προσαρμογή του τομέα στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού μετά τη διαδοχική διεύρυνση των επενδύσεων στον τομέα που παρατηρούνται κατά τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά με βραδείς ρυθμούς.

Προς το σκοπό ενίσχυσης του τομέα, ο οποίος ως γνωστό αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας το Υπουργείο εφαρμόζει από το 1999 με επιτυχία τα διάφορα Σχέδια και Κίνητρα της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής και τα οποία τροποποιήθηκαν ή ανασχεδιάστηκαν για να συνάδουν με τον Περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο. Τα διάφορα αυτά σχέδια και κίνητρα προβλέπουν μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις για ανανέωση και αναβάθμιση μηχανημάτων και εξοπλισμού, κίνητρα και επιχορηγήσεις για συγχωνεύσεις, για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού, για εξοικονόμηση ενέργειας, επιδοτήσεις για χρησιμοποίηση συμβούλων, χορηγίες για μετακίνηση μονάδων από οικιστικές και ακατάλληλες περιοχές σε εγκεκριμένες περιοχές, παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων για δανειοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από εμπορικές τράπεζες, χορηγίες για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τις ανάγκες των Σχεδίων για Τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας έχει διατεθεί από το 1997 μέχρι σήμερα ποσό που πλησιάζει τα £20 εκ.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάπτυξης 2004 – 2006 έχουν ετοιμαστεί και θα υποβληθούν μέσω του Γραφείου Προγραμματισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξειδικευμένα πολυετή προγράμματα στη βάση των οποίων θα συγχρηματοδοτηθούν μετά την ένταξη μας, δράσεις και έργα προς όφελος της μεταποίησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το σκοπό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων δημιουργήσαμε το έτος 2000 το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών το οποίο προσφέρει καθοδήγηση και εξυπηρέτηση στους ξένους αλλά και στους Κύπριους επενδυτές, ενώ παράλληλα για το σκοπό αυτό υπογράψαμε σειρά διμερών συμφωνιών και προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η χώρα μας για τη δημιουργία επενδύσεων κατά προτίμηση Υψηλής Τεχνολογίας.

Αναφορικά με το κεφάλαιο της Υψηλής Τεχνολογίας, απλώς θα αναφέρω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει το πρώτο Εκκολαπτήριο Τεχνολογίας και σύντομα θα εγκρίνουμε και άλλα τέσσερα. Τα Εκκολαπτήρια αυτά θα στεγάσουν επιστήμονες για προώθηση καινοτόμων ιδεών με στόχο την τελική λειτουργία σειράς εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο. Επίσης είμαστε σε επαφή με κυβερνήσεις, σημαντικά τεχνολογικά και Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Ακαδημίες και Τεχνοπάρκα άλλων χωρών και πραγματοποιήσαμε πολλές επισκέψεις στο εξωτερικό για προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας. Σε αυτό το στάδιο έχουμε υπογράψει ή προωθούμε προς υπογραφή συμφωνίες συνεργασίας και τεχνολογικής στήριξης με τις κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των Ινδιών, με τα Πανεπιστήμια Albany και Southern California των ΗΠΑ και με την Ελλάδα. Στο σημαντικό αυτό τομέα έχουμε συνεργάτες μας το Γραφείο Προγραμματισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και το Ίδρυμα Προώθησης και Έρευνας.

Ο ευαίσθητος τομέας του Τουρισμού στον οποίο στηρίζεται σημαντικά η οικονομία μας, αλλά και η επαρχία σας, τυγχάνει ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας γιατί όταν ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει προβλήματα, οι αρνητικές επιπτώσεις μετακυλίονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Ως γνωστό τα αποτελέσματα του τουρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανήλθαν κατά 51.5% σε έσοδα και 29.2% σε αφίξεις. Η φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα κλείσει με μείωση 12% στις αφίξεις.

Είναι γνωστό ότι την πορεία της τουριστικής Κύπρου μέχρι το 2010 θα χαράσσει το Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο ετοιμάστηκε με την εμπλοκή όλων των τουριστικών εταίρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Λάρνακα που διαθέτει το 9.2% της συνολικής δυναμικότητας κλινών, επιβάλλεται να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και να αναδείξει τη δική της ταυτότητα, όπως εξάλλου θα πρέπει να ενεργήσει και κάθε άλλη τουριστική περιοχή της χώρας μας.

Στα πλαίσια της στρατηγικής επανατοποθέτησης της Κύπρου, η Λάρνακα καλείται να ετοιμάσει το δικό της όραμα για την τουριστική ανάπτυξή της και να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό προϊόν που να εξυπηρετεί τμήματα αγορών στα οποία θα στοχεύσει. Παράλληλα, είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η εποχικότητα και ότι θα εξασφαλίσει τα επιθυμητά οφέλη από τον τουρισμό.

Η θερμή υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας είναι δεδομένη. Ένα νέο προϊόν που θα προωθηθεί σύντομα και το οποίο η πόλη της Λάρνακας ζητούσε από καιρό, είναι η δημιουργία ξενοδοχείων αστικού τύπου στο κέντρο της πόλης. Έχει ήδη αρχίσει η συνεργασία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη προώθηση του θέματος αυτού, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας. Παράλληλα, ο Οργανισμός προβαίνει στις σχετικές τροποποιήσεις στην περί Ξενοδοχείων Νομοθεσία. Το μέγεθος του γηπέδου σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο από τις απαιτήσεις της σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τις συγκεκριμένες επιλεγμένες περιοχές όπου θα επιτρέπονται τα εν λόγω ξενοδοχεία. Οι απόψεις που εμπεριστατωμένα υπέβαλε το ΕΒΕ Λάρνακας έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα του Επιμελητηρίου Λάρνακας που αφορούν τη τουριστική ανάπτυξη, αυτά τελούν ακόμη υπό μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 μέχρι και φέτος η Γαλάζια Σημαία απονέμεται σε δύο παραλίες της Λάρνακας, Μακένζυ και Φοινικούδες, ενώ αξιόλογη είναι η λειτουργία σε χωριά της Επαρχίας Λάρνακας 25 αγροτουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας 199 κλινών.

Η επέκταση και η αναβάθμιση της μαρίνας Λάρνακας έφτασε στα τελικά στάδια και είναι πλέον ζήτημα χρόνου η υλοποίηση του έργου, ενώ ο στόχος για δημιουργία γηπέδου γκολφ προωθείται. Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα μεγάλα έργα, όπως και πολλά άλλα που προγραμματίζονται, θα δώσουν στη Λάρνακα όλα εκείνα τα εφόδια που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του οξύτατου ανταγωνισμού που παρουσιάζει ο τομέας τα τελευταία χρόνια.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανική Επιμελητηρίου Λάρνακας για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να τιμήσουν με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, ιδρυτικά στελέχη, μέλη των κατά καιρούς Διοικητικών Συμβουλίων και άλλους παράγοντες της πόλης. Τα άτομα αυτά, τα άξια τέκνα της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας συγχαίρω και εγώ με την σειρά μου. Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίας της ιδιαίτερης αυτής Γενικής σας Συνέλευσης.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]