[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Πληκτρολογείστε για να δείτε πιο μεγάλη τη φωτογραφία

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στο δικοινοτικό
σεμινάριο
“Τhe e-volution of ΙΤ in Business &
Commerce -
A Challenge for Cyprus”
(Συνεδριακό Κέντρο 7 Mαΐου,  2004)


Αγαπητοί σύνεδροι,

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα να απευθύνω χαιρετισμό στο Σεμινάριό σας. Τέτοιου είδους επιμορφωτικά Σεμινάρια εκτός από το να φέρνουν κοντά επιστήμονες και επιχειρηματίες με κοινά ενδιαφέροντα, συνεισφέρουν και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας αφού, δίνεται η ευκαιρία στους σύνεδρους για ανταλλαγή εμπειριών και μεταφορά της γνώσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες επιχειρηματικές πρακτικές καθορίζουν την οικονομική δραστηριότητα ως μια μεταβλητή που προβάλλει την ανάγκη για ανάδειξη της δεξιότητας της προσαρμοστικότητας.

Στην κοινωνία της πληροφορίας, η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται στη γνώση, τις δεξιότητες, την τεχνολογία, την επικοινωνία, την ευελιξία στην παραγωγή, στην ανάδειξη νέων βιομηχανιών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ανταγωνιστικότητα και η επιτυχία της σύγχρονης επιχείρησης στηρίζεται όλο και περισσότερο στο βαθμό της αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και την αξιοποίηση τους για την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας, εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων και δημιουργία νέων ευέλικτων οργανωτικών δομών. Στηρίζεται επίσης στη δυνατότητα για καινοτομία και δημιουργία και προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση στήριξης την ένταση γνώσης.

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ισότιμα σ΄ αυτό το γίγνεσθαι, στη νέα παγκόσμια κοινωνία, την κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας. Με τα δεδομένα της εποχής μας, νησί δεν είναι πλέον η ξηρά που περιβάλλεται από θάλασσα, αλλά η ξηρά που δεν συνδέεται με το Internet. Η Κύπρος χάρη στο άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον Κύπριο επιχειρηματία, έχει ξεπεράσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό, της απομόνωσης.

Οι νέες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία, περιόρισαν καταρχήν τα μειονεκτήματα του μικρού μεγέθους της χώρας μας και της απόστασης από τα κέντρα αποφάσεων και τις αγορές.

Ταυτόχρονα, της δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα, με μεγαλύτερες χώρες, στο διεθνή οικονομικό, εμπορικό και κοινωνικό στίβο. Οι προκλήσεις για τις Κυπριακές επιχειρήσεις και εμπόριο που αφορούν την εφαρμογή αποδοτικών τεχνολογικών λύσεων είναι πολλές και αφορούν:

1.         τους νέους τρόπους πρόσβασης στην αγορά και κατανόηση των μηχανισμών και των λειτουργιών της. 

2.         την αλληλεπίδραση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη δυνατότητα για εξατομικευμένο εμπόριο που βοηθά στο σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση τις προσωπικές ανάγκες κάθε καταναλωτή.

 3.         την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, που σε αυτή τη νέα κοινωνία αποτελεί βασική πηγή πλούτου και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε χώρας.

Αφορούν ακόμη την απαίτηση για γνώσεις και εξειδίκευση. Οι νέες συνθήκες απαιτούν την ταχεία ανανέωση της γνώσης και την άμεση προσαρμοστικότητα.  Αυτά προϋποθέτουν πνεύμα ανάπτυξης πρωτοβουλίας, ευελιξία και δυνατότητα δημιουργικής προσαρμογής στις συνθήκες, που μεταβάλλονται ραγδαία. Κινητήρια δύναμη είναι οι δεξιότητες και οι δυνατότητες του κάθε εργαζόμενου και κάθε επιχείρησης, η φαντασία τους, η εφευρετικότητα τους, ο τρόπος χειρισμού και αξιοποίησης της πληροφορίας.

 Τέλος, αφορούν τη συμμετοχικότητα, την καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.  Αυτά θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε ανισότητες και σε διακρίσεις των πολιτών, σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία και στους πληροφοριακά πληβείους.  Πρέπει, αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες ώστε να εξασφαλίσουμε την ισότητα των ευκαιριών και το δικαίωμα του καθένα να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία, στα νέα μέσα, στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται.

Η νέα Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος, έναντι των άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και τη θετική επίδραση που θα έχει η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει ως στόχο της την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών ψηλής τεχνολογίας στην περιοχή και ως κόμβου σύνδεσης της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Στόχος μας είναι να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο έρευνας.  Έχουμε την άποψη ότι στο σύγχρονο κόσμο θα ξεχωρίσουν οι κοινωνίες που παράγουν γνώση και πληροφορία και φιλοδοξούμε η Κύπρος να είναι ανάμεσα σ΄ αυτές τις χώρες.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια προωθεί προγράμματα τα οποία στόχο έχουν τη σωστή ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Κύπρο.

Τέτοια προγράμματα είναι η χρησιμοποίηση της πληροφορικής στα σχολεία, ως μέσου διδασκαλίας άλλων μαθημάτων, η επιμόρφωση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού στη χρήση νέων τεχνολογιών, η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω του διαδικτύου, η βελτίωση της σχέσης κράτους-πολίτη και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας με την παροχή άμεσης πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Στόχος μας είναι οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για να έχουν τη δυνατότητα να εξερευνούν, να αναζητούν, να ανακαλύπτουν, να συλλέγουν, να παράγουν πληροφορία, να τη διαχειρίζονται, να την επεξεργάζονται με κριτική σκέψη. Να μάθουν να μαθαίνουν.

Μέσα στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προωθούμε επίσης τάχιστα το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ετοιμασθεί μελέτη από οίκο συμβούλων η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο για τη διαμόρφωση πολιτικής και στρατηγικής. Η μελέτη αυτή εκτός των μέτρων πολιτικής, τα οποία θα πρέπει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, περιλαμβάνει και εισηγήσεις για τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται οι πράξεις που θα γίνονται μέσω του διαδικτύου καθώς και νομοθετικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές. Πρέπει να σημειωθεί ότι βασικά νομοσχέδια τα οποία ρυθμίζουν τα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών υπογραφών έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με αυτές μας τις παρεμβάσεις, δημιουργούμε συνθήκες για μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις.

Για τη δημιουργία όμως ενός πραγματικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, εκτός από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση, και τα οποία σκοπό έχουν την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα πρέπει και οι διαδικασίες των επιχειρήσεων μας να εκσυγχρονισθούν. Θα πρέπει η πληροφορική να εισαχθεί σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας για να μπορούμε τελικά να μιλούμε για «ηλεκτρονικό επιχειρείν» και όχι για ηλεκτρονικό εμπόριο. Με την πλήρη ψηφιοποίηση και αποϋλοποίηση των διαδικασιών των επιχειρήσεων μας θα καταστεί δυνατή η μείωση των κόστων παραγωγής, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών και η διεύρυνση των επιχειρηματικών οριζόντων με ανοίγματα σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμες σε χώρες πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά.

Στην προσπάθεια μας αυτή στηριζόμαστε στις δημιουργικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της κοινωνίας.  Στους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους, στους επιστήμονες, σε όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα στην εκδήλωση του UNDP/UNOPS.

 Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]