[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στο Center for Public Leadership Visual History Program του Πανεπιστημίου Harvard

(Τρίτη, 1 Ιουνίου, 2004)


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βοστόνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο πρόγραμμα του Center for Public Leadership Visual History του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Το πρόγραμμα αυτό αρχειοθετεί συνεντεύξεις από ηγέτες διαφόρων χωρών οι οποίες προσφέρονται για τη μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την άσκηση της ηγεσίας στο δημόσιο. Οι συνεντεύξεις διερευνούν τα κίνητρα που οδηγούν ηγέτες να επιδιώξουν καριέρα στο δημόσιο, τη φιλοσοφία τους στην άσκηση διοίκησης και διακυβέρνησης, τους παράγοντες που τους επηρεάζουν στη διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και τη λήψη αποφάσεων, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση του θέματος της διαδοχής στην εξουσία.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αναλυτικά στις ερωτήσεις στα πιο πάνω θέματα με παραδείγματα από την πολιτική του σταδιοδρομία και την ιστορία της Κύπρου. Εξήγησε ότι το όραμα της απελευθέρωσης της Κύπρου από τον αποικιακό ζυγό, στα νεανικά του χρόνια, τον οδήγησε να συμμετάσχει ενεργά στον αντιαποικιακό αγώνα και στη συνέχεια να αναλάβει διάφορα υπουργικά αξιώματα στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η Κύπρος κατάφερε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική δημοκρατική διακυβέρνηση που της επέτρεψε να αντεπεξέλθει σοβαρές προκλήσεις και προβλήματα, πρώτα λόγω της ενδοκοινοτικής διένεξης στη δεκαετία του 1960, και στη συνέχεια λόγω των καταστρεπτικών συνεπειών της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θαύμα της ανοικοδόμησης της οικονομίας - η οποία υπέστη καταστροφική ζημιά το 1974 - που επέτρεψε στην Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, πρέπει να εμπιστεύονται το λαό και να του φέρονται τίμια, για να μπορούν με τη σειρά τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού για τους στρατηγικούς στόχους και αποφάσεις που παίρνουν για τη διακυβέρνηση και το μέλλον της χώρας. Τόνισε ότι είναι σοφό να αποφεύγεται ο δογματισμός στην άσκηση της ηγεσίας, διότι ο δογματισμός περιορίζει την ικανότητα ορθών επιλογών και αποφάσεων. Πρόσθεσε ότι η ηγεσία πρέπει επίσης να είναι περιεκτική και όχι περιοριστική, επιτρέποντας στις διάφορες απόψεις να συζητηθούν στη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης της πολιτικής.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης την αγωνιώδη, όπως τη χαρακτήρισε, περίπτωση του δημοψηφίσματος πάνω στο σχέδιο Ανάν που προτάθηκε για λύση του Κυπριακού προβλήματος. Κάλεσε το λαό, είπε, να απορρίψει αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού σύμφωνα με τη δική του αξιολόγηση, το σχέδιο συμπεριλάμβανε αρνητικά στοιχεία όπως πρόνοιες που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, κυβερνητική παράλυση και τελικά στη διάλυση του κράτους. Το προτεινόμενο σχέδιο δεν θα οδηγούσε στη γνήσια επανένωση της χώρας αλλά στη διαιώνιση της διαίρεσης με κριτήριο την εθνικότητα, εξήγησε. Τονίζοντας ότι η τοποθέτηση 76% των Ελληνοκυπρίων εναντίον του σχεδίου αυτού δεν αποτελεί απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου και της λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι επιδίωξη του είναι μια λύση που να επανενώσει την Κύπρο πάνω στις σωστές βάσεις και η οποία να ξεπερνά τους περιορισμούς της εθνότητας. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι το σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης προσφέρεται ως το κατάλληλο σε περιπτώσεις όπως της Κύπρου. Για να πετύχει όμως, πρόσθεσε, πρέπει να βασιστεί πάνω στην προώθηση κοινών στόχων, επιδιώξεων και οραματισμού ολόκληρου του λαού, και όχι πάνω στη συνεχή έμφαση στις διαφορές μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων. Για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε, επιβάλλεται η γεφύρωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ τους και η επίλυση κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ολόκληρου του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια σημασία της εκπαίδευσης, κυρίως σε χώρες όπου το ανθρώπινο δυναμικό και όχι οι πλούσιοι φυσικοί πόροι είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Για το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν και να διαισθάνονται τον κατάλληλο χρόνο για την αποχώρησή τους, διότι η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία δημιουργεί δικά της προβλήματα. Θα επιθυμούσε να τον διαδεχθεί, στον κατάλληλο χρόνο, άτομο με παρόμοιες απόψεις και όραμα για την Κύπρο, πρόσθεσε, έστω και αν δεν προέρχεται από το δικό του πολιτικό κόμμα.

Κληθείς να σχολιάσει θέματα στα οποία θα ήθελε να έχει ιδιαίτερη επίδραση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι για οποιονδήποτε Κύπριο πολιτικό ηγέτη η λύση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία, πρόσθεσε, για την ορθότητα της απόφασης απόρριψης του σχεδίου Ανάν, αναγνωρίζοντας ότι έχει δημιουργήσει δυσκολίες και προκλήσεις οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν. Όμως, συνέχισε, οι συνέπειες αποδοχής του σχεδίου θα ήταν πολύ χειρότερες.

Επιθυμώ να βοηθήσω στην κατάρρευση του τείχους του εθνικισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, και να πείσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί σε συνθήκες συμβίωσης και όχι δίπλα-δίπλα σε συνθήκες καλής γειτονίας. Παράλληλα, επιδιώκοντας τους στόχους αυτούς, πρέπει να μεριμνήσω για την παροχή μεγαλύτερης ευημερίας στο λαό της Κύπρου, πρόσθεσε. Για κάθε Κύπριο, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλο όραμα από τον τερματισμό της διαίρεσης της χώρας μας, και τη δημιουργία μιας ενοποιημένης και ευημερούσας Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]