TΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Επιμέλεια Eλένη Νικολάου   (Εφημερίδα "ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ Σάββατο 21 Δεκεμβίου 2002)

Ρολάνδης:
"H υψηλή τεχνολογία μπορεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας και την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα τι άλλο μπορούμε να αναπτύξουμε στην Κύπρο, ώστε να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό"

«Εκείνος που θα παραλάβει τη σκυτάλη στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πρέπει να συνεχίσει το θεσμό των εκκολαπτηρίων και να καταστεί η υψηλή τεχνολογία ένας από τους βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας»

«΄Hταν τεράστιο σφάλμα το γεγονός ότι το κράτος δεν ανέπτυξε τα εκκολαπτήρια πριν από 15 με 20 χρόνια. Oι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν αυτή την προσπάθεια πριν από 50 ολόκληρα χρόνια»

Τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων είναι το μέλλον
Ν. Ρολάνδης: Η υψηλή τεχνολογία πρέπει να καταστεί ένας από τους βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας

Εκκολαπτήριο Υψηλής Τεχνολογίας είναι μια μορφή επιχείρησης, που δίνει την ευκαιρία με βάση κάποια κριτήρια σε επινοητές να μελετήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες και τις έρευνές τους, ώστε να δημιουργήσουν νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία - εκκολαπτήριο διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις πλήρως εξοπλισμένες για τις ανάγκες των επινοητών.

Καθοριστικό έτος θα είναι το 2005, αφού  τότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες των επινοητών που θα βρίσκονται σε αυτά. Αυτό επεσήμανε στο «Ν.Τ.» ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο χρόνος ανακοίνωσης  αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί και από τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες των εκκολαπτηρίων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο του Προμηθέα, του πρώτου εκκολαπτηρίου που υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο του, αξιολογεί την πρώτη αίτηση που κατατέθηκε. Στο παρόν στάδιο, όπως πρόσθεσε, ετοιμάζονται από το υπουργείο Εμπορίου και τα συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να υπογραφούν με τα τέσσερα νέα εκκολαπτήρια, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο μελετά τη δημιουργία και άλλων δύο με τριών εκκολαπτηρίων στις άλλες επαρχίες, εκτός της Λευκωσίας (στο παρόν στάδιο όλα βρίσκονται στην πρωτεύουσα).

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ρολάνδης, μεγάλες εταιρείες συμμετοχών από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και Αμερικανικά Πανεπιστήμια εκδηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον να επενδύσουν στις εταιρείες των επινοητών όταν θα είναι έτοιμες να αναπτύξουν το προϊόν τους που θα εκκολάψουν. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εμπορίου μελετά την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης των νέων επιχειρήσεων που θα εκκολαφθούν στα εκκολαπτήρια.   

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει το κράτος από τη δημιουργία των εκκολαπτηρίων, ο κ. Ρολάνδης υπογράμμισε ότι η υψηλή τεχνολογία μπορεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας και την απάντηση στο «βασανιστικό ερώτημα τι άλλο μπορούμε να αναπτύξουμε στην Κύπρο, ώστε να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό». Ο κ. Ρολάνδης έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχασε τον τουρισμό του μετά την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, η οικονομία του δεν επηρεάστηκε δυσμενώς, λόγω του ότι   στηρίχθηκε στην τεχνολογία. Οι εξαγωγές των τεχνολογικών προϊόντων του Ισραήλ από εννέα περίπου δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1998, έφτασαν το 2001 στα 14 δισ. δολάρια. «Η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένα από τα σοβαρά οράματα μιας χώρας, αν θέλει να πάει μπροστά και να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στον τομέα της ανάπτυξης. Εκείνος που θα παραλάβει τη σκυτάλη στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πρέπει να συνεχίσει το θεσμό των εκκολαπτηρίων και να καταστεί η υψηλή τεχνολογία ένας από τους βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Ο κ. Ρολάνδης εκτιμά επίσης ότι σε 10 χρόνια οι τεχνολογικές εξαγωγές θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις συνήθεις παραδοσιακές εξαγωγές της νήσου. «Ακόμη και μόνο μια εταιρεία να επιτύχει στην υψηλή τεχνολογία μπορεί να έχει εξαγωγές ορισμένων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Εξάλλου, αυτό που κτίσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα αποδώσει άμεσα αλλά είναι κάτι για το μέλλον», είπε.   

Ο Υπουργός Εμπορίου εκτιμά ότι από τη δημιουργία των εκκολαπτηρίων θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό, το οποίο στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να βρει εργασία στην Κύπρο και ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση ξένων κολοσσών, οι οποίοι θα επενδύσουν στις εταιρείες των επινοητών ή και των ίδιων των εκκολαπτηρίων.

Ο κ. Υπουργός, θεωρεί ότι ήταν τεράστιο σφάλμα το γεγονός ότι το κράτος δεν ανέπτυξε τα εκκολαπτήρια πριν από 15 με 20 χρόνια, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν αυτή την προσπάθεια πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις διεθνείς εμπειρίες αποδεικνύεται ότι κάθε τέσσερις επινοητές που εντάσσονται στα εκκολαπτήρια, μόνο ο ένας επιτυγχάνει και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στην επιλογή των αιτητών.

Δημιουργία Κέντρου Έρευνας  & Τεχνολογικής Ανάπτυξης      

Στο μεταξύ άρχισαν οι διαδικασίες δημιουργίας Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξής (ΚΕΤΑ), για ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και στήριξης των εκκολαπτηρίων. Ήδη, σχετική μελέτη ετοιμάζεται  από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ. Ρολάνδης επισημαίνει ότι, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, η επιστημονική έρευνα είναι κάτι άγνωστο στην Κύπρο και ότι τα ετήσια ποσά που διατίθενται από το δημόσιο ταμείο γι’ αυτό το σκοπό είναι σχεδόν ανύπαρκτα. «Σε άλλες χώρες κυμαίνονται μεταξύ 1% - 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της κάθε μιας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κύπρου, το 2003 υπολογίζεται στα £6,8 δισ. και το 1% αυτού του ποσού είναι £68 εκατ. Ωστόσο, στο παρόν στάδιο η Κύπρος δεν διαθέτει τέτοια ποσά για έρευνες», είπε.

Κατά τον Υπουργό Εμπορίου, επιβάλλεται η διάθεση μεγάλων κονδυλίων για ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας, διότι «ενισχύονται τα εκκολαπτήρια και η τεχνολογία και κατ’ επέκταση η βιομηχανική παραγωγή».

Από το Μάρτιο του 1998 στο Δεκέμβριο του 2002

Από μια έκθεση στο Ισραήλ η ιδέα των εκκολαπτηρίων

Το Μάρτιο του 1998, με την ανάληψη του υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού από τον κ. Νίκο Ρολάνδη, τέθηκε το θέμα της μη ικανοποιητικής αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής (αύξηση της τάξης του 4% - 5% το χρόνο) και αποφασίστηκε η διερεύνηση τρόπων βελτίωσης της κατάστασης. Έτσι, το υπουργείο Εμπορίου προχώρησε στην ανάπτυξη των σχεδίων της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής», με στόχο την αναδιάρθρωση του κλάδου της βιομηχανίας. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Υπουργός, μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, παρευρέθη στο Ισραήλ σε μια εμπορική έκθεση. Εκεί ήταν η πρώτη επαφή με εκκολαπτήρια υψηλής Τεχνολογίας και ξεκίνησε η σκέψη για τη δημιουργία εκκολαπτηρίων και στην Κύπρο. Από το Ισραήλ λήφθηκαν όλα τα πρώτα στοιχεία και τα προγράμματα των εταιρειών των εκκολαπτηρίων.

Το 1999 το υπουργείο ξεκίνησε να μελετά τρόπους ανάπτυξης των εκκολαπτηρίων υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Συστάθηκε ειδική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια, απαρτιζόταν, εκτός από λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου & Βιομηχανίας και από στελέχη του Γραφείου Προγραμματισμού, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στις 2 Ιουνίου του 1999 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Νέα Βιομηχανική Πολιτική, η οποία περιλάμβανε το σχέδιο της δημιουργίας εκκολαπτηρίων υψηλής τεχνολογίας. 

Από το 2000 μέχρι τώρα αντιπροσωπεία, προχώρησε σε επαφές με διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ινδία, για απόκτηση γνώσεων γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και πώς θα γινόταν η αρχή της δημιουργίας των εκκολαπτηρίων και η προσέλκυση επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2001 η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις δημόσιες ενισχύσεις, ανέκοψε σε κάποιο βαθμό την πορεία της νέας βιομηχανικής πολιτικής (διότι αυτή η νομοθεσία που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει κρατικές εκταμιεύσεις προς όφελος του ιδιωτικού τομέα). Συστάθηκε επίσης μια νέα Επιτροπή Αξιολόγησης  από στελέχη του Υπουργείου Εμπορίου, του Γραφείου Προγραμματισμού, του Ιδρύματος Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του  Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Το 2002 έγινε τροποποίηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής ώστε να μην προσκρούει με τη νομοθεσία για τις δημόσιες ενισχύσεις. Υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία για λειτουργία εκκολαπτηρίου με τις εταιρείες I-Cube και Proplan. Το Μάρτιο κηρύχθηκε και διαγωνισμός για τη λειτουργία ακόμη τεσσάρων νέων εκκολαπτηρίων.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 Κέντρο Επιχειρήσεων και Καινοτομίας Προμηθέας

Το Κέντρο Επιχειρήσεων και Καινοτομίας Προμηθέας ιδρύθηκε το 2000 και είναι το πρώτο εκκολαπτήριο Υψηλής Τεχνολογίας που εγκρίθηκε από το υπουργείο Εμπορίου.

Το Προμηθέας είναι ιδιωτικός οργανισμός και προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ελληνικής εταιρείας I-Cube και της κυπριακής Proplan. Πρωταρχικός του στόχος είναι να παρέχει τη δυνατότητα σε επινοητές να αναπτύξουν και να προσφέρουν στην αγορά καινοτόμες ιδέες και προïόντα / υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Το ΚΕΚ Προμηθέας δημιούργησε δίκτυο συνεργατών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τόσο σε επίπεδο οργανισμών όσο και σε επίπεδο ατόμων, το οποίο εμπλουτίζει και αξιοποιεί καθημερινά προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επωαζόμενης εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που το εκκολαπτήριο παρέχει προς τις εταιρείες, αυτές περιλαμβάνουν στρατηγικό σχεδιασμό, χώρο εγκατάστασης, υπηρεσίες μάρκετινγκ, συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομικής και τεχνικής φύσεως, υπηρεσίες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, υπηρεσίες διοίκησης και δημοσίων σχέσεων, υπηρεσίες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, λογιστικές - ελεγκτικές και νομικές υπηρεσίες. Παρέχει επίσης πρόσβαση στο δίκτυο συνεργατών του εκκολαπτηρίου και προετοιμασία για ανεξαρτητοποίηση της εταιρείας. Επιπλέον το ίδιο το εκκολαπτήριο δύναται να αναλάβει υπεργολαβίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων Υψηλής Τεχνολογίας όπως για παράδειγμα παρακολούθηση τεχνολογίας, εκτίμηση αξίας τεχνολογίας και έρευνες ευρεσιτεχνίας.

Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΚ Προμηθέας είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Θειόπουλος, ο οποίος σπούδασε ηλεκτρολογία, πληροφορική, φιλοσοφία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο RWTH Aachen της Γερμανίας, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Trier της Γερμανίας σε τεχνητή νοημοσύνη, όπου και υπήρξε λέκτορας στους τομείς υπολογιστικής σημασιολογίας. Γενικός Διευθυντής του εκκολαπτηρίου είναι ο χημικός μηχανολόγος Δρ. Γιάννης Φεσάς (φοίτησε στο Clarkson University (PhD), το Leeds University (MSc) και στο UMIST (BSc).

Άτομα Επικοινωνίας:
Δρ. Γιάννης Φεσσάς, Γενικός Διευθυντής του εκκολαπτηρίου
Tηλ.:  + 357 22 464750
Φαξ.: + 357 22 658575
e-mail: ypf@promitheas.com.cy

Σταυριάνα Κοφτερός, Strategic Planning Manager
Tηλ.:  + 357 22 464750
Φαξ.: + 357 22 658575
e-mail:  stavriana.kofteros@promitheas.com.cy

Εκκολαπτήριο Καινοτόμων Επιχειρήσεων Κύπρου

Το Εκκολαπτήριο Καινοτόμων Επιχειρήσεων Κύπρου (ΕΚΕΚ) αποτελεί τη στρατηγική συνεργασία του Cyprus College με τον αναπτυξιακό οργανισμό ΤΑΛΩΣ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, την ΙΒΜ Italia και την SpiderNet.

Το εκκολαπτήριο θα στεγαστεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον ευρύτερο χώρο του Cyprus College και θα παρέχει διευκολύνσεις για 15 νέες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Cyprus College (αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και ειδικά εργαστήρια) ενώ θα εξασφαλίζεται, από το εκκολαπτήριο, πρόσβαση, σε  ανταγωνιστικές τιμές, σε πρόσθετες υπηρεσίες που απαιτούνται για την εύρυθμη υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Παράλληλα, το εκκολαπτήριο θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστηρικτικών δράσεων στις υπό εκκόλαψη επιχειρήσεις με στόχο τη διασφάλιση της υγιούς διαχείρισης και της ανάπτυξης των νεοσύστατων εταιρειών. Επίσης, νέοι επινοητές θα μπορούν να υποβάλουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στο εκκολαπτήριο.

Το εκκολαπτήριο διαθέτει εμπειρίες και τεχνογνωσία στους κλάδους της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των σύγχρονων υλικών. Ωστόσο, δεν περιορίζει την εξέταση ιδεών από άλλες θεματικές ενότητες. Επίσης μέσα από διεθνείς συνεργασίες και εκτεταμένη δικτύωση που ανέπτυξε με επενδυτικούς  οργανισμούς το ΕΚΕΚ στοχεύει στη συνεχή προβολής των δραστηριοτήτων των υπό εκκόλαψη εταιρειών για περαιτέρω χρηματοδότηση των προσπαθειών τους.

Άτομο Επικοινωνίας:
Δρ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Γενικός Διευθυντής της RTD Talos
Tηλ.:  + 357 22 451 455
Φαξ.: + 357 22 451 458
e-mail: am@talos-rtd.com

Webium Incubator

Το εκκολαπτήριο Webium Incubator είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Webium Incubator, της Bank of Cyprus Ventures και της Emergo (Cyprus). Σκοπός του εκκολαπτηρίου είναι η υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας· από το αρχικό στάδιο της ιδέας, μέχρι  το στάδιο που θα μπορεί να εμποριοποιηθεί το προϊόν που θα εκκολαφθεί. Οι BOC Ventures και Emergo, που είναι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), θα επενδύσουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε επιτυχημένους απόφοιτους του εκκολαπτηρίου.

Το εκκολαπτήριο διαθέτει συνολικά θέσεις για δέκα εταιρείες/ επινοητές για οποιοδήποτε κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και ήδη αποδέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους. Το εκκολαπτήριο στεγάζεται στο κτίριο Emergo, το οποίο διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για τους επινοητές και είναι πλήρως εξοπλισμένο με την κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για συνεργασία με  ακαδημαϊκά κέντρα και συλλόγους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το Σύλλογο  Κυπρίων Επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.   

Διευθυντής του Webium Incubator είναι ο κ. Σάββας Σαββίδης, ο οποίος είναι απόφοιτος του Columbia University στη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί στις αμερικανικές εταιρείες Merrill Lynch και Morgan Stanley, στη Wall Street. Από το 1995, ο κ. Σαββίδης είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Webium Incubator. 

Άτομο Επικοινωνίας:
Σάββας Σαββίδης, Διευθυντής του Webium Incubator
Tηλ.:  + 357 99685860
Φαξ.: + 357 22664915
e-mail:  savas@webium.com

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εκκολαπτήριο Εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας θα δημιουργήσει και το Πανεπιστημίου Κύπρου. Η απόφαση της δημιουργίας του εκκολαπτηρίου είναι βασισμένη  σε μερικούς από τους σημαντικότερους σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας του, που είναι η προώθηση της  έρευνας (και κυρίως της εφαρμοσμένης σ΄ αυτή την περίπτωση), η προώθηση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ενδιαφερόντων των μελών του ιδρύματος (ακαδημαϊκό προσωπικό, φοιτητές), η ενεργή ανάμιξη σε όλες τις φάσεις του κύκλου ανάπτυξης τεχνολογίας (technology life cycle), και η συνεργασία με τη βιομηχανία, τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Σκοπός του εγκριθέντος εκκολαπτηρίου είναι να υποστηρίζει και να υποβοηθά καινούργιες επιχειρηματικές ιδέες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας από το αρχικό στάδιο της γέννησης της ιδέας μέχρι που η ιδέα να είναι βιώσιμη και να μπορεί να παρουσιαστεί στην αγορά. Μεγάλη σημασία δίνεται και στο γεγονός ότι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα έχουν την ευκαιρία να εισαγάγουν στο εκκολαπτήριο ιδέες που έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το εκκολαπτήριο διαθέτει κτίριο που είναι ανάλογα διαρρυθμισμένο για να προσφέρει τεχνολογικές και άλλες ανέσεις. Επίσης θα προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε κοινές και ακαδημαϊκές υπηρεσίες, πρόσβαση και υποστήριξη σε θέματα χρηματοδότησης, υποστήριξη και βοήθεια σε θέματα επαφών και σχέσεων και άλλες υπηρεσίες στους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Από πλευράς θεματολογίας εκκολαπτόμενων ιδεών, το υπό δημιουργία εκκολαπτήριο θα αξιολογεί και θα εγκρίνει επιχειρηματικές ιδέες  που θα μπορούν να υποστηρίζονται από τα εργαστήρια  του Πανεπιστημίου και θα αξιοποιούν την υπάρχουσα τεχνογνωσία του σε θέματα πληροφορικής, διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών, μηχανικής, βιοτεχνολογίας, αυτόματων συστημάτων, και μικρό και νάνο τεχνολογίας.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί δίκτυο συμβούλων και υπηρεσιών, καθώς επίσης και δίκτυο συνεργατών στη βιομηχανία και στο χρηματοοικονομικό τομέα, το οποίο θα χρηματοδοτεί μέρος των οικονομικών αναγκών των εκκολαπτόμενων ιδεών, τόσο στο αρχικό, όσο, και σε μεταγενέστερο στάδιο.

Άτομα Επικοινωνίας:
Δρ. Χρίστος Σχίζας, Αντιπρύτανης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Tηλ.:  + 357 22 892045
Φαξ.: + 357 22 750297
e-mail: schizas@ucy.ac.cy

Δρ. Ανδρέας Αλεξάνδρου
Tηλ.:  + 357 22 892256
Φαξ.: + 357 22 892254
e-mail: andalexa@ucy.ac.cy

Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας του Intercollege και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής

Εκκολαπτήριο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας θα δημιουργήσουν από κοινού το Intercollege και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Τη διαχείριση του εκκολαπτηρίου θα αναλάβει νέα, ξεχωριστή από τους δύο οργανισμούς εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Το εκκολαπτήριο θα στεγαστεί σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στο νέο, 5ώροφο κτίριο, που βρίσκεται υπό ανέγερση στο χώρο του Intercollege. Ταυτόχρονα,  με στόχο την παροχή στήριξης για την τεχνολογική ανάπτυξη των νέων προϊόντων, έχουν επιλεγεί και οργανωθεί εξειδικευμένα εργαστήρια (με την τεχνολογική τους υποδομή), όπως είναι για παράδειγμα τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Intercollege, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στην Κύπρο, αλλά και του Πανεπιστημίου του Sheffield (τμήμα Πολιτικής Μηχανικής και Κατασκευών) και BRE (Building Research Establishment) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αρχικοί τομείς εξειδίκευσης του εκκολαπτηρίου είναι η βιοτεχνολογία (ιατρική και γεωργική κατεύθυνση), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, οι τεχνολογίες συλλογής και μετατροπής ηλιακής ενέργειας, η μηχανική ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ηλεκτρονική, οι αυτοματισμοί μετρήσεων, η χημική μηχανική, η χημεία και τεχνολογία τροφίμων, η πολιτική μηχανική και οι τεχνολογίες δομικών υλικών.

Γενικής φύσης υπηρεσίες (όπως είναι η εξυπηρέτηση δικτύου ΗΥ, βιβλιοθήκη και αγορά βιβλίων, εξόρυξη πληροφοριών, γραμματειακές και λογιστικές υπηρεσίες) θα διασφαλίζονται κατά κύριο λόγω από την υποδομή του Intercollege. Το εκκολαπτήριο θα προσφέρει επί πλέον υπηρεσίες για την διασφάλιση της ομαλής μεταφοράς τεχνολογίας και κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες νομικής φύσης υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, το εκκολαπτήριο θα αξιοποιεί ένα ευρύτατο διεθνές δίκτυο συνεργατών από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, το οποίο έχουν οικοδομήσει οι δύο συνεργαζόμενοι οργανισμοί, Intercollege και Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στα πολλά χρόνια της δράσης τους. Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνονται το Business Incubator, Fairleigh Dickinson University, USA, το Business Incubator, Henley Management College, UK, το O’ Reilly Institute for Communications and Advance Technology, Trinity College, Dublin, Ireland και το Institute of Applied Research, Technical University in Prague, Czech Republic.

Άτομα Επικοινωνίας:
Σοφοκλής Γεωργίου, Διευθυντής Μονάδας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών IMCS Intercollege
Tηλ.:  + 357 22 841602
Φαξ.: + 357 22 355116
e-mail: consultancy@intercollege.ac.cy

Καθηγητής Άντης Νικολαΐδης (Medical Director στο Cyprus Institute of Neurology & Genetics
Tηλ..:  + 357 22 392600
Φαξ..: + 357 22 358237
e-mail: anicolai@cing.ac.cy

Mάριος Φλούρος Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στο Cyprus Institute of Neurology & Genetics
Tηλ..: + 357 22392600
Φαξ..: + 357 22358238
e-mail: mflouros@cing.ac.cy

 ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας:

Στις 27 Αυγούστου του 2002 το υπουργείο Εμπορίου υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδα. Το πρωτόκολλο, που έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, στοχεύει στην αμφίδρομη συνεργασία ερευνητικών κέντρων με εκκολαπτήρια και τεχνολογικά πάρκα για ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ερευνητικών υποδομών του ελλαδικού χώρου από τα κυπριακά εκκολαπτήρια επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα στη διαδικασία αξιολόγησης επιλεγμένων αιτήσεων από επινοητές για εισδοχή τους στα κυπριακά εκκολαπτήρια. Ακόμη στοχεύει στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων των δυο χωρών για την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας, την από κοινού εκμετάλλευση ευκαιριών που συντείνουν στην ανάπτυξη του τομέα, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επινοητών της Κύπρου και της Ελλάδας στα προγράμματα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας και των δυο χωρών και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων στα θέματα αυτά.  Παράλληλα αποφασίστηκε ότι θέματα τα οποία πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πρωτοκόλλου θα αντιμετωπίζονται από τις δύο πλευρές μετά από ανάλογη συνεννόηση.

Iνδική Δημοκρατία:

Στις  8 Οκτωβρίου του 2002 υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας  μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ινδικής Δημοκρατίας. Στόχος του μνημονίου, που είναι διάρκειας δύο ετών, είναι, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή επιστημόνων, ερευνητών και ειδικών, η κοινή συμμετοχή σε συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια  για τον κλάδο της πληροφορικής & της τεχνολογίας, την ανάμειξη, όπου είναι δυνατό, επιχειρηματιών σε κάθε χώρα για ενθάρρυνση εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων και δημιουργία κοινοπραξιών και την διευκόλυνση της συμμετοχής Ινδών επιστημόνων στα κυπριακά εκκολαπτήρια και την συμμετοχή τους στην αξιολόγηση των αιτήσεων για συμμετοχή στα εκκολαπτήρια.       

Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής της Δημοκρατίας της Ινδίας:
Επίσης, στις 8 Οκτωβρίου του 2002 υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου και του υπουργείου Επικοινωνιών και Πληροφορικής (Τμήμα Πληροφορικής) της Δημοκρατίας της Ινδίας για συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής και των υπηρεσιών. Στόχος του μνημονίου, που είναι διάρκειας πέντε ετών, είναι η προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους και η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της πληροφορικής. Ειδικότερα, η συνεργασία  μεταξύ τους θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση και υποστήριξη της έρευνας και των αναγκών εφαρμογής στον τομέα  της εκκόλαψης καινοτομιών, την εξεύρεση κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και ανάπτυξης υποδομών για την πληροφορική, καθώς επίσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών και μέσω κοινής χρηματοδότησης συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων στον συγκεκριμένο τομέα. Επίσης αποσκοπεί στην ανάμειξη, όπου είναι δυνατό, επιχειρηματιών σε κάθε χώρα  για ενθάρρυνση εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων και δημιουργία κοινοπραξιών στον τομέα των λογισμικών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, την ανάπτυξη τεχνολογίας, προϊόντων και αγορών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πληροφορικής και του λογισμικού και την προώθηση συνεργασίας σε οποιουσδήποτε άλλους τομείς που θα συμφωνηθούν μεταξύ τους. 

Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλμπανυ:

Στις 21 Οκτωβρίου του 2002 υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άλμπανυ. Στόχος της συμφωνίας, που είναι διάρκειας τεσσάρων ετών, είναι, μεταξύ άλλων, η αναγνώριση των επιστημών που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη έρευνας σε θέματα υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο και η παροχή βοήθειας αναγνώρισης επινοητών που ενδεχομένων να ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις ιδέες τους στην Κύπρο, η αξιοποίηση των εμπειριών και του εξοπλισμού του Πανεπιστημίου από τα κυπριακά εκκολαπτήρια και η παροχή βοήθειας στην αξιολόγηση επιλεγμένων αιτήσεων από επινοητές για εισδοχή τους στα κυπριακά εκκολαπτήρια.

Ρωσική Ομοσπονδία:   Υπό εκκόλαψη συνεργασία.

Southern California University:   Υπό εκκόλαψη συνεργασία.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΠΙΝΟΗΤΩΝ

  •  Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν άτομα (Κύπριοι και ξένοι) ή μικρές ομάδες ατόμων. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές για μη ρυπογόνες δραστηριότητες, για ανάπτυξη προϊόντων σε οποιοδήποτε κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, πληροφορικής, ανάπτυξης λογισμικού και άλλους κλάδους, νοουμένου ότι θα διαθέτουν  καινοτομία, τεχνολογική βιωσιμότητα, εμπορευσιμότητα της ιδέας, δυνατότητα ανάπτυξης της ιδέας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος που προνοεί το σχέδιο και καταλληλότητα και επάρκεια της ομάδας, τόσο από πλευράς επιστημονικών γνώσεων όσο και από πλευράς επιχειρηματικών ικανοτήτων. Η εμπορευσιμότητα της ιδέας στην παγκόσμια αγορά και η δυνατότητα εξασφάλισης διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το προϊόν που θα αναπτυχθεί θα αποτελούν στοιχεία προτεραιότητας που θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Σε περίπτωση που οι αιτητές ήδη κατέχουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αυτό θα αποτελεί στοιχείο προτίμησης, νοουμένου ότι συνυπάρχουν και τα προαναφερόμενα κριτήρια.

  • Κάθε ενδιαφερόμενος  θα πρέπει να αποτείνεται σε μια από τις πέντε εταιρείες εκκολαπτηρίων υψηλής τεχνολογίας, που συνεργάζονται με το υπουργείο Εμπορίου, η οποία θα προβαίνει σε πρώτη αξιολόγηση της ιδέας και, αν χρειάζεται, θα βοηθά τον επινοητή να ετοιμάσει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, να σχηματίσει ομάδα για διεκπεραίωση του σχεδίου και να συμπληρώσει το καθορισμένο έντυπο αίτησης.  Η διαδικασία αξιολόγησης της ιδέας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έρευνα από το εκκολαπτήριο για προϋπάρχοντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και την καινοτομικότητα του προϊόντος, για την οποία θα μεριμνά το εκκολαπτήριο με τη συνεργασία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη ή και ειδικών συμβούλων του εξωτερικού. Οι συμπληρωμένες αιτήσεις θα διαβιβάζονται στην Επιτροπή Αξιολόγησης για περαιτέρω αξιολόγηση και έγκριση.

  • Το άτομο ή ομάδα ατόμων που θα επιλεγεί έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Επίσης, θα υπογράφεται συμβόλαιο μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου, της εταιρείας του εκκολαπτηρίου και των επινοητών, στο οποίο θα καθορίζονται με λεπτομέρεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του κάθε μέρους. Η ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι υποχρεωμένη να εγκατασταθεί και να λειτουργεί στο χώρο που της παραχωρείται μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία σύστασής της. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ιδιωτικής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, εκτός από τον επινοητή, θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι χρηματοδότες ή και το ίδιο το εκκολαπτήριο. Ωστόσο, ο επινοητής θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% του μετοχικού κεφαλαίου συν μια μετοχή της εταιρείας. Η Κυβέρνηση θα παρέχει στους επινοητές τρεις διαφορετικές χορηγίες, το σύνολο των οποίων θα είναι μέχρι και £120.000. Οι χορηγίες αυτές θα δοθούν υπό τον όρο ότι ο επινοητής ή και συνεργάτης του θα καταθέσει ως ίδιο κεφάλαιο τουλάχιστον £10.000.

  • Η παραμονή της εταιρείας στο εκκολαπτήριο διαρκεί δύο χρόνια. Οι εταιρείες που αποφοιτούν από το Εκκολαπτήριο θα αναλαμβάνουν δέσμευση ότι θα σχεδιάζουν και θα κατασκευάζουν στην Κύπρο το προϊόν ή τα προϊόντα που ανέπτυξαν κατά την παραμονή τους στο εκκολαπτήριο, εκτός αν τους δοθεί έγκριση από την Επιτροπή του Προγράμματος για διεξαγωγή δραστηριότητας στο εξωτερικό.