[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]
Ομιλία
του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου
Παπαδόπουλου στην 46η Ετήσια
Γενική
Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών
και Βιομηχάνων Κύπρου, στη Λευκωσία
Δευτέρα 21 Μαΐου,
2007
Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, αποτελούν, κάθε χρόνο, ένα ορόσημο για τις οικονομικές εξελίξεις, για την αξιολόγηση των πεπραγμένων και για τη χάραξη πολιτικής του ιδιωτικού τομέα για προώθηση της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας.
Σε τέτοιες συνελεύσεις, κατά κανόνα, παρατίθεται από την ηγεσία της Ομοσπονδίας σας, δημόσια και με υπευθυνότητα, η αξιολόγηση των εξελίξεων που παρουσιάστηκαν στο χρόνο που πέρασε, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο εργοδοτικός και βιομηχανικός τομέας της χώρας μας, οι προσδοκίες σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και η παράθεση των γενικών αρχών πολιτικής που καθορίζει για το μέλλον η Ομοσπονδία σας.
Η φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση σας, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτή συνέρχεται μέσα στην προσδοκία, εγώ την θεωρώ βεβαιότητα, ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ληφθεί η απόφαση για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο, από την 1η Ιανουαρίου το 2008.
Ήδη, έχει εκδοθεί και έχει δημοσιοποιηθεί η ευνοϊκή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Στην επόμενη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στις 20-21 Ιουνίου, 2007, ελπίζω ότι θα εγκριθεί ομόφωνα, η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και στη Μάλτα. Και στις 10 Ιουλίου 2007, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, θα καθορίσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της κυπριακής λίρας προς το ευρώ.
Και, τότε, θα αρχίσει η μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για την πρακτική ενημέρωση των καταναλωτών για τη χρήση του ευρώ και για την προστασία των καταναλωτών από κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης, με «στρογγυλοποίηση» των τιμών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών προς τα πάνω. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι, αντικειμενικά, πρέπει να υπάρξει «στρογγυλοποίηση» προς τα κάτω. Όπως έγινε και στη Σλοβενία, όπου μετά την εισαγωγή του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου, 2007, σημειώθηκε πτώση των τιμών, ίση με 1%.
Στην Κύπρο, υπάρχουν όλα τα δεδομένα για ανάλογη ή και μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Διότι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και εκθέσεις που έχω υπόψη μου τόσο από Κύπριους εμπειρογνώμονες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, το κυπριακό νόμισμα είναι ισχυρότερο από το ευρώ και όλοι προσδοκούν ότι το «κλείδωμα» της ισοτιμίας στις 10 Ιουλίου, 2007, πρέπει να οδηγήσει σε «στρογγυλοποίηση» των τιμών προς τα κάτω.
Η Κυβέρνηση έχει διδαχθεί από τις αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί σε άλλες χώρες, που έχουν εισάξει το ευρώ, όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε ευμενείς προοπτικές για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλες τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί αλλού.
Το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται στο στάδιο σύναψης συμφωνιών με τις υπεραγορές και τις οργανώσεις πωλητών, αγαθών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν «συμφωνίες κυρίων» για αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας.
Λυπούμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω, ότι, οι «συμφωνίες κυρίων», σε θέματα κέρδους, δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική ασπίδα. Γι΄ αυτό, η Κυβέρνηση έχει, παράλληλα, επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας, για δημοσιοποίηση και διαπόμπευση των κερδοσκόπων.
Ανεξαρτήτως, όμως, κυβερνητικών προγραμμάτων, ο πιο αποτελεσματικός φρουρός και προστάτης, είναι ο καταναλωτής. Από τον καταναλωτή εξαρτάται να μην αποδεχθεί αύξηση τιμών και να καταγγέλλει τα οποιαδήποτε φαινόμενα παρουσιαστούν. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, διατήρησης ή και μείωσης των τιμών, η Ομοσπονδία σας, έχει σημαντικό και καθοριστικό λόγο και ρόλο. Γιατί περιλαμβάνει στις τάξεις της, τους πιο σημαντικούς και τους πιο υπεύθυνους εργοδότες και βιομηχάνους, που έμπρακτα έχουν αποδείξει στο παρελθόν, ότι διακατέχονται από πνεύμα άλληλεγγύης και υπευθυνότητας έναντι του δημόσιου συμφέροντος.
Όπως, άλλωστε, έχουν πράξει και για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης μετά την ένταξη και, υπενθυμίζω, ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης ήταν όρος απαράβατος και προϋπόθεση για την ένταξη.
Θέλω να υπενθυμίσω, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «ο πρώτος μαθητής στην τάξη», όσο αφορούσε στη συμμόρφωση με τους δείκτες του Μάαστριχτ.
Όμως, η Κύπρος εντάχθηκε κάτω από το ρητό όρο ότι, εντός 12 μηνών, είχε υποχρέωση να καταρτίσει και να εφαρμόσει επιτυχώς «Πρόγραμμα Σύγκλισης», για την επίτευξη αυστηρών οικονομικών όρων, πέρα από τους δείκτες του Μάαστριχτ.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταρτίσει και υπέβαλε δύο διαδοχικά «Προγράμματα Σύγκλισης» που δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει. Η δική μας Κυβέρνηση κατάρτισε τρίτο «Πρόγραμμα Σύγκλισης», που, επίσης, δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει, με αποτέλεσμα η οικονομία μας να τεθεί «υπό επιτήρηση» και να τρωθεί σοβαρά η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Τελικά, υποβλήθηκε το τέταρτο «Πρόγραμμα Σύγκλισης» που με επιτυχία και οικονομική πειθαρχία και με τη συνεργασία των εργοδοτών, βιομηχάνων και των εργατικών συνδικάτων, εφάρμοσε με επιτυχία αυτή η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κατορθώσουμε το μεγάλο επίτευγμα να κριθούμε άξιοι για ένταξή μας στην ευρωζώνη.
Χωρίς επιβολή οποιασδήποτε νέας ή πρόσθετης φορολογίας, έχουμε κατορθώσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 6,3% σε 1,4%, το δημόσιο χρέος από 72% του ΑΕΠ σε 64%, με συνεχή πτωτική τάση, και το ρυθμό πληθωρισμού σε, περίπου, 2% που είναι κάτω από το μέσο όρο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4,5%, περίπου, διπλάσιος του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο σημείο αυτό, θέλω να επαναλάβω, για μια ακόμα φορά:
Δεν θα θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος, στο βωμό του ευρώ. Η οικονομική ανάπτυξη που έχουμε επιτύχει, ευτυχώς, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε και τους δυό στόχους. Και την ένταξη μας στην ευρωζώνη και την επέκταση των κοινωνικών παροχών, προς τους συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαίτερα στον τομέα των χαμηλών συντάξεων.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτο δυναμισμό με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τους μεγαλύτερους στην ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Τα δημόσια οικονομικά εξυγιαίνονται. Ο πληθωρισμός, παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο και την ανατίμηση των πρώτων υλών, συγκρατήθηκε, περίπου, στο 2,0% το 2006. Η πορεία των εγχώριων εξαγωγών αναπτύσσει, πλέον, ισχυρές ανοδικές τάσεις. Η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται.
Η οικονομική μας πολιτική στηρίζεται σε δύο άξονες που συμπληρώνει ο ένας τον άλλο: Το Πρόγραμμα Σύγκλισης 2006-2010 και το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008, θα προκύψουν, σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας, χειροπιαστά οφέλη. Η συμβολή της ΟΕΒ στην επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται σημαντική καθώς έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλία για ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, μέσω της έκδοσης του πρακτικού οδηγού για το ευρώ, που θα ενημερώσει σωστά και θα διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση στο νέο νόμισμα.
Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής, δίνουμε άμεση προτεραιότητα στους τομείς που ενισχύουν το ξεκίνημα νέων επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Δημιουργήσαμε για το σκοπό αυτό την Υπηρεσία Μονοθυριδικής Πρόσβασης για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Επιχειρούμε, επίσης, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.
Προωθούμε τα σχέδια χορηγιών για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Γεωργικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών ικανοτήτων του διευθυντικού προσωπικού, την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και νέων μεθόδων για διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε ξένες αγορές. Επίσης, προωθούμε τις νέες τεχνολογίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της στρατηγικής για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η οικονομική και η κοινωνική πρόοδος είναι ορατή και μετρήσιμη. Ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό που συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία της χώρας μας. Έχουμε, όμως, πολλά ακόμα να κάνουμε. Το δύσκολο ανταγωνιστικό περι-βάλλον απαιτεί συνεχή προσαρμοστικότητα.
Γι’ αυτό, επιτρέψτε μου, τελειώνοντας, να απευθύνω από το βήμα αυτό δημόσιο έπαινο και την απαιτούμενη τιμή προς την Ομοσπονδία σας για τη μέχρι σήμερα συμβολή σας στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά και να σας ζητήσω να συνεχίσετε να ανταποκρίνεστε στα κελεύσματα των καιρών και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, για το καλό του κοινωνικού συνόλου και για το συμφέρον της πατρίδας μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας σας.
[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]