[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Νίκου Α. Ρολάνδη κατά τη συνεστίαση του Ροταριανού
Ομίλου Λευκωσίας «Λευκοθέα» με θέμα «Προώθηση
Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο»
(Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 2002)

 

Είvαι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που δέχθηκα την πρόσκληση σας και βρίσκoμαι σήμερα εδώ για vα σας ενημερώσω για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σχετικά με την προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος ανάπτυξης βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας μέσω των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων - ενός θεσμού που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τα επιτεύγματα της εντυπωσιακής ανάπτυξης της Κύπρου είναι σε όλους μας γνωστά. Ψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, αξιοζήλευτες συνθήκες ζωής, καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης και εντυπωσιακή αναπτυξιακή υποδομή.

Παρόλα αυτά, η μεταποιητική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα μειωμένης ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί μείωση της συνεισφοράς της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, παρόλο που η βιομηχανική παραγωγή χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

Τα προβλήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο σοβαρά με την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών. Η τεχνολογία αποτελεί πλέον τον κύριο υποκινητή της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Καινοτόμες δραστηριότητες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δημιουργούν νέα ή καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες και αλλάζουν τη διάρθρωση της οικονομίας.

Γι΄ αυτό το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συναισθανόμενο τις ευθύνες του, αφού μελέτησε προσεκτικά τρόπους για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα και αφού έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις των ενδιαφερομένων βιομηχάνων και των οργανώσεων τους, κατέληξε το 1999 σε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων και σχεδίων που αποτελούν τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική του Κράτους για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η Νέα Βιομηχανική Πολιτική, η οποία έχει προσαρμοσθεί για να συνάδει με τον περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο του 2001 που έχει εισαγάγει η Κυπριακή Δημοκρατία τον Απρίλιο 2001 για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στοχεύει στα ακόλουθα:

  • Στη βελτίωση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας

  • Στην ενίσχυση της παραδοσιακής βιομηχανίας

  • Στη δημιουργία επενδύσεων Υψηλής Τεχνολογίας και εντάσεως Γνώσεως, και

  • Στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τεχνογνωσίας για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Μεταξύ των διαφόρων κινήτρων, προγραμμάτων και δράσεων της νέας αυτής πολιτικής που αποτελείται από 12 κεφάλαια, περιλαμβάνεται στο Πρώτο και Δεύτερο Κεφάλαιο η ανάπτυξη βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας μέσω του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και η ΄Ερευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση της παραδοσιακής βιομηχανίας.

Ο τομέας της Υψηλής Τεχνολογίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη βιομηχανική ιστορία της Κύπρου. Χωρίς να παραβλέπει την υφιστάμενη βιομηχανική δομή της χώρας, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να ενδυναμώσει, ενισχύσει και εμπλουτίσει την οικονομία της.

H βασικότερη προϋπόθεση για ανάπτυξη βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας που πολύ συχνά αναφέρεται και ως "Βιομηχανία Έντασης Γνώσης" είναι η ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη που αποτελούν και τη βάση της νέας αυτής βιομηχανικής κατεύθυνσης. Γι΄ αυτό η Κύπρος, μια χώρα με πολύ περιορισμένους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό Κυπρίων επιστημόνων που σήμερα απασχολούνται στο εξωτερικό.

Τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε επινοητές να αναπτύξουν νέες καινοτόμες ιδέες. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα και συνήθως δημιουργούνται ή έχουν στενές σχέσεις με πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Αποσκοπούν στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την ανάπτυξη νέων προϊόντων που δεν υπάρχουν στην αγορά και τη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς Υψηλής Τεχνολογίας.

Για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση έχει εισάξει δυο πρωτοποριακά προγράμματα. Το “Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας μέσω των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων” και το “Πρόγραμμα Δημιουργίας και Λειτουργίας Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων”

Μέσω του πρώτου Σχεδίου η κυβέρνηση παρέχει χορηγία ύψους μέχρι και £120.000 στους αιτητές που θα εγκρίνονται για εισδοχή στα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων για περίοδο μέχρι και δύο ετών κατά την οποία, με τη βοήθεια του εκκολαπτηρίου, η επιχείρηση που θα δημιουργήσει ο αιτητής θα στοχεύει αφενός να αναπτύξει ένα εμπορεύσιμο προϊόν και, αφετέρου, να προσελκύσει το αναγκαίο κεφάλαιο από εξωτερικούς επενδυτές για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της παράγοντας και τοποθετώντας στην αγορά το νέο προϊόν.

Παράλληλα, και με σκοπό την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, η Κυβέρνηση μέσω του δεύτερου Σχεδίου θα παρέχει χορηγία σε τέσσερις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή Οργανισμούς που θα επιλεγούν με βάση προκαθορισμένα ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια για τη δημιουργία και λειτουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα εταιρείες ή οργανισμοί και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Σε δεύτερο στάδιο η Κυβέρνηση θα επεκτείνει το Σχέδιο και σε πρόσθετες επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

΄Ηδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τις εταιρείες PROPLAN Ltd Κύπρου και i-Cube Α.Ε. Ελλάδος για τη δημιουργία και λειτουργία του πρώτου εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κύπρο ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση της δημιουργίας μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής προωθείται η δημιουργία ενός Κέντρου, στο οποίο θα διεξάγεται εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς Υψηλής Τεχνολογίας, στους οποίους η Κύπρος εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Κέντρο αυτό θα καλύψει το κενό στην εφαρμοσμένη έρευνα και θα πρέπει να αναπτύξει άριστες σχέσεις με την κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στενές σχέσεις με ερευνητικά ιδρύματα άλλων χωρών. Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η σύνδεση του Κέντρου με επιχειρήσεις.

Για την καλύτερη προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί και επισκέψεις αποστολών στην Αμερική, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ινδία και στη Ρωσία. Στόχος των επαφών αυτών είναι η προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό προς τα εκκολαπτήρια της Κύπρου, η αξιοποίηση της τεχνολογικής υποδομής που υπάρχει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού από τους επιστήμονες των κυπριακών εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και η παροχή βοήθειας από αυτά τα πανεπιστήμια στην αξιολόγηση επιστημόνων που θα ενδιαφερθούν για τα δικά μας εκκολαπτήρια.

Επιστέγασμα των επαφών αυτών είναι η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας και η επικείμενη υπογραφή παρόμοιων συμφωνιών συνεργασίας με κρατικούς και άλλους φορείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα Υπουργεία Επικοινωνιών & Τεχνολογίας και Επιστήμης της Ινδίας και με πανεπιστημιακούς οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου θα μεταβώ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλμπανι για να υπογράψω Συμφωνία Συνεργασίας σε θέματα τεχνολογίας.

Η Κύπρος, διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και το αναγκαίο υπόβαθρο για την υλοποίηση του οράματος για τη δημιουργία βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας μέσω των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και της εφαρμογής επιστημονικής έρευνας μέσω των υφισταμένων ερευνητικών κέντρων και άλλων που θα δημιουργηθούν. Σ’ αυτό θα συμβάλουν και οι σχέσεις και συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με άλλες χώρες που προηγούνται της Κύπρου στον τομέα αυτό και η βοήθεια και συνεργασία των Κύπριων επιτυχημένων επιχειρηματιών και διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και θα προωθηθεί η επιχειρηματικότητα γενικότερα που αποτελεί κλειδί για την ανανέωση του βιομηχανικού τομέα της Κύπρου.

Έτσι η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική ανάπτυξη και το γεγονός ότι σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την ευγενή σας πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω στη σημερινή σας συνεστίαση. Εύχομαι κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο σας.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]