[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  (30/10/2006)


Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) έχει μια μακρόχρονη ιστορία σημαντικής συμβολής στη μελέτη, σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Εκπροσωπεί μια παραγωγική τάξη που διακρίνεται για το δημιουργικό και πρωτοποριακό πνεύμα της. Και η ηγεσία του Κ.Ε.Β.Ε., εκφράζουσα τη βούληση των μελών της, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικής σε αυτούς τους τομείς με υπεύθυνη και συνετή δράση.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κ.Ε.Β.Ε. δεν περιορίζεται σε μια απλή αποτίμηση των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους. Αποβαίνει και ένα ορόσημο για την προβολή θέσεων, εισηγήσεων και προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομίας μας και την περαιτέρω καλλιέργεια του επιχειρηματικού κλίματος που θα επιτρέψει να μεγιστοποιηθούν η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και οι αποδόσεις του εγνωσμένου επιχειρηματικού πνεύματος του Κύπριου επιχειρηματία.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αποτελεσματική συνεργασία που υπάρχει και προωθείται μεταξύ της Κυβέρνησης και της ηγεσίας και των μελών Επιμελητηρίου.

Δυνατόν να μην συμφωνούμε πάντα στις εκτιμήσεις μας, ιδιαίτερα για το τι είναι εφικτό και εφαρμόσιμο κάτω από τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας. Όμως, η ηγεσία του Κ.Ε.Β.Ε. μπορεί να επιβεβαιώσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έχουμε εγκαινιάσει ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης για τις εκατέρωθεν απόψεις μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις.

Χρέος και καθήκον της Κυβέρνησης, σε ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας και υγιούς ανταγωνισμού είναι να μεριμνά για τη δημιουργία της αναγκαίας νομικής και θεσμικής υποδομής. Να προσφέρει τα αναγκαία κίνητρα – στο βαθμό και στην έκταση που μας επιτρέπει η ιδιότητα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ελεύθερα η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων τάξεων του λαού.

Χρέος και καθήκον της Κυβέρνησης είναι να αποβλέπει στη διασφάλιση και περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, που, στην πράξη, σημαίνει η ευημερία και ο πλούτος που δημιουργείται να διαχέεται δίκαια σε όλες τις τάξεις του λαού, και ιδιαίτερα στις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες και πιο ευάλωτες τάξεις.

Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στην αρχή ότι η ευημερία ενός Κράτους και μιας κοινωνίας πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ότι καμιά τάξη του λαού δεν μπορεί για πολύ χρόνο και μακροπρόθεσμα να νέμεται τον πλούτο και την ευμάρεια, όταν, ταυτόχρονα, άλλες τάξεις του λαού παραμένουν στην ανέχεια, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό χωρίς ικανοποιητικό μερίδιο στον εθνικό πλούτο.

Αυτή είναι η απαρχή και η δικαίωση της ύπαρξης του κοινωνικού Κράτους. Η οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών δημιουργεί την υποχρέωση και παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα να αυξάνει τις κρατικές κοινωνικές παροχές και να διευρύνει τον κύκλο των ληπτών της κρατικής κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας.

Εκφράζω βαθιά ικανοποίηση γιατί μέσα σε κλίμα πλατειάς συναίνεσης έχουμε διατηρήσει σταθερούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε περίπου 4% ετήσια, έχουμε μειώσει χωρίς νέες φορολογίες το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ενώ, ταυτόχρονα, έχουμε αυξήσει τις κοινωνικές παροχές κατά ποσοστό 212%.

Κατά γενική παραδοχή, διαθέτουμε σήμερα μια υγιή και ανθεκτική οικονομία που, ειδικότερα την τελευταία τριετία, σημειώνει ικανοποιητικές επιδόσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται ότι και φέτος θα κυμανθεί γύρω στο 4%, σε συνθήκες εσωτερικής και εξωτερικής οικονομικής σταθερότητας. Ο πληθωρισμός παρά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, θα είναι οριακά χαμηλότερος από πέρσι και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,5%. Η ανεργία συνεχίζει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, που έχει ξεπεράσει το 8%.

Αυτή την περίοδο ο πιο άμεσος στόχος στρατηγικής σημασίας είναι η ένταξη της κυπριακής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008. Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε μια τάξη που έχει επίγνωση της τεράστιας σημασίας αυτής της εξέλιξης για την οικονομία και γενικά για τον τόπο μας. Στο σημείο αυτό, θέλω να καταστήσω σαφές, σε όσους πιθανόν δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, ότι ο χρονικός στόχος της 1ης Ιανουαρίου 2008 δεν είναι «μεταθετός», με βάση δική μας επιλογή. Δεν είναι στο χέρι μας να ζητήσουμε, για παράδειγμα, η ένταξη να γίνει το 2009 αντί το 2008. Άλλοι θα αποφασίσουν γι’ αυτό όχι εμείς. Υπάρχουν, μάλιστα, βάσιμες ενδείξεις ότι αν η ένταξη δεν γίνει την 1η Ιανουαρίου, 2008, ίσως δεν θα γίνει ποτέ, ούτε για μας ούτε για άλλες μικρές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ένα, όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την πολιτική μας για διεύρυνση του κοινωνικού Κράτους και επέκταση των κοινωνικών και οικονομικών παροχών προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στο βωμό της ένταξης μας στην Ευρωζώνη.

Ευελπιστώ, με βάση τις εκθέσεις των αρμοδίων που έχουν τεθεί υπόψη μου, ότι με τις οικονομικές αποδόσεις που έχουμε θα πετύχουμε και τους δύο στόχους. Και την ένταξη μας στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2008 και τη συνέχιση και επέκταση των κοινωνικών και οικονομικών παροχών προς τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις του λαού μας.

Εκείνο που σας ζητώ είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τη συστράτευση όλων των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας μας για ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών μονάδων. Να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά σε νέες στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα του προγραμματισμού της παραγωγής, της υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης, της συνεχούς τεχνολογικής αναβάθμισης, της έρευνας για ανάπτυξη νέων προϊόντων, της αναβάθμισης της ποιότητας, της εφαρμογής νέων τρόπων προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών και της διερεύνησης νέων στρατηγικών επιχειρηματικών συνεργασιών. Για όλα αυτά, η κύρια ευθύνη και δαπάνες πρέπει να βαρύνουν τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες.

Η Κυβέρνηση θα είναι πάντα αρωγός στην επίτευξη των επαγγελματικών αυτών στόχων με προώθηση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με νομοθετικές και διοικητικές υποδομές, αλλά όχι με επιχορηγήσεις ή κρατικές ενισχύσεις που δεν είναι επιτρεπτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό μπορώ να βεβαιώσω ότι ο ρυθμός απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων, βρίσκεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ότι μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικού προγραμματισμού, δηλαδή το 2008, δεν θα απολεσθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι διαθέσιμα για την Κύπρο.

Στον τομέα του εμπορίου επιδιώκουμε την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Στον τομέα της βιομηχανικής ανάπτυξης στοχεύουμε στην ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ενθαρρύνουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, με συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων μας είναι η δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κύπρου, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική υποδομή ανάπτυξης της έρευνας και το χώρο όπου θα στεγαστούν τα υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου προωθείται με βάση Γαλλική πρόταση και σε στενή συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.

Είναι γνωστό ότι ο ευαίσθητος τομέας του Τουρισμού βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, καθώς συνεχίζει να αποτελεί τον κυριότερο τομέα συνεισφοράς στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Η στρατηγική μας στον τομέα του τουρισμού επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος από τους φθηνούς προορισμούς που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα και στην επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, ως ενός μοναδικού, διαφοροποιημένου και ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Μακροπρόθεσμη πολιτική μας είναι να μειωθεί η αναλογική, η ποσοστιαία εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό. Όχι με μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των άλλων τομέων οικονομικής συνεισφοράς, όπως είναι το εμπόριο, η βιομηχανία και η εξαγωγή υπηρεσιών.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε το έργο σας. Σας ευχαριστώ για τις προσπάθειες που καταβάλλετε και σας βεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσετε να έχετε την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας. Το κράτος, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του, είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων που παρουσιάζονται στον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο του τόπου μας. Μαζί, Κυβέρνηση, εκπρόσωποι του εμποροβιομηχανικού κόσμου και του εργατικού δυναμικού του τόπου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα πρόκληση και να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο δρόμο της περαιτέρω προόδου και ευημερίας.

Σας συγχαίρω και πάλι θερμά για το αξιόλογο έργο που επιτελείτε και σας εύχομαι κάθε πρόοδο και επιτυχία.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]