[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Συνέντευξη Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στην μηνιαία οικονομική έκδοση του ΚΕΒΕ "Εμποροβιομηχανική" (Οκτώβριος 2006)

Έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας


Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στην "Εμποροβιομηχανική" ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Μιχαηλίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα γι' αυτό προωθεί την ίδρυση Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Για την ίδρυση καζίνου λέει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δυο μελέτες τις οποίες θα εξετάσει η κυβέρνηση. Για την προσελκύση ξένων επενδύσεων αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 14η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την εισροή επενδύσεων, ενώ κάνει αναφορά και στην ίδρυση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

Πως βλέπεται να εξελλίσονται οι ζωτικοί τομείς του εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού;

Μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται με την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά ένα διασυνοριακό χαρακτήρα με σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες, τις οποίες μπορούμε να εκμεταλλευθούμε εάν ανταποκριθούμε με ταχύτητα, συνέπεια και ευελιξία. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ικανότητα μας να εκμεταλλευθούμε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, και την ιδιότητα μας ως του ακραίου νοτιοανατολικού συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ενίσχυση της ικανότητας διείσδυσης των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού, η Κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών, τη διοργάνωση σεμιναρίων σε επίλεκτες Ευρωπαϊκές αγορές, τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις υπηρεσιών του εξωτερικού και την καταχώρηση ειδικών ένθετων και διαφημίσεων σε διεθνή επιχειρηματικά έντυπα.

Παράλληλα το Υπουργείο διατηρεί 11 εμπορικά κέντρα σε προσεκτικά επιλεγμένες αγορές, των οποίων οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μελετά την ίδρυση και νέων εμπορικών κέντρων σε χώρες που παρουσιάζουν ενθαρρυντικές προοπτικές για το Κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναπόσπαστο εργαλείο προώθησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της υλοποίησης του στόχου του Υπουργείου για καθιέρωση της Κύπρου ως βάσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου είναι η διοργάνωση σεμιναρίων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες και εμπορικά επιμελητήρια των χωρών, όπου προβάλλονται οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στον τομέα αυτό. Στα πλαίσια των σεμιναρίων αυτών οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με πολλούς ξένους ενδιαφερόμενους και να αξιοποιήσουν τις εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου διεθνώς, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή μελέτης για τον καθορισμό στρατηγικού σχεδίου για προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται ότι θα επιλύσει τα προβλήματα και θα ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο στον τομέα αυτό, συνεισφέροντας στην παραπέρα ώθηση του εμπορίου.

Όσον αφορά τον τομέα της βιομηχανίας πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, ιδιαίτερα μετά την φιλελευθεροποίηση της αγοράς και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας τα οποία οφείλονται κυρίως στην χαμηλή παραγωγικότητα, στην έλλειψη σχεδιασμού, έρευνας και καινοτομίας, στο μικρό τους μέγεθος και σε άλλες αδυναμίες στη διοίκηση και εμπορία.

Θα πρέπει βέβαια να λεχθεί ότι συγκεκριμένοι υποτομείς της βιομηχανίας μας, μετά την εναρμόνιση τους με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Ε.Ε., αλλά και επενδύσεις σε νέα τεχνολογία και εξοπλισμό, ανταγωνίζονται επιτυχώς στην ντόπια αγορά και πραγματοποιούν σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό, ιδιαίτερο σε χώρες της Ε.Ε. Στους υποτομείς αυτούς περιλαμβάνονται τα τρόφιμα (γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών, κρεατοπαρασκευάσματα κ.α), τα φάρμακα, τα προϊόντα ξύλου, οι εκτυπωτικές δραστηριότητες, οικοδομικά υλικά κ.α.

Οι επιχειρηματικές επιλογές του μέλλοντος για την κυπριακή βιομηχανία θα πρέπει να εστιαστούν στην εναρμόνιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην ανάπτυξη συνεργασιών και κοινοπραξιών τόσο μεταξύ τους όσο και με ομοειδείς επιχειρήσεις κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων γειτονικών χωρών, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην τεχνολογική αναβάθμιση που οδηγούν στην παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντα μας, περιλαμβανομένης και της ιδιαίτερης μέριμνας για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος και στην εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε.

Τον πρωταρχικό ρόλο για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ενώ ο ρόλος του Κράτους είναι να παράσχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και βοήθεια στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα. η Κυβέρνηση στο πλαίσια της πολιτικής της για βιομηχανική ανάπτυξη αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων υποδομής όπως, η δημιουργία βιομηχανικών περιοχών, τεχνολογικών πάρκων, εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας κ.α., ενώ παράλληλα στ πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων εφαρμόζει διάφορα σχέδια χορηγιών και ενισχύσεων για την ενθάρρυνση υλοποίησης βιώσιμων επιχειρήσεων για ιη παραγωγή νέων προϊόντων και προϊόντων ψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εκτίμηση μας είναι ότι η κυπριακή βιομηχανία και ιδιαίτερα οι υποτομείς που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα έχουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους ούτως ώστε να ανταγωνίζονται επιτυχώς τόσο στη ντόπια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Πρόσθετα, οι κυπριακές επιχειρήσεις του τομέα της βιομηχανίας με τις συνεργασίες που αναπτύσσουν με άλλες επιχειρήσεις της Ε.Ε. και με την εξασφάλιση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, θα προχωρήσουν στα επόμενα λίγα χρόνια στην παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας που θα έχουν αυξημένες εξαγωγικές προοπτικές με αποτέλεσμα η συνεισφορά του τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από πτωτική που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια να αρχίσει και πάλι την αυξητική της πορεία.

Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, που όπως είναι γνωστό αποτελεί την ατμομηχανή της Κυπριακής οικονομίας, είμαι αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών προορισμών οξύνεται συνεχώς και η προσπάθεια προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού τουριστών γίνεται δυσκολότερη.

Θέματα όπως η συνεχής απειλή της τρομοκρατίας, η ύφεση στις οικονομίες χωρών-πηγών τουρισμού και η πολιτική αστάθεια που υπάρχει σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής μας δυσκολεύουν την προσπάθεια μας. Όμως ο τουρισμός της Κύπρου απέδειξε πολλές φορές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες και να ακολουθήσει μια πορεία ανάπτυξης και προόδου.

Από πλευράς Κυβέρνησης, ο τουρισμός ήταν και θα παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητες μας και οι προσπάθειες για υλοποίηση της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης 2003-2010 και των σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνονται σ' αυτή θα συνεχιστούν με εντονότερους ρυθμούς. Η δημιουργία Μαρίνων, γηπέδων γκολφ, υποδομής για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, και άλλων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού θα συμβάλουν αποφασιστικά στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην ποιοτική αναβάθμιση του και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Απόδειξη της σημασίας που η Κυβέρνηση προσδίδει στην τουριστική βιομηχανία, αποτελούν οι Προϋπολογισμοί του ΚΟΤ, οι οποίοι ενισχύονται σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια. Πρέπει βέβαια να αναφέρω ότι σ' αυτή τη προσπάθεια, ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό φορείς έτσι ώστε. μέχρι το τέλος της περιόδου που θέσαμε για υλοποίηση των Στρατηγικών στόχων μας η Κύπρος να βρίσκεται επανατοποθετημένη στον τουριστικό χάρτη ως ένας μοναδικός. ποιοτικός και πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός.

Σίγουρα έχουν γίνει πολλά από την περίοδο που άρχισε να υλοποιείται η Στρατηγική, αλλά τονίζω ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φέρουμε το νησί μας στα επίπεδα που επιθυμούμε.

Ποια νέα μετρά προγραμματίζει η κυβέρνηση για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο;

'Όπως είναι γνωστό η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη και ανάπτυξη των ΜΜΕ και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, γιατί συμβάλουν το μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη κάθε οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και γενικά στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Κύπρο, έχει υιοθετήσει όλες τις πολιτικές και συστάσεις της Ε.Ε. που στοχεύουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση τους και εφαρμόζει ή προωθεί μα σειρά μέτρων που αφορούν αφενός τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και αφετέρου την οικονομική στήριξη και ενθάρρυνση της για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με όλα τα θέματα περιλαμβανομένων προβλημάτων, σχεδιασμό πολιτικής και άλλων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την στήριξη και ανάπτυξη των ΜΜΕ.

Για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, έχει δημιουργήσει και εφαρμόζει με επιτυχία το Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποία έχουν στόχο την παροχή κινήτρων και άλλων ευκαιριών κατάρτισης στους νέους και νέες για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές μονάδες εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις, το ταλέντο και τις άλλες δεξιότητες και εμπειρίες τους.

Μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα προωθηθεί μέσα στο 2007 η δημιουργία Μονοθυριδικής Πρόσβασης για τη σύσταση επιχειρήσεων. Η Υπηρεσία αυτή θα καταστεί αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του χρόνου που απαιτούν οι διοικητικές διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και σε αυτή θα εμπλακούν διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.

Για το σοβαρό θέμα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Οργανισμού ο οποίος θα παραχωρεί εγγυήσεις σε εμπορικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να δανειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις για τη σύναψη των αναγκαίων δανείων για τις διάφορες ανάγκες τους.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Εμπορίου. Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει ή επιχειρηματικότητα και οι ΜΜΕ, συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ε.Ε. με σκοπό τον εντοπισμό και την επιλογή των βέλτιστων πρακτικών και δράσεων που θα πρέπει να υιοθετήσουμε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας.

Πως βλέπετε ότι θα επηρεαστεί η οικονομία μας από την ένταξη στην ΟΝΕ και την εφαρμογή του ευρώ;

Η ΟΝΕ στοχεύει στην διαμόρφωση ενός ορθολογικού πλαισίου χάραξης της οικονομικής πολιτικής των χωρών μελών, το οποίο χαρακτηρίζεται από την σταθερότητα τιμών, καλό δημοσιονομικό έλεγχο και χαμηλά επιτόκια. Τα τρία αυτά κριτήρια συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη, αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Με την αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ και την υιοθέτηση του ευρώ θα προκύψουν σημαντικά οφέλη και προκλήσεις για όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας. Τα σημαντικότερα οφέλη αναμένεται να είναι:

  • Η εξάλειψη του κόστους μετατροπής της κυπριακής λίρας σε ευρώ, οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  • Εξάλειψη του συναλλαγματικού κίνδυνου στις συναλλαγές σε ευρώ. ώθηση των εξαγωγών και οφέλη για επιχειρήσεις.

  • Σύγκλιση επιτοκίων με τα χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούν στην Ευρωζώνη και δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών δανεισμού.

  • Δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.

  • Άμεση πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές αγορές της Ευρωζώνης για τις επιχειρήσεις.

  • Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ένταξη μας στην ΟΝΕ θα επιφέρει οφέλη, νοουμένου ότι ο πολίτης και ο επιχειρηματικός κόσμος ιδιαίτερα είναι διαρκώς ενήμεροι για τις εξελίξεις και επιδιώκουν την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει ο ευρύτερος χώρος της Ευρωζώνης. Ο ανταγωνισμός στο χώρο αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονος γι αυτό επιβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια εκσυγχρονισμού, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μας, εξωστρέφεια και ευελιξία.

Το κράτος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και εκσυγχρονισμού.

Ποιες οι ακριβείς σκέψεις σας για το θέμα του καζίνο, των μαρίνων και γηπέδων γκολφ και άλλων έργων ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού μας;

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος αποτελούν «μονόδρομο" για την τουριστική Κύπρο. Όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική μας πρέπει να πραγματοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι συστηματικά με τους συνεργάτες μου για να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις.

Για το θέμα του καζίνο θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δυο μελέτες για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη δημιουργία καζίνο στην Κύπρο το περιεχόμενο των οποίων θα μελετηθεί με μεγάλη προσοχή από την Κυβέρνηση και θα συζητηθεί σε βάθος προτού ληφθεί η τελική απόφαση.

Ποία επιπλέον μέτρα μελετά η κυβέρνηση για μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων;

Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελκυστικότητα και η απόδοση της Κύπρου στην προσέλκυση επενδύσεων, επιβεβαιώνεται επανειλημμένως από διεθνείς αξιολογήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τις επενδύσεις (UNCTAD), η Κύπρος κατατάσσεται στη 14η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις επιδόσεις των τελευταίων ετών στην εισροή επενδύσεων από τρίτες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη δημιουργία του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Cyprus Investment Agency - CIΡΑ). Ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, με μόνο μέτοχο το Κράτος, θα συμβάλει δυναμικά και ευέλικτο στην πιο αποτελεσματική προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στους επιθυμητούς τομείς που συνάδουν με την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί και σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η διαδικασία επίσπευσης συγκεκριμένων επενδύσεων και η λειτουργία μονάδας μονοθυριδικής πρόσβασης, ενώ διαμορφώνεται νέα στρατηγική όσον αφορά την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

Όσον αφορά την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου, έχει πρόσφατα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα (www.investincyprus.gov.cy) και ακολουθείται πιστά το Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης που έχει ετοιμαστεί από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ξένων Επενδυτών για το 2006 και καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες για προσέλκυση επενδύσεων σε στοχευόμενους τομείς.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]