Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας  και Τουρισμού
κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στο "Stategic´s 1st Mediterranean IT & TELECOMS FORUM 2001" που έγινε στο Ξενοδοχείο FORUM στη Λευκωσία
(12-13 Μαρτίου, 2001)

Ο χαιρετισμός διαβάστηκε από την Διευθύντρια Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Ολυμπία Στυλιανού

Είvαι πράγματι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που δέχθηκα την πρόσκληση και βρίσκoμαι σήμερα εδώ μαζί σας για vα σας ενημερώσω για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σχετικά με την Υψηλή Τεχνολογία και ιδιαίτερα την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος ανάπτυξης βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας μέσω των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων, ενός θεσμού που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια εποχή, όπου η Υψηλή Τεχνολογία και ιδιαίτερα η πληροφορία και η γνώση έχουν καταστεί κρισιμότερα μεγέθη συγκριτικά με τους παραδοσιακούς συντελεστές της παραγωγής, δηλαδή το κεφάλαιο και το εργατικό δυναμικό.  Μια εποχή που οι τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλάζουν ραγδαία τον τρόπο εργασίας, αναψυχής, επικοινωνίας και συναλλαγής, και μεταλλάσσουν τις βάσεις του οικονομικού ανταγωνισμού, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Η ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό το νέο περιβάλλον της Υψηλής Τεχνολογίας αποτελεί κύρια κυβερνητική επιλογή. Έχοντας υπόψη ότι άλλες χώρες κινούνται στον τομέα αυτό με ταχύτατους ρυθμούς, η έλλειψη συνολικής στρατηγικής και η καθυστέρηση στην υλοποίησή της θα μας καταδίκαζε στο περιθώριο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι και θα μας αφαιρούσε τα οποιαδήποτε πλεονεκτήματα έχουμε αυτή τη στιγμή, που μας επιτρέπουν να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Με επίγνωση όλων αυτών των εξελίξεων το Υπουργείο μου προώθησε και το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε τον Ιούνιο 1999 τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική, που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, καθορίζει προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους για το μέλλον, καθώς επίσης και μέσα, πρωτοβουλίες και μηχανισμούς για την επίτευξή τους και αποτελεί την κυβερνητική πολιτική για τη βιομηχανική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Μια πολύ σημαντική διάσταση αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο μέσω του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.  Η υλοποίηση της δράσης αυτής έχει ανατεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο 1999 σε Τεχνική Επιτροπή υπό την προεδρία του Υπουργείου μου, αποτελούμενη από εκπροσώπους  της Κυβέρνησης και του εμποροβιομηχανικού,  οικονομικού, επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου της Κύπρου.  Την Επιτροπή θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ για την σημαντική και ουσιαστική εργασία που έχει επιτελέσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η συνεργασία με άλλες χώρες και έχουν ήδη διοργανωθεί ενημερωτικά σεμινάρια και επισκέψεις με στόχο την προσέλκυση επιστημόνων/ερευνητών στα υπό ίδρυση κυπριακά εκκολαπτήρια επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση νέων καινοτόμων ιδεών.

Σήμερα τα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων έχουν θεσμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σε πολλές αναπτυσσόμενες και αποτελούν χώρους αξιοποίησης επιστημόνων και ερευνητών, δηλαδή του πιο πολύτιμου πόρου που διαθέτουν, του ανθρώπινου κεφαλαίου. Στην περίπτωση της Κύπρου το κεφάλαιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της έλλειψης άλλων φυσικών πόρων και πρώτων υλών.

Γι΄ αυτό πιστεύω ότι με την εισαγωγή του θεσμού των εκκολαπτηριών επιχειρήσεων και τη σχετική παροχή κυβερνητικής χορηγίας μέχρι £100.000 για περίοδο παραμονής στα εκκολαπτήρια μέχρι δυο χρόνια θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτό το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα - δηλαδή το ποιοτικά αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό κυπρίων επιστημόνων και ερευνητών που τώρα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται στο εξωτερικό.  Αρκετοί από αυτούς είναι οργανωμένοι στο Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (Cyprus Scientists Network) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τα Κυπριακά Εκκολαπτήρια

Έτσι θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και θα προωθηθεί η επιχειρηματικότητα γενικότερα που αποτελεί κλειδί για την ανανέωση του βιομηχανικού τομέα της Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει όπως και στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική ανάπτυξη και το γεγονός ότι σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά τα λίγα λόγια χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]