[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Ομιλία της Δρ Λήδας Μαρδαπήττα-Χατζηπαντελή,
Διευθύντριας στη Διεύθυνση Επενδύσεων Κυπριακής
Τράπεζας Αναπτύξεως, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη
για το Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας που έγινε
στο Ξενοδοχείο Χίλτον στις 13 Μαρτίου, 2003


Είναι γνωστό πως ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί ένα από τους βασικούς πόλους έλξης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, γνωστών ως ‘Venture Capital’. Και αυτό διότι προσφέρει μέσα από νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, μεγαλύτερες προοπτικές για ψηλές αποδόσεις από άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

To Επιχειρηματικό Σχέδιο ή ‘Business Plan’ είναι το εργαλείο με το οποίο μια επιχείρηση προσεγγίζει τους πιθανούς επενδυτές. Η ποιότητά του, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς παρουσίασης, κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Από την εμπειρία της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, η οποία ως γνωστό έχει πρωτοπορήσει μέσα στο Κυπριακό περιβάλλον στην παροχή επενδυτικών κεφαλαίων σε επιχειρήσεις, διαπιστώνεται πως υπάρχουν ουσιαστικές αδυναμίες στα πλείστα ‘Business Plans’ που υποβάλλονται , ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από τεχνολόγους: Το να έχει αναπτύξει κάποιος μια τεχνολογία ή καινοτομία δεν αποτελεί από μόνο του κριτήριο εμπορικής επιτυχίας αλλά χρειάζονται και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Οι ‘Venture Capitalists’ ζητούν να βρουν μέσα στις επενδυτικές προτάσεις που τους υποβάλλονται εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους πείσουν για το ενδεχόμενο εμπορικής επιτυχίας του εγχειρήματος που τους προτείνεται. Τα βασικά χαρακτηριστικά-κλειδιά  που επιζητούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Καινοτομία: Δηλαδή, αν προσφέρουν στην αγορά μια διαφορετική πρόταση από ότι ο ανταγωνισμός και με συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

  2. Αγορά: Δηλαδή, αν απευθύνονται σε δυνητικά μεγάλες αγορές, αν ανταποκρίνονται σε πραγματικές και συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς, αν προσφέρουν τα προϊόντα ή υπηρεσίες τους σε τιμές προσιτές και τι κανάλια διείσδυσης της αγοράς θα χρησιμοποιήσουν.

  3. Διευθυντική Ομάδα: Δηλαδή, αν η επιχείρηση θα στελεχωθεί  από ικανά διευθυντικά στελέχη με σχετικές εμπειρίες και δεξιότητες για να υλοποιήσει με επιτυχία το έργο και τα στρατηγικά της σχέδια.

  4. Απόδοση: Δηλαδή αν μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 3-5 χρόνων η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ικανοποιητικά έσοδα και ταμειακές ροές που να αποφέρουν υψηλή απόδοση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν.

Το ‘Business Plan’ λοιπόν θα πρέπει να στοχεύει να δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω καίρια ερωτήματα με σαφήνεια, πειστικότητα και εμπεριστατωμένα. 

Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως η συγγραφή του ‘Business Plan’ δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Το ‘Business Plan’, αποτελεί, ή τουλάχιστον θα πρέπει να αποτελεί,  τον πλοηγό της Διεύθυνσης στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου. Είναι ένα ζωντανό εργαλείο το οποίο συνεχώς αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Επίσης η όλη διαδικασία και διεργασία για την ετοιμασία του ‘Business Plan’ αναγκάζει τον επινοητή και επιχειρηματία να εστιάσει την προσοχή του σε όλους αυτούς τους παράγοντες-κλειδιά που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος του. Ουσιαστικά, τον προετοιμάζει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες συναντήσει στη πορεία για εδραίωση της επιχείρησής του.

Βασικός στόχος του ‘Cyprus Entrepreneurship Competition’, ο οποίος προσδοκούμε να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, είναι να καλλιεργήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη μετουσίωση μιας τεχνολογίας ή ιδέας σε επιτυχημένη επιχείρηση. Μέσα από τα εργαστήρια που διοργανώνουμε μέσα στα πλαίσια του Διαγωνισμού στοχεύουμε να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη ετοιμασία και συγγραφή του ‘Business Plan’. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τη δομή του ‘‘Business Plan’ που προτείνουμε στους διαγωνιζόμενους να υιοθετήσουν, και η οποία θα βρίσκεται πολύ σύντομα στην ιστοσελίδα μας, και στα εργαστήρια θα αναλύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το περιεχόμενο και τις τεχνικές για τη συγγραφή του.

 [Αρχική Σελίδα] [Πάνω ] [Σελίδα Ομιλιών]