[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Προσφώνηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στην Ημερίδα που οργανώθηκε από το ΕΤΕΚ σε Σύνδεση με το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (HSPH)

Θέμα: «Η Πρόκληση της Αειφόρου Ανάπτυξης»

(
Συνεδριακό Κέντρο, 21 Οκτωβρίου, 2005)
Διαβάστηκε από το Διευθυντή Εμπορίου και Βιομηχανίας
(Τεχνολογία) κ.
Γιώργο Μιχαηλούδη


Επιτρέψετέ μου πρώτα να συγχαρώ την πρωτοβουλία το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου για την πρωτοβουλία του να οργανώσει την Ημερίδα αυτή, στην οποία προσδίδω μεγάλη και ουσιαστική αξία για την καλλιέργεια άριστα δομημένων στρατηγικών ανάπτυξης, που θα θέτουν ψηλά στις προτεραιότητες τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη σύστασή του, ανέπτυξε συνεργασίες με την Κυπριακή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όπως και με επαγγελματικούς θεσμούς για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους επίτιμους ομιλητές της ημερίδας αυτής οι οποίοι ήλθαν από το εξωτερικό για να μοιραστούν την εμπειρία και την γνώση τους μαζί μας. Σας καλωσορίζω στην πατρίδα μας και σας εύχομαι ευχάριστη διαμονή.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου που συστάθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, στοχεύει στη μελέτη και επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Το Ινστιτούτο, μέσα από την επιστημονική έρευνα, ευελπιστεί να βρει λύσεις για την βελτίωση ή και λύση προβλημάτων που άπτονται της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης των αποβλήτων, του ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης και διαχείρισης κινδύνων, τις ενδημικές ασθένειες και γενικά την προφύλαξη και βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Μέσα και από την επιτυχή διοργάνωση της πρώτης Ημερίδας με θέμα «Αναπνευστικές Παθήσεις και το Περιβάλλον»’ που οργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, έχουν ήδη αναγνωριστεί και προσδιοριστεί βασικές ερευνητικές προτεραιότητες.  Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι η διερεύνηση νέων θεμάτων έρευνας καθώς και η δημιουργία συνεργασιών, διευρύνεται και επεκτείνεται και σε άλλα πεδία έρευνας και μέσω της δεύτερης Ημερίδας που οργανώνεται και με τη συνεργασία του ΕΤΕΚ, την οποία όλοι εσείς τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Την διοργάνωση της πρώτης Ημερίδας ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου, 2005 η Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη με την συμμετοχή αρκετών κρατών από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες σε σταθερή βάση και στη συμμετοχή τους σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα.

Η συμμετοχή ήταν αρκετά ενθαρρυντική και έδειξε ότι αυτή η συνεργασία θα αγκαλιαστεί θερμά από τις γειτονικές μας χώρες. Επιθυμώ να εκφράσω την πλήρη συμπαράσταση μου σε αυτή την προσπάθεια η οποία τιμά την μικρή μας χώρα και την εντάσσει στην διεθνή κοινωνία της έρευνας και ανάπτυξης.

Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει με τη δυναμική ανοδική της πορεία, αλλά πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα μελλοντικά μας αναπτυξιακά, στη διαφύλαξη και το σεβασμό του φυσικού και δομημένου μας περιβάλλοντος.  Η προοπτική να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας, εκπαίδευσης και επιστημονικής αριστείας, είναι τώρα ρεαλιστική.  Εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι επιτακτική η ανάγκη να καταστρωθούν οι στρατηγικές της ανάπτυξης μας με αειφόρο χαρακτήρα και πνεύμα.

Ο σχεδιασμός στρατηγικών Αειφόρου Ανάπτυξης, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας πάνω σε μια μακροχρόνια βάση.  Βασικά και καίρια ζητήματα όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και η εξασθένηση των αποθεμάτων των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, ο χαρακτήρας του δομημένου περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και υλοποίηση της κάθε ξεχωριστής τομεακής πολιτικής: το εμπόριο, τον τουρισμό, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τις υπηρεσίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Κυβέρνηση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υποχρέωση να επιτευχθεί ο στόχος της Αειφόρου Ανάπτυξης, πέφτει τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτό και πρέπει να καλλιεργηθεί συνείδηση η οποία τελικά θα οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους στον στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης. Το Κράτος έχει ρυθμιστικό ρόλο.  Καλείται να διαμορφώσει τα πλαίσια της ανάπτυξης των ευθυνών του επιχειρηματικού κόσμου.  Η δέσμευσή μας ως Πολιτεία είναι ότι οι αναπτυξιακοί μας σχεδιασμοί θα στηρίζονται στην αειφορία.  Θα συνάδουν με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, του κοινωνικού ιστού και της πολιτισμικής μας ταυτότητας, ενώ παράλληλα, θα στηριχθεί κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σαν κατακλείδα, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων της Ημερίδας αυτής τα αποτελέσματα της οποίας θα περιμένω με ανυπομονησία.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]