[Αρχική Σελίδα] [Ομιλίες/ Συνεντεύξεις/ Άρθρα]

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας με θέμα «το νέο βιομηχανικό όραμα κινητήρας οικονομικής ανάπτυξης»
(Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, 2002)

Ο χαιρετισμός διαβάστηκε από τον Εμπορικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Αθήνα κ. Ιωάννη Ζανούπα.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού φίλου κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας, να απευθυνθώ στους συνέδρους της σημερινής ημερίδας της οποίας το θέμα είναι ιδιαίτερα επιλεγμένο και συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβληματισμό.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να εκφράσω βαθειά ικανοποίηση για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του στην Κύπρο, κατά την οποία συζητήσαμε θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων μας και υπογράψαμε αριθμό συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας στους τομείς της Υψηλής Τεχνολογίας, της Βιομηχανίας, του Τουρισμού και της Ενέργειας. Οι συνεργασίες που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια των πρωτοκόλλων συνεργασίας στο σύντομο μέλλον έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, γιατί όπως γνωρίζετε η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο τελικό στάδιο προσαρμογής της στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έννοια της βιομηχανικής ανάπτυξης μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έγινε σχεδόν ταυτόσημη με την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης γιατί οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες ήταν αυτές που επετύγχαναν ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Εξάλλου, το άρθρο 55 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δίδει από μόνο του τη σχέση της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, γιατί οι στόχοι που αναφέρονται σ’ αυτό και αφορούν την προώθηση υψηλότερων επιπέδων διαβίωσης, την πλήρη απασχόληση, την επίτευξη συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής προόδου και γενικά την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των λαών, επιτυγχάνονται κυρίως μέσω της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Συνεπώς η βιομηχανική ανάπτυξη, είναι άμεσα συνδεδεμένη και αποτελεί βασικό εργαλείο για οικονομική ανάπτυξη και το γεγονός αυτό έχει έμπρακτα αποδειχθεί ιδιαίτερα στις ελεύθερες οικονομίες.

Οι μεταλλαγές στο κόσμο της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία που ξεκίνησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα συνεχίζονται διαρκώς και με πιο γρήγορους ρυθμούς λόγω της επανάστασης στην τεχνολογία, του ανταγωνισμού καθώς και της ταχείας αλλαγής στις προτιμήσεις και στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ένα νέο οικονομικό γίγνεσθαι διαμορφώνεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που μας ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκοσμιοποίηση. Η επιτυχία μας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την ικανότητα μας να αξιοποιούμε τις αλλαγές αλλά και κυρίως να τις προβλέπουμε και να τις προκαταλαμβάνουμε.

Σήμερα βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και η βιομηχανία, στην οποία τις τελευταίες δεκαετίες επενδύσαμε για οικονομική ανάπτυξη χαρακτηρίζεται σαν παραδοσιακή και δεν είναι πλέον ικανή από μόνη της να ανταγωνισθεί στο νέο σύγχρονο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και να μας οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Είναι, όμως, δυνατό ένα νέο βιομηχανικό όραμα να αποτελέσει τον κινητήρα για οικονομική ανάπτυξη.

Ένα νέο βιομηχανικό όραμα κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών μονάδων, τη δημιουργία επενδύσεων Υψηλής Τεχνολογίας σε αϋλα προϊόντα και στη γνώση, στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση καινοτόμων ιδεών, στη δημιουργία και παραγωγή νέων προϊόντων για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου και σε προϊόντα που λαμβάνουν υπόψη την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα το νέο βιομηχανικό όραμα στην εποχή της ψηφιακής και νέας οικονομίας θα πρέπει να ενισχύεται με την εφαρμοσμένη έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, της βιομηχανικής παιδείας, επιμόρφωσης και κατάρτισης, τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση μιας νέας επιχειρηματικής αντίληψης.

Προσωπικά υπήρξα για αρκετά χρόνια βιομήχανος και επιχειρηματίας μέχρι το έτος 1978, οπότε και ανέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας μου και έτσι έχω βιώσει τις συνθήκες και μεθόδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας που επικρατούσαν την τότε εποχή.

Σήμερα τα πράγματα έχουν εντελώς διαφοροποιηθεί και η άσκηση της επιχειρηματικότητας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που κυριαρχούν η ποιότητα, η τυποποίηση, το περιβάλλον, η ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πληροφορική και η εναρμόνιση με διεθνείς νομοθεσίες και οδηγίες, απαιτεί τις ανάλογες προσαρμογές και συνεργασίες.

Είναι γι’ αυτό που από το έτος 1998 που ανέλαβα ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, μελετήσαμε σε βάθος με τους συνεργάτες μου τα σοβαρά προβλήματα της βιομηχανίας και με απόφαση της Κυβέρνησης υιοθετήσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή από το 1999 τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική του Κράτους η οποία στοχεύει στα ακόλουθα:

  • Στη βελτίωση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας

  • Στην ενίσχυση της παραδοσιακής βιομηχανίας

  • Στη δημιουργία επενδύσεων Υψηλής Τεχνολογίας και εντάσεως Γνώσεως,  και

  • Στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τεχνογνωσίας για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Μεταξύ των διαφόρων κινήτρων, προγραμμάτων και δράσεων της νέας αυτής πολιτικής περιλαμβάνονται η ίδρυση και λειτουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας, και μέτρα για ενθάρρυνση της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης.

Ο τομέας της Υψηλής Τεχνολογίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη βιομηχανική ιστορία της Κύπρου. Χωρίς να παραβλέπει την υφιστάμενη βιομηχανική δομή της χώρας η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να κάνει το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να ενδυναμώσει, ενισχύσει και εμπλουτίσει την οικονομία της. Η Κύπρος, διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και το αναγκαίο υπόβαθρο για την υλοποίηση του οράματος για τη δημιουργία βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας μέσω των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και της εφαρμογής επιστημονικής έρευνας μέσω των υφισταμένων ερευνητικών κέντρων και άλλων που θα δημιουργηθούν. Σ’ αυτό θα συμβάλουν και οι σχέσεις και συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με άλλες χώρες που προηγούνται της Κύπρου στον τομέα αυτό και η βοήθεια και συνεργασία των κυπρίων επιτυχημένων επιχειρηματιών και διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς.

Στόχος και όραμα της Κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού της κόσμου, είναι όπως με την υιοθέτηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής η οποία έχει ήδη προσαρμοσθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και με νέες στρατηγικές προσεγγίσεις και συνεργασίες να ανασυγκροτήσουμε και προσαρμόσουμε την βιομηχανία μας στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ώστε αυτή να αποτελέσει ένα πραγματικό κινητήρα για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της.

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ειλικρινή και αμέριστη συμπαράσταση, συνεργασία και βοήθεια που μας προσφέρεται από την κυβέρνηση της Ελλάδας και το αδελφό Υπουργείο Ανάπτυξης και γι’ αυτό εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες. Με τη συνεργασία μας αυτή τόσο η κυπριακή βιομηχανία όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας που αποτελούν το 99% περίπου του συνόλου, θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτομίες που υλοποιούνται στην Ελλάδα στο χώρο των ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα, στον οποίο σύντομα θα ανήκει και η Κύπρος.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση για συμμετοχή μας στις εργασίες της σημερινής ημερίδας και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της.

[Πάνω] [Σελίδα Ομιλιών]