[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Πληκτρολογείστε για να δείτε πιο μεγάλη τη φωτογραφία

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου  (22 Mαΐου,  2003)


Ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης, πέρα από τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί το χώρο στον οποίο διαχρονικά απεικονίζεται και προβάλλεται η πρόοδος και το επίπεδο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Κάνει ορατό το εφικτό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Στο χώρο της Έκθεσης συναντούμε την απόδειξη των επιχειρηματικών δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού και προσαρμοστικότητας των Κυπρίων.

Η φετινή 28η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της υπό την επίδραση δύο πολύ σημαντικών γεγονότων. Από τη μια, ο απόηχος του πολέμου στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τις επιδράσεις του στην κυπριακή και διεθνή οικονομία, και από την άλλη το γεγονός της υπογραφής στην Αθήνα της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακράν ιστορία της Κύπρου.

Παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ, η Διεθνής Έκθεση επιτελεί και φέτος με επιτυχία τον ρόλο που έχει επωμισθεί.

Να δώσει δηλαδή μια νέα ώθηση και να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια για τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του εμπορίου, τον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και για την επέκταση των υπηρεσιών μέσα από την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, αλλά και εμπιστοσύνη στο μέλλον, καλωσορίζω όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, καθώς και τους ξένους και Κύπριους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην Έκθεση. Ιδιαίτερα θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία ανάμεσα μας του αγαπητού συναδέλφου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, της αγαπητής Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Άννας Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης των Προέδρων και εκπροσώπων των Ελληνικών Επιμελητηρίων.

Ερμηνεύω την εδώ παρουσία τους ως μια αναγνώριση του πολυδιάστατου ρόλου της Έκθεσης, η οποία αντλεί εμπειρίες από το παρελθόν, στηρίζεται στις σημερινές πραγματικότητες, εμπνέεται από το μέλλον, σηματοδοτεί τις προοπτικές και σκιαγραφεί τις απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο.

Η ένταξη μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, που με τη διεύρυνση της αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο και το λαό μας και θέτει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο, πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον.

Η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι μια θεωρητική ή νομική έννοια, ούτε μπορεί να επιτευχθεί με το έργο ολίγων ή με μόνη συμβολή αυτή του Κράτους.

Αντίθετα, απαιτεί τη συστράτευση όλων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση πρέπει να την αντικρίσουμε ως ένα περιοριστικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα ως μια πρόκληση για εκσυγχρονισμό. Συλλογικά μπορούμε να καταστήσουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις ακόμα πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές, κερδίζοντας το νέο και μεγάλο στοίχημα που προβάλλει μπροστά μας. Η Κυβέρνηση με νέα προγράμματα και στα πλαίσια μιας σύγχρονης οικονομικής πολιτικής, θα είναι ενεργητικά παρούσα σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Η Διεθνής Έκθεση, ως το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός, προσφέρεται για μια άμεση επικοινωνία με το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και γενικότερα με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών τάξεων που μας τιμούν με την παρουσία τους. Είναι ο φυσικός χώρος για τη σκιαγράφηση των προβληματισμών, των στρατηγικών κατευθύνσεων της Κυβέρνησης για την αναπτυξιακή πολιτική και το κοινωνικό της περιεχόμενο.

Η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2004-2006, το οποίο στοχεύει στον κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επιδιώκει τη συνεχή πρόοδο κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη βελτίωση της ευημερίας μέσω της διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Η κοινωνική συνοχή και η διατήρηση της ενότητας του κοινωνικού ιστού, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην αναπτυξιακή μας στρατηγική, αφού η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων δεν είναι αποδεκτή σ΄ ένα σύγχρονο Κράτος.

Κεντρική επιδίωξη της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής είναι η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού αειφόρου ανάπτυξης και η αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά σε μεγαλύτερη πραγματική σύγκλιση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτικά οι αναπτυξιακές προτεραιότητες για την επίτευξη των πιο πάνω στρατηγικών επιδιώξεων είναι οι ακόλουθες:

Πρώτο:

Η επέκταση και η αναβάθμιση των υποδομών

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επέκταση και στην αναβάθμιση των υποδομών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών και τη σύνδεση της Κύπρου με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Έντονη ενθάρρυνση θα δοθεί στον τομέα της έρευνας, τόσο εντός όσο και εκτός των επιχειρήσεων, καθώς και στην αξιοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των δυνατοτήτων που διανοίγει η κοινωνία της πληροφορίας.

Επιβάλλεται η δημιουργία υποδομής για την έρευνα εφαρμοσμένης τεχνολογίας. Τα τεχνολογικά πάρκα ή κέντρα έχουν καθιερωθεί σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ως χώροι αξιοποίησης επιστημόνων και ερευνητών, που στην περίπτωση της Κύπρου αποτελούν κεφάλαιο ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της έλλειψης άλλων φυσικών πόρων και πρώτων υλών. Η Κύπρος διαθέτει άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ πολλοί είναι οι Κύπριοι επιστήμονες που διαπρέπουν διεθνώς. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για την έρευνα και την προσέλκυση ερευνητών, μεγάλων Ερευνητικών Ινστιτούτων ή Ερευνητικών Μονάδων πολυεθνικών επιχειρήσεων, θέτοντας την Κύπρο στο χάρτη της έρευνας.

Η επέκταση και η αναβάθμιση των υποδομών δεν θα καλύψει μόνο τις υφιστάμενες αδυναμίες, αλλά θα συμβάλει στη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για συνεχή και αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένης της συμπληρωματικότητας μεταξύ των επενδύσεων σε υποδομές και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Στο σύγχρονο κόσμο, η πρόοδος και η ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από μια αρμονική και δημιουργική σχέση μεταξύ του Κράτους και του ιδιωτικού τομέα.


Δεύτερο:

Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας

Στα πλαίσια αυτής της προτεραιότητας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξειδικευμένα προγράμματα βρίσκονται σε ανάπτυξη, ενώ ωριμάζουν οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Κέντρου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Είναι γενική παραδοχή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι τα ΜΜΕ συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη. Στηρίζουν ουσιαστικά την απασχόληση και ενεργούν ως δυναμικοί φορείς παραγωγικής αφοσίωσης, καινοτόμων ιδεών και εφαρμογής σύγχρονης τεχνολογίας.

Για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάπτυξης 2004 – 2006, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε συμπεριλάβει για συγχρηματοδότηση συγκεκριμένα Σχέδια όπως το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Μονάδων σε Αγροτικές περιοχές, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας στις Υποβαθμισμένες Αστικές περιοχές του Δήμου Λευκωσίας και του Δήμου Αγίου Δομετίου, και το Σχέδιο για βελτίωση των επιπέδων Ασφαλείας και Υγείας σε Μικρομεσαίες Μεταποιητικές Μονάδες.

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει και θα ενισχύσει με σειρά προγραμμάτων, όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο.

Η Κύπρος ως μια μικρή και ανοικτή οικονομία δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι εξωστρεφής και να προσβλέπει στο διεθνές εμπόριο.

Μέσα στις νέες διεθνείς συνθήκες η επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά ένα διασυνοριακό χαρακτήρα με σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες.

Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του εμπορίου στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος μέσω ενός οργανωτικού πλαισίου, εναρμονισμένου με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο με την εφαρμογή μιας σειράς προγραμμάτων και σχεδίων, θα βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και να εκμεταλλευθούν τις εμπορικές ευκαιρίες που διανοίγονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, που κερδίζει ολοένα και σημαντικότερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, μπήκε δειλά-δειλά και στην πρακτική των Κυπρίων επιχειρηματιών. Η κατάργηση των γεωγραφικών αποστάσεων που επιτρέπει η τεχνολογία της πληροφορικής, καθώς επίσης το μειωμένο κεφάλαιο που απαιτείται προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου μεγάλες δυνατότητες για διεξαγωγή διεθνούς εμπορίου. Αυτές οι προοπτικές πρέπει να απασχολήσουν τους Κύπριους επιχειρηματίες στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Μεγάλη σημασία δίδει επίσης η Κυβέρνηση στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος. Υπηρεσίες, οι οποίες είναι πολύ ψηλού επιπέδου και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες χώρες.

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα δυναμικό και συνεχώς ανερχόμενο κλάδο με αποτέλεσμα να εξάγουμε υπηρεσίες στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σημασία του τομέα στην οικονομία μας διαφαίνεται και από το υψηλό ποσοστό συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που ανέρχεται περίπου στο 65%.

Τρίτο:

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η προώθηση ίσων ευκαιριών
και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το βασικό παραγωγικό συντελεστή της κυπριακής οικονομίας. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια του Σχεδίου στοχεύεται η συνεχής, περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να καταστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, στο πνεύμα της εποχής, προωθούνται προγράμματα που θα καταστήσουν εφικτή τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και άλλων Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε η γνώση να καταστεί παραγωγική δύναμη.

Έμφαση δίδεται και στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, καθώς και στην προώθηση μέτρων για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών.
Τέταρτο:

Η ισόρροπη χωρική ανάπτυξη

Στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή μιας ορθολογικής περιφερειακής πολιτικής που στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Κύπρου.

Η βιομηχανική πολιτική της Κυβέρνησης μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το στόχο. Ο μεταποιητικός τομέας, ιδιαίτερα μετά την εγκατάλειψη του προστατευτισμού, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας που οφείλονται κυρίως στις συνθήκες μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε.

Στο Πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου που αφορά τη Βιομηχανική Πολιτική, περιλαμβάνονται οι βασικές κατευθύνσεις τις οποίες η Κυβέρνηση θα μετατρέψει σε πολιτική για να βελτιώσουμε σημαντικά τη μέχρι σήμερα ακολουθητέα βιομηχανική πολιτική του Κράτους. Μπορεί μικρές μονάδες να σημαίνει μικρή παραγωγή και ψηλότερο κόστος. Η ποιότητα αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα του κόστους που χαρακτηρίζει τις μικρές αγορές. Παράλληλα, με συγκεκριμένα κίνητρα θα στοχεύσουμε στην εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στην ύπαιθρο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της χώρας μας.

Πέμπτο:

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Στο Σχέδιο δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο πολίτης, ο καταναλωτής, η ικανοποίηση των προσδοκιών, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του, αποτελούν μόνιμη έγνοια της Κυβέρνησης.

Η νέα Κυβέρνηση, αποδίδει τεράστια σημασία στην αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής και της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και τη δημιουργία και διατήρηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του εμποροβιομηχανικού κόσμου και της οικονομίας γενικότερα.

Στα πλαίσια της αποκέντρωσης και στη βάση της δημιουργίας μικρών και ευέλικτων υποδομών, η Κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση προς τους Δήμους για τη δημιουργία Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή από τις Τοπικές Αρχές. Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη θετική ανταπόκριση των Δήμων, με τους οποίους σύντομα θα αρχίσουμε ένα συστηματικό διάλογο για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο μεγάλο και ζωτικό κεφάλαιο του Τουρισμού.

Είναι γεγονός ότι τόσο το 2002 όσο και το 2003 είναι δύσκολες χρονιές για τον κυπριακό τουρισμό, αφού διάφοροι παράγοντες, όπως τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και η πρόσφατη κρίση στο Ιράκ, μας έχουν επηρεάσει. Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο τουρισμός πολλών άλλων χωρών, αφού ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις διεθνείς εξελίξεις.

Η Κυβέρνηση, πριν ακόμη αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, αντέδρασε άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, λαμβάνοντας προληπτικά και άλλα ενισχυτικά μέτρα, τα οποία γνωρίζετε, για να στηριχθεί η τουριστική της βιομηχανία.

Αναγνωρίζοντας πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εκφράζω την αισιοδοξία μου για τη φετινή χρονιά και τονίζω ότι οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή, ενώ η συνεργασία της Κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία Φορείς θα συνεχίσει να είναι παραγωγική και δημιουργική.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεύρυνση των τουριστικών αγορών, αλλά και στη μεθοδική ανάπτυξη του εξειδικευμένου τουρισμού, όπως ο συνεδριακός και ο αθλητικός τουρισμός. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας θέσαμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Με νέα προγράμματα στήριξης και με την υποδομή σε αθλητικές εγκαταστάσεις που προγραμματίζει ο ΚΟΑ, σύντομα η Κύπρος θα καταστεί ο πιο ελκυστικός προορισμός για την προετοιμασία των αθλητών.

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό θα εμπλουτιστεί με νέες σύγχρονες αντιλήψεις και προγράμματα υποδομής, ενώ θα καταρτιστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του μέχρι το 2010. Η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο του Κράτους. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, να αναλάβει το δικό του μερίδιο έργων, έτσι ώστε να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Στις νέες συνθήκες θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Γι΄ αυτό και θα γίνει επανακαθορισμός του ρόλου του καθώς και αναδιάρθρωση της δομής και των υπηρεσιών του έτσι ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της κυπριακής οικονομίας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες. Οι στόχοι μας πιστεύω είναι εφικτοί. Με την πολιτική μας και τα μέτρα που προωθούμε σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές τάξεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θέτοντας την οικονομία μας σε νέους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου αν δεν εξέφραζα τη βαθιά μου εκτίμηση για το έργο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων. Ένα έργο στενά συνδεδεμένο με την οικονομία του τόπου και τη γενικότερη ανάπτυξη. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Προσωπικό της Αρχής, τους εκθέτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της 28ης Διεθνούς Έκθεσης.

Εύχομαι και ελπίζω στην 29η Διεθνή Έκθεση να μετέχουν και Τουρκοκύπριοι εκθέτες, σε μια επανενωμένη Κύπρο που τότε θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]