[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

 

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ετήσια Γενική
Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, στη Λευκωσία
Δευτέρα  13 Iουνίου, 2006

 

Με την ευκαιρία της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τη συνολική συμβολή και προσφορά της στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Επιθυμώ από αυτό το βήμα να αποδώσω δημόσιο έπαινο και την οφειλόμενη τιμή στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την υπευθυνότητα, την υπομονή και την πρακτική συνεργασία που επέδειξαν για τη διεκπεραίωση των στρατηγικών στόχων που ως πολιτεία και κοινωνία θέσαμε. Δηλαδή την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ισότιμο μέλος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες για πολλοστή φορά απέδειξαν στην πράξη την ικανότητά τους να προσαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στις καθημερινά μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και κάτω από αντίξοες συνθήκες για επενδυτικές ευκαιρίες συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπιών και παρωχημένων συμπεριφορών.

Η επιχειρηματικότητα αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους βασικότερους συντελεστές παραγωγικής διαδικασίας που όταν δραστηριοποιείται στα σωστά νομοθετικά πλαίσια, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό υλοποίησης του πιο βασικού οικονομικού στόχου. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας μέσω επενδύσεων και της ορθολογιστικής και αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των άλλων πόρων της οικονομίας.

Παράλληλα, και όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει και σύμφωνα με την κρατούσα διεθνή πρακτική, η επινόηση, η εφαρμογή και η δαπάνη για την αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού, είτε εργατικού δυναμικού είτε στελεχών μιας επιχείρησης, εμπίπτει στην απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη της διεύθυνσης, ενώ τα οφέλη από την παραγωγικότητα πρέπει να διανέμονται κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των εργαζομένων και του εργοδότη. Αυτό είναι το αναγκαίο και απαραίτητο κίνητρο προς τους εργαζόμενους για την επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων αύξησης της παραγωγικότητας.

Με τη δημιουργία προϋποθέσεων σωστής και ισόρροπης οικονομικής μεγέθυνσης και σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, μπορούμε να πετύχουμε την περαιτέρω προώθηση της ευημερίας των εργαζομένων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

Η γενική οικονομική κατάσταση, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες της οικονομίας, μας προβλέπεται για το 2006 να είναι πολύ ικανοποιητική. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 4,0 και ο πληθωρισμός γύρω στο 2,5, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα περιοριστεί γύρω στο 3,7 του οικονομικού ενεργού πληθυσμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 1,9. Ποσοστό που ικανοποιεί το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ. Οι αριθμοί των βασικών δεικτών της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με το οποίο δεσμεύτηκε η Κύπρος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος σύγκλισης. Τέλος το δημόσιο χρέος αναμένεται το 2006 να σημειώσει μεγαλύτερη πτώση και θα κυμανθεί περίπου στο 67% του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, είναι δίκαιο και σωστό να εξάρω την ωριμότητα και υπευθυνότητα των συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποδέχθηκαν τις μηδενικές αυξήσεις των μισθών (πλην των προσαυξήσεων) για τα έτη 2004 και 2005, και 2% αύξηση για το 2006, όπως και την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης μέχρι το 63ο έτος της ηλικίας, καθιστώντας έτσι εφικτή, μια από τις πιο σημαντικές πρόνοιες του Προγράμματος Σύγκλισης.

Η διατήρηση της εργατικής ειρήνης είναι απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση και αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.

Γι’ αυτό θλίβομαι για τις πρόσφατα αυξανόμενες απειλές εργατικής αναταραχής και απεργιακών συγκρούσεων. Ελπίζω ότι η μακρά και λαμπρή παράδοση καλών εργατικών σχέσεων στην Κύπρο και σεβασμού των Κανόνων επίλυσης των διαφορών με συναίνεση, κατανόηση και αλληλοσεβασμό, θα επικρατήσουν για το καλό τόσο των εργοδοτών όσο και των εργοδοτούμενων. Ο αλαζονικός συνδικαλισμός όσο και η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι δύο πληγές εξίσου επικίνδυνες, γιατί και οι δύο πλήττουν εξίσου τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργοδοτούμενους.

Για την Κυβέρνηση, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών είναι ψηλά στις προτεραιότητές της, γιατί μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε υγιείς και σωστές βάσεις, αν έχει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό δημόσιο χρέος.

Στα πλαίσια υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής δίνουμε μεγάλη σημασία στην επέκταση και αναβάθμιση βασικών υποδομών της οικονομίας, όπως είναι οι τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών που αποτελούν και βασικούς στόχους της Στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, έχουν προωθηθεί διάφορα έργα είτε με συγχρηματοδότηση του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε με την αξιοποίηση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και μέσω των αναπτυξιακών δαπανών των ημικρατικών οργανισμών.

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της κυπριακής οικονομίας. Λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών οι δεξιότητες των εργαζομένων πρέπει να προσαρμόζονται συχνά κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ως εκ τούτου, η συνεχής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι μόνιμος και σταθερός στόχος της Κυβέρνησης. Η Κύπρος έχει ήδη ετοιμάσει και υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικό Προγραμματικό Έγγραφο για αξιοποίηση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, που αφορούν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα η Κύπρος ετοίμασε το πρώτο της Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, το οποίο υπέβαλε στην Ε.Ε. και προωθεί την υλοποίησή του.

Η μετάβαση σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση αποτελεί επίσης στρατηγική μας επιλογή. Η ενθάρρυνση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης της καινοτομίας και η διευκόλυνση της παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης, αποτελούν ουσιαστικό μοχλό βελτίωσης της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Έρευνας, την προώθηση του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου, την ίδρυση και λειτουργία του ερευνητικού κέντρου σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard κ. ά.

Η ενδυνάμωση των συνθηκών ανταγωνισμού και η βελτίωση του όλου επιχειρηματικού κλίματος αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής μας για στήριξη της επιχειρηματικής δράσης. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση, για καλύτερη αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της οικονομίας κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έχει εισάξει, στα πλαίσια και των δεσμεύσεων μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην αποδοτικότερη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς και στην ενδυνάμωση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω και της περαιτέρω ενίσχυσης των ρυθμιστικών Αρχών στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των ταχυδρομείων και της ενέργειας και της Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού.

Η κυπριακή βιομηχανία αντιμετωπίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, προβλήματα ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της φιλελευθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του τομέα μέσα στα επιτρεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσια. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, ενώ άλλα βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία, να επαναλάβω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, να συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και να δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες με την έμφυτη προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την ευρηματικότητα που τους διακρίνει, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, στις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Τελειώνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, αλλά και τα συμπεράσματα της Συνέλευσής σας.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]