[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και
Τουρισμού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στα εγκαίνια
της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου
(
Πέμπτη 10 Mαΐου,  2007)


Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και μεγάλη η χαρά μου που ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βρίσκομαι απόψε σε αυτό το βήμα μπροστά σε εκλεκτό ακροατήριο.

Καλωσορίζω όλους και όλες θερμά στην 32η Διεθνή Έκθεση Κύπρου και χαιρετίζω με ικανοποίηση την παρουσία ξένων και Κυπρίων εκθετών όπως και την παρουσία των αντιπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή Έκθεση. Η συμμετοχή αυτή, μαζική όπως πληροφορούμαι, συνιστά απτή απόδειξη της αναγκαιότητας του θεσμού. Ενός θεσμού με δημιουργική συνεισφορά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας και κατ΄επέκταση των οικονομικών σχέσεων και δεσμών μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που συμμετέχουν.

Χαιρετίζω επίσης με ιδιαίτερα αισθήματα ικανοποίησης και προσδοκίας την εδώ παρουσία των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων. Τους διαβεβαιώνω ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτούς αφού κοινή ήταν και κοινή θα είναι η μοίρα μας σε αυτό τον τόπο. Μπορεί η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εστιάζεται σήμερα στη διεύρυνση και απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορίου διά μέσου της πράσινης γραμμής και στη διευκόλυνση της διοχέτευσης των προϊόντων τους προς την Ε.Ε., μέσω των νομίμων οδών, στόχος όμως παραμένει η μόνιμη λύση του πολιτικού προβλήματος και η συνεπακόλουθη διαβίωση όλων μας, Ελλήνων και Τούρκων σε συνθήκες μιας ενωμένης οικονομίας για το καλό ολόκληρου του κυπριακού λαού. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου καθορίζει το δρόμο.

Τρία χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγους μόνο μήνες πριν την αναμενόμενη εισδοχή μας στην Ευρωζώνη, η Κύπρος έχει να επιδείξει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνθήκες ικανοποιητικής απασχόλησης και χαμηλής ανεργίας, με ποσοστό πληθωρισμού που δεν απέχει από τον πληθωρισμό των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πετύχαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες αισθητή μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα, από 6,3% του ΑΕΠ το 2003, στο 2,4% το 2005 και στο 1,4% το 2006. Δεν ήταν εύκολα επιτεύγματα αυτά. Προϋπέθεταν πρόγραμμα, θέληση, σύνεση και σκληρή δουλειά από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και κόπους και μόχθους και θυσίες από τον λαό και τα οργανωμένα σύνολα που τον εκπροσωπούν.

Στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας, συνεχίσαμε για τέταρτη χρονιά την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με τη βελτίωση των σχεδίων και προγραμμάτων χορηγιών για τεχνολογική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση των υφιστάμενων βιομηχανιών και ενθάρρυνση του εξαγωγικού εμπορίου. Μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει τη λειτουργία της και η Μονοθυριδική Πρόσβαση το λεγόμενο One stop shop απαίτηση των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. με στόχο την επιτάχυνση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση κυπριακών και ξένων εταιρειών, και την εξυπηρέτηση ξένων και Κυπρίων επενδυτών. Εκσυγχρονίσαμε το εταιρικό δίκαιο και συστήσαμε τον «Κυπριακό Φορέα Προσέκλυσης Επενδύσεων», αφού στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό, επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Οι συνθήκες το επιτρέπουν, η θέληση υπάρχει και θα το πετύχουμε.

Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος δεν διαθέτει φθηνές πρώτες ύλες ούτε και τους πλέον σύγχρονους μηχανισμούς παραγωγής προϊόντων. Η βραδεία, ως εκ τούτου, πορεία της βιομηχανίας και του εμπορίου στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να ανατραπεί, αλλά μόνο με την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, με την προαγωγή και την παραγωγή νέας γνώσης. Γνώσης που θα μεταφέρεται και θα εφαρμόζεται τόσο στο εμπόριο όσο και στις βιομηχανικές μονάδες. Με λύπη μεν αλλά με την ανακούφιση που δίνει η ειλικρίνεια θα πω πως μέχρι σήμερα, πολύ λίγα έχουν γίνει και πολύ λίγα έχουν επενδυθεί στον τομέα αυτό. Δέσμευση όμως της Κυβέρνησης είναι η αύξηση των δαπανών για την έρευνα από 0.13% που ήταν το 2003, σε 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2010.

Στα πλαίσια αυτά γίνεται συνειδητή προσπάθεια ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης, όπως είναι το Πανεπιστήμιο του Harvard, και επιδιώκεται η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων. Βασικό έργο υποδομής, αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα αυτό, είναι το «Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο», στο οποίο θα στεγαστούν τα ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την περιοχή στην οποία θα δημιουργηθεί το Πάρκο και η ανέγερση των εγκαταστάσεων του θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πυρήνας του Πάρκου θα είναι το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου και η Σχολή του Harvard για το Περιβάλλον και τη Δημόσια υγεία. Θέλω να ξέρετε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το Πάρκο να καταστεί μια όαση πρωτοποριακής και καινοτόμου δράσης προς όφελος της οικονομίας, της γνώσης και της στερεάς θεμελίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στο βαθμό έστω που το περιορισμένο μας μέγεθος το επιτρέπει.

Η Ειδική Έκθεση "Έρευνας και Καινοτομίας" που εντάχθηκε στη φετινή Διεθνή Έκθεση, δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους τομείς αυτούς και να τις αξιοποιήσουν.

Ως Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και στην εφαρμογή συνετής ενεργειακής πολιτικής που να διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής αυτής είναι η έγκαιρη έλευση και ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, το ψηλό κόστος εισαγωγής των παραδοσιακών καυσίμων και η αποκλειστική εξάρτηση της Κύπρου από εισαγόμενα ρυπογόνα πετρελαιοειδή για κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, συνιστούν προκλήσεις με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Για αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτούνται τολμηρές τομές. Δρομολογείται η δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, ενός έργου πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών για αποθήκευση τόσο των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών που απαιτεί η Ε.Ε. όσο και των λειτουργικών αποθεμάτων καθώς και αποθεμάτων φυσικού αερίου, αν τελικά η λύση του χερσαίου τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης θα κριθεί προτιμητέα.

Η θέση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου είναι θέση χωρίς προκαταλήψεις. Η εισαγωγή του φυσικού αερίου επείγει και θα πρέπει να γίνει με τον γρηγορότερο, τον φθηνότερο αλλά και ταυτόχρονα και κατά τον πιο ασφαλή τρόπο. Η διαχείριση του αερίου, η διάθεση και εμπορία του, θα πρέπει να γίνει μέσω δημόσιας εταιρείας στην οποία η συμμετοχή της ΑΗΚ και του Κράτους θα είναι καθοριστική αλλά όχι αποκλειστική. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του πιεστικού ανταγωνισμού που αναπτύσσεται, μια σύγχρονη Κυβέρνηση θα πρέπει να βλέπει τον ανταγωνισμό στα μάτια, με θάρρος και με αυτοπεποίθηση προικίζοντας τους επιχειρηματικούς οργανισμούς της με εφόδια που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι τρίτων μέσα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και στα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε.

Έγνοια μας, επομένως, είναι η διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ΑΗΚ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα αλλά υπέρτατο καθήκον μας είναι η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή. Εξάλλου η ΑΗΚ, ένας αξιόπιστος και πανίσχυρος οργανισμός, με έργο που εκτιμάται και με προσωπικό που διαθέτει ζηλευτή τεχνογνωσία, αναμφίβολα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι κάθε τρίτου, αρκεί οι μονάδες παραγωγής της να μετατραπούν έγκαιρα ώστε να λειτουργήσουν και με φυσικό αέριο και η εξασφάλιση για τους σκοπούς της φυσικού αερίου σε υγρή ή συμπιεσμένη μορφή να επιταχυνθεί.

Στις προτεραιότητες μας, μέσα από το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης 2006- 2010 και το Εθνικό Πρόγραμμα για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, παραμένει σε προεξάρχουσα θέση η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την υλοποίηση έργων υποδομής και την εφαρμογή υποστηρικτικών σχεδίων και πολιτικών. Η διατήρηση της εταιρικής φορολογίας σε χαμηλά επίπεδα, η μείωση του διοικητικού άχθους που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από τη συμμόρφωση τους με νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, η διαμόρφωση επιλεκτικής πολιτικής για την εργοδότηση αλλοδαπών, με ευέλικτη προσέγγιση σε τομείς που θεωρούνται προτεραιότητας, όπως είναι ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής και πιο περιοριστική στην εργοδότηση ανειδίκευτου προσωπικού, παραμένουν σταθεροί οι στόχοι μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στον τομέα του τουρισμού. Στόχος μας είναι ο ταχύτερος δυνατός εκσυγχρονισμός και εμπλουτισμός του. Το εργαλείο για επίτευξη του στόχου αυτού είναι η Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης 2003- 2010 όπως αυτή έχει πρόσφατα αναθεωρηθεί με την εμπλοκή όλων των σχετικών φορέων και των συμβούλων του ΚΟΤ. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα έχει αξιολογηθεί με στόχο τον καθορισμό της περαιτέρω πορείας. Η δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, όπως είναι τα γήπεδα γκόλφ, οι μαρίνες, κατά μήκος της ακτογραμμής από το Λατσί μέχρι την Αγία Νάπα, τα Νέα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα Σύγχρονα Συνεδριακά Κέντρα καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, θα συμβάλουν αναμφίβολα στη δημιουργία της νέας εικόνας που πρέπει να προβάλουμε στο εξωτερικό.

Η πρόοδος στην εκτέλεση μεγάλων εμπλουτιστικών έργων υποδομής θα είναι σύντομα ορατή αφού η εξέλιξη στο στάδιο υποβολής ή/και κατακύρωσης προσφορών είναι ραγδαία. Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το 2006 να έχουν παρουσιάσει μικρή αύξηση, παρά την ελάχιστη μείωση που παρατηρήθηκε στις αφίξεις, το γεγονός αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Χάνουμε δυστυχώς μερίδιο αγοράς και αυτή η τάση θα πρέπει να αναστραφεί. Αποσύρσεις κλινών, σταδιακά κίνητρα αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μας μονάδων, σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης του τουρισμού μας και εμπλοκή των Τοπικών Αρχών στην προσπάθεια μιας ευπρεπούς παρουσίας του τουριστικού μας προϊόντος είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Ας μην μας συγκινούν όμως τόσο οι ψηλοί αριθμοί αφίξεων που στο κάτω κάτω είναι και επαχθές φαινόμενο για το περιβάλλον. Ας κοιτάξουμε πια στην πλευρά της ποιότητας και του τουρισμού υψηλού εισοδήματος. Αυτό τον προσανατολισμό προτείνουμε για το μέλλον.

Για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωστίας της οικονομίας μας θα συνεχίσουμε ως Κυβέρνηση την ενίσχυση των συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας, πλαισίου απαραίτητου για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και επιτυχημένης ένταξης στην ευρωζώνη. Τονίζω όμως με έμφαση ότι οι στόχοι της ένταξης στην ζώνη του ευρώ και στήριξης της επιχειρηματικότητας δεν συνεπάγονται στραγγαλισμό της κοινωνικής πολιτικής. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να θυσιάζεται η κοινωνική πολιτική. Αταλάντευτος προσανατολισμός μας είναι η στοχευμένη κοινωνική πολιτική που βασίζεται στη φιλοσοφία της στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και στην παροχή «περισσοτέρων σε λιγότερους», στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι προοπτικές της οικονομίας για το 2007 είναι ευοίωνες. Αναμένεται η συνέχιση των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και κατ΄επέκταση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναμένεται η συγκράτηση της ανεργίας και του πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2006 αναμένεται και η περαιτέρω βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

Η ένταξή μας στην ευρωζώνη από τον Ιανουάριο του 2008 θα συμβάλει στην κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική ανάπτυξη λόγω της μείωσης των επιτοκίων, της εξάλειψης του συναλλαγματικού κινδύνου και της δημιουργίας πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδυτικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και του απλού πολίτη. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του κοινού για πιθανές αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και γι’ αυτό στόχος μας είναι η λήψη μέτρων για αποφυγή του φαινόμενου της αισχροκέρδιας.

Η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου και η εκ μέρους του επίδειξη αυτοσυγκράτησης, θεωρώ ότι είναι αναγκαίοι παράγοντες για ομαλή ένταξη μας στη ευρωζώνη. Προτρέπω χωρίς δισταγμό τον επιχειρηματικό κόσμο να τολμήσει την προς τα κάτω στρογγυλοποίηση των τιμών αφού η λίρα μας είναι ισχυρότερη του ευρώ και είμαι βέβαιος ότι η σώφρων αυτή στάση του θα είναι πέρα για πέρα πιο αποδοτική από την πρόσκαιρη πλεονεξία. Το καταναλωτικό κοινό αλλά και οι αρμόδιες αρχές του κράτους θα βλέπουν και θα κρίνουν. Θα ανταμείψουν τους σώφρονες και ολιγαρκείς και θα τιμωρήσουν τους άπληστους και πλεονέκτες μέσω των αδυσώπητων δυνάμεων του ελεύθερου ανταγωνισμού και της εφαρμογής του νόμου.

Η επιτυχής πορεία των κυπριακών επιχειρήσεων στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους για προσαρμογή με βάση τα σύγχρονα πρότυπα. Απαιτείται η επίδειξη επιχειρηματικής τόλμης, εξωστρέφειας σε καινοτόμες δραστηριότητες, αξιοποίηση του ψηλού μορφωτικού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού. Απαιτείται, επίσης, αύξηση της παραγωγικότητας η οποία σήμερα φθάνει μόνο στο 80,8%. Γι΄αυτό καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο και στο θέμα αυτό σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πάμπολλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του οποίου προΐσταμαι, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη σας, για στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Η πορεία μας είναι αμφίδρομη και ανταποδοτική. Οι δικές σας επιτυχίες είναι γενεσιουργές δικής μας δύναμης ώστε με συνέπεια και σταθερότητα να ενισχύσουμε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες.

Προτού τελειώσω θέλω να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην οικονομική ζώνη της Κύπρου όπως αυτή έχει μέχρι στιγμής περιορισμένα καθοριστεί στα νότια της Κύπρου ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μας με την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι ενθαρρυντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα ούτε ότι πλουτίσαμε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο δρόμος είναι μακρύς και αβέβαιος αφού τόσο οι ποσότητες όσο και το βάθος στο οποίο βρίσκονται τα κοιτάσματα είναι ακόμη άγνωστες παράμετροι της υπόθεσης. Θέλω όμως να εκφράσω την ευχή ότι θα υπάρχουν κοιτάσματα σε επαρκείς ποσότητες και σε προσιτά βάθη, όχι τόσο χάριν του πλουτισμού αλλά γιατί τούτο ίσως αποτελέσει έναυσμα για μια κοινή επιθυμία Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου να μοιραστούν τον κάθε λογής πλούτο αυτής της όμορφης χώρας μέσω μιας δίκαιης ενωτικής λύσης του τόπου και του λαού.

Ευελπιστώ ότι η 32η Διεθνής Έκθεση Κύπρου, τα εγκαίνια της οποίας τελούμε σήμερα, θα είναι επιτυχής και θα συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών τόσο αυτών που την οργανώνουν όσο και ιδίως αυτών που συμμετέχουν.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και προς το προσωπικό της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου για το έργο που επιτελούν.

Εύχομαι, τέλος, κάθε πρόοδο και επιτυχία στους Κύπριους και ξένους εκθέτες, που με τη συμμετοχή τους λαμπρύνουν την Έκθεση και συμβάλλουν στην επιτυχία της.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]