[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

 

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου
στα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου
Πέμπτη  10 Μαΐου, 2007

 

Τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, που έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό γεγονός της χρονιάς.

Τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης, πραγματοποιούνται τρία χρόνια μετά το μεγάλο και ιστορικό ορόσημο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πλήρους και ισότιμου μέλους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φετινή Έκθεση βρίσκει την Κύπρο στις παραμονές της ένταξής μας στην ευρωζώνη. Οι συζητήσεις και ο εποικοδομητικός διάλογος που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταξή μας στην ευρωζώνη, κατέδειξαν ότι όλες ανεξαίρετα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η κοινωνία υποστηρίζουν το σημαντικό αυτό στόχο.

Διαφωνίες και επιφυλάξεις υπάρχουν όσον αφορά στο χρόνο της ένταξης. Είναι απόλυτα σεβαστή και θεμιτή η θέση ότι η αναβολή της ένταξης κατά ένα χρόνο, θα δώσει στο Κράτος την ευκαιρία να διευρύνει αναγκαίες κοινωνικές παροχές και να επεκτείνει το κοινωνικό κράτος, μέσα στις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί, από την εξυγίανση, τη βελτίωση και τη σταθερότητα που πέτυχε αυτή η διακυβέρνηση, των οικονομικών δεικτών.

Έχω τονίσει, επανειλημμένα, δημόσια και επίσημα, ότι δεν θα θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος στο βωμό της ένταξης μας στην ευρωζώνη. Δεν το έχουμε θυσιάσει και δεν θα το θυσιάσουμε.

Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις και τις μελέτες για το θέμα που έχω συνεκτιμήσει, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα σημερινά και προβλεπόμενα οικονομικά δεδομένα, θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε και τους δύο στόχους:
Και την ομαλή ένταξη μας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008 και την επέκταση και βελτίωση των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις χαμηλές συντάξεις.

Η εισαγωγή του ευρώ, δεν θα περιορίσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Αντίθετα, θα θωρακίσει και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του νομίσματος, θα προστατεύσει την οικονομία από συναλλαγματικές αναπροσαρμογές και πληθωριστικές τάσεις και θα διασφαλίσει τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη.

Αυτά είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ως αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών των εργοδοτών, των εργαζομένων και της Κυβέρνησης, που συνιστά μια σημαντική εξέλιξη, ίσης, ίσως σημασίας, με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οικονομική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη βασίζονται στις σωστές εκτιμήσεις των οικονομικών εξελίξεων και στη διαμόρφωση ενός μελετημένου, μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και στην επινόηση των σωστών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων οικονομικής πολιτικής, που πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και πειθαρχία, ανεξάρτητα από ενδεχόμενο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Αυτό το σχεδιασμό, αυτή τη στρατηγική και πειθαρχία εφάρμοσε η Κυβέρνηση με συνέπεια και σταθερότητα και έφεραν τα σημερινά ζηλευτά αποτελέσματα.

Για μια ακόμη φορά, θέλω δημόσια να εκφράσω, από μέρους της πολιτείας, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μας προς το Συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου, διότι την ώρα της οικονομικής κρίσης, το 2004, με μοναδική επίδειξη πνεύματος υπευθυνότητας και σύνεσης, δέχθηκαν την έκκληση της Κυβέρνησης για μηδενικές αυξήσεις, πλην των μισθολογικών προσαυξήσεων, για τα χρόνια 2004 και 2005 και περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων για το 2006, στο 2%.

Παράλληλα και ταυτόχρονα, ευχαριστώ τις οργανώσεις εργοδοτών και άλλα οργανωμένα σύνολα, διότι στην ίδια περίοδο επέδειξαν, σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, αυτοσυγκράτηση στον τομέα των αυξήσεων των τιμών και των κερδών και γενικά τους πολίτες, που με υπομονή και κατανόηση συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτό το επίτευγμα.

Ευχαριστίες οφείλονται και στους δημόσιους λειτουργούς, που με εισηγήσεις και μελέτες τους βοήθησαν στη λήψη των σωστών αποφάσεων και πέτυχαν την υλοποίηση των Προϋπολογισμών Αναπτύξεως, από το καθιερωμένο 60%, στο ογδόντα και πέραν τοις εκατόν υλοποίησης των ετήσιων προγραμμάτων της Κυβέρνησης.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Κυβέρνηση της Συνεργασίας, διαπιστώνεται από όλους ότι η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται τώρα σε γερά θεμέλια. Πετύχαμε μια ισχυρή και ελπιδοφόρα ανάπτυξη. Η υλοποίηση της συνετής και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής, επιτρέπει στον κάθε Κύπριο να νοιώθει πραγματικά περήφανος για τα οικονομικά του επιτεύγματα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρήθηκε, καθ΄ όλη την τετραετία, ψηλός, μεταξύ 3,5-4% που είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης.

Ο δυναμισμός της κυπριακής οικονομίας αντανακλάται στη συνεχή δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης. Συνθήκες πλήρους απασχόλησης επικρατούν στην αγορά εργασίας και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς και έχει διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 4,5% το 2006.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου έφθασε το 86% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το ψηλότερο από όλες τις νέες χώρες-μέλη.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 2%, διατηρώντας την αναγκαία σταθερότητα τιμών και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Και αυτό, παρά την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα.

Τα επιτόκια έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυση της Δημοκρατίας, προς όφελος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε, απέφερε καρπούς, με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, από 6,3% το 2003 στο 1,5% του ΑΕΠ το 2006. Το δημόσιο χρέος έχει εισέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία και από 72% του ΑΕΠ το 2003, σήμερα βρίσκεται στο 65%, με προοπτική μείωσης του στο 61%, το τέλος του 2007.

Αξιοσημείωτο επίτευγμα της Κυβέρνησης, αποτελεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Αντίθετα, υπήρξε επέκταση της κοινωνικής μας πολιτικής, μέσω των προϋπολογισμών και των έκτακτων κοινωνικών πακέτων μέτρων και μείωση της φορολογίας των μηχανοκινήτων οχημάτων.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν εισέλθει σε μια πορεία σταθερότητας και ομαλότητας. Αυτό το επίτευγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κύπρου. Όσα πετύχαμε δεν μας αρκούν. Επιλύσαμε πολλά προβλήματα. Τώρα τίθενται μπροστά μας, ακόμη πιο ψηλοί στόχοι, για ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και συνοχή και υλοποίηση της δέσμευσής μας για στήριξη των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η μακροοικονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, αποτελεί εγγύηση ότι η κυπριακή οικονομία θα διατηρήσει και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις της.

Απόδειξη και επιβεβαίωση της θετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εαρινές προβλέψεις για την οικονομία της Κύπρου, για το 2007. Οι θετικές προβλέψεις, που συμπίπτουν πλήρως με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σηματοδοτούν, εκτός από τη θετική πορεία της οικονομίας και την προδιαγραφόμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των ανησυχιών του κοινού για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την υιοθέτηση του ευρώ και λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση ή και την εξουδετέρωσή τους. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η διπλή αναγραφή τιμών τέσσερις μήνες πριν και έξι ή και περισσότερους μήνες μετά την υιοθέτηση του ευρώ, η σύσταση ευρωπαρατηρητηρίων για προστασία των καταναλωτών/πολιτών σε σχέση με την εισαγωγή του ευρώ και η προώθηση κώδικα δίκαιης τιμολόγησης με τις επιχειρήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια σημαίνοντα ρόλο καλούμαστε να διαδραματίσουμε όλοι μας, ως ενεργοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω μια διαπίστωση που άκουσα από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους, στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη μου στη Σλοβενία, που έχει εισάξει το ευρώ, με επιτυχία, από την 1 Ιανουαρίου 2007.

Ο κύριος φρουρός και προασπιστής εναντίον της κερδοσκοπίας, είναι ο κάθε πολίτης. Είναι δικαίωμα και καθήκον του κάθε πολίτη να επισημαίνει κάθε προσπάθεια «στρογγυλοποίησης» των τιμών προς τα πάνω και να καταγγέλλει τους κερδοσκόπους στις αρμόδιες Αρχές, για δημοσιοποίηση και διαπόμπευση των κερδοσκόπων, με δημοσίευση των ονομάτων τους και των επιχειρήσεων τους.

Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, στη Σλοβενία, πέτυχαν την στρογγυλοποίηση των τιμών, προς τα κάτω, έτσι που η μείωση των τιμών με την εισαγωγή του ευρώ, ήταν της τάξης του 1%.

Η Διεθνής Έκθεση Κύπρου είναι αντανάκλαση των αποτελεσμάτων της Κυβερνητικής Πολιτικής, που ακολουθεί στρατηγική για θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές σχετικά με την οικονομία και το εμπόριο.

Η ανάπτυξη του εμπορίου, των διεθνών εμπορικών σχέσεων, η ενθάρρυνση της βιομηχανίας μέσα στα στενά πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, η διεθνής οικονομική συνεργασία, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγή και στην εμπορία, είναι καθοριστικοί οικονομικοί «δείκτες», που προσδιορίζουν το οικονομικό μας μέλλον, στα πλαίσια μιας οικονομίας, που πρέπει να είναι ενιαία στη στενή γεωγραφική λωρίδα της Κύπρου.

Αυτή είναι μια από τις ουσιαστικές αλλαγές που επιδιώκουμε να ενταχθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και που θεωρούμε ότι είναι μια ρεαλιστική αλλά και εφικτή προσέγγιση στο θέμα της ενιαίας οικονομίας.

Καλωσορίζω τους επίσημους επισκέπτες μας από το εξωτερικό, τους ξένους και Κύπριους εκθέτες και τους αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στην Έκθεση.

Καλωσορίζω, επίσης, ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, που συμμετέχουν για τρίτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Κύπρου. Εύχομαι η συμμετοχή τους σε αυτό το κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό γεγονός, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κανονισμού για την «πράσινη γραμμή», να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επανενώνουν πραγματικά την πατρίδα μας και το λαό μας.

Η απαίτηση για εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο», δεν έχει πραγματικό και ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα. Αρκεί να ληφθεί υπόψη, ότι το σύνολο των εξαγωγών των κατεχόμενων περιοχών προς την Ευρώπη, ανέρχεται ετησίως, μόνο σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για καθαρή πολιτική διεκδίκηση, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι στο οικονομικό όφελος. Η επιτυχία, όμως, της Κυβέρνησης να αποσυνδεθεί ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο από τον χωριστό Κανονισμό για τη χρηματοδότηση των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, σαφώς και συμβάλλει στην οικονομική τους ενίσχυση.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, θέλω, για ακόμη μια φορά, να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, που θα καθιστά πραγματικότητα τη σταδιακή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την κοινωνική και οικονομική ενοποίηση. Μιας λύσης όπου καμιά κοινότητα δεν θα επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη, αλλά και καμιά κοινότητα δεν θα έχει τη δυνατότητα να οδηγεί το κοινό κράτος σε μόνιμα αδιέξοδα, παράλυση και στη συνεπακόλουθη διάλυση.

Είναι γι' αυτό που επιμένουμε και αγωνιζόμαστε να εφαρμοστεί η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Μια Συμφωνία που με την εφαρμογή της μπορούμε να πετύχουμε κινητικότητα στο Κυπριακό, να βρούμε τη σωστή βάση για μια επανενωμένη Κύπρο, με απώτερο στόχο και επιδίωξη, τη συνολική λύση του Κυπριακού, με βάση τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Έκθεση Κύπρου, όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές στην ανάπτυξη του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου της Κύπρου και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση των εμποροβιομηχανικών και οικονομικών μας σχέσεων με άλλες χώρες. Πρόβαλε, παράλληλα, με αποτελεσματικό τρόπο τη δημιουργικότητα, την ευρηματικότητα και τα επιτεύγματα των φορέων της κυπριακής οικονομίας, προσφέροντας τη δυνατότητα στον εμποροβιομηχανικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες να πληροφορηθούν για τα καινούργια προϊόντα της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς.

Στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη μιας οικονομίας έπαυσε να είναι υπόθεση μόνο του Κράτους. Είναι συλλογική υπόθεση και απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, τόσο στο στάδιο της διαμόρφωσης της πολιτικής όσο και στο στάδιο υλοποίησής της.

Το Κράτος έχει την ευθύνη της δημιουργίας ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης πολιτικών που καθιστούν τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έχει, ακόμη, το Κράτος, την ευθύνη δημιουργίας ευνοϊκών πολιτικών συνεργασίας με άλλες χώρες. Όμως, οι πρωτοβουλίες για αξιοποίηση αυτών των πολιτικών, ανήκουν, και πρέπει να ανήκουν, στον επιχειρηματικό κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ρητοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν κάθε μορφή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που πρέπει με τη στήριξη του Κράτους να αναζητήσουν νέες αγορές, νέες συνεργασίες, να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, στην παραγωγή νέων προϊόντων άριστης ποιότητας και χαμηλών τιμών. Η αντίληψη που θέλει το Κράτος να επιλύει τα προβλήματα της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, είναι ξεπερασμένη και αντιπαραγωγική.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη των γεωγραφικών, οικονομικών και τεχνολογικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Έτσι, που να καταστήσουμε την Κύπρο ένα πραγματικά σύγχρονο, διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ικανό να εξυπηρετεί την ευρύτερη στρατηγική που προωθεί η Κυβέρνηση για τη μετατροπή της χώρας μας σε γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και σε εφαρμογή της πολιτικής μας για αλλαγή, τροποποιήσαμε το νομικό πλαίσιο της ανεξάρτητης Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, και έτσι σήμερα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις κτηριακές και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και γενικά το ρόλο των δραστηριοτήτων της Αρχής.

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και το προσωπικό της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου, τους εκθέτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]