ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Παρασκευή 24/11/00

Eνισχύεται η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στους τομείς του Τουρισμού,
της Υψηλής Τεχνολογίας, του Εμπορίου και της Ενέργειας

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας, του εμπορίου και της ενέργειας υπήρξε το επίκεντρο των συνομιλιών που διεξήχθησαν σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου Α. Ρολάνδη και του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Νίκου Χριστοδουλάκη ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο μετά από πρόσκληση του κ. Ρολάνδη επικεφαλής οκταμελούς αντιπροσωπείας.

Επιστέγασμα των συνομιλιών ήταν η υπογραφή από τους δυο Υπουργούς σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας για την περίοδο 2000-2002.

Στις συνομιλίες πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δημήτρης Δενιόζος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα κ. Αναστάσιος Χωμενίδης, ο Πρόεδρος των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Νικόλαος Τάτσος, η Υπεύθυνη της Ελληνοκυπριακής Συνεργασίας στον Τομέα της ΄Ερευνας και Τεχνολογίας κα Γεωργία Ουζουνίδου, ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στουραΐτης, και η Συνεργάτης του Υπουργού κα Χρυσούλα Αδαμοπούλου.

 Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες πήραν μέρος ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κ.κ. Γιώργος Γεωργιάδης, Ιωνάς Νικολάου και Κώστας Ιωάννου, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ κα Φρύνη Μιχαήλ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών κ. Γιώργος Μυτίδης, η Διευθύντρια Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Ολυμπία Στυλιανού, οι Διευθυντές Εμπορίου και Βιομηχανίας κ.κ. Ανδρέας Πετρώνδας και Χρίστος Λοϊζίδης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνας κ. Κώστας Κονής, ο Εκπρόσωπος του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Κώστας Ιακώβου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες ο κ. Ρολάνδης αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, ικανοποίηση και τιμή για την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας, ανέφερε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγών επισκέψεων δημιουργεί γέφυρες συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ του Ελληνισμού όπου και να ευρίσκεται. Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι χρειάζονται αυτές οι γέφυρες επικοινωνίας επειδή τα δύο Υπουργεία της Κύπρου και της Ελλάδας καλύπτουν πολύ σημαντικούς εξειδικευμένους τομείς που αφορούν την ανάπτυξη των δύο χωρών.

 Είχαμε την ευκαιρία, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό, την τεχνολογία, την ενέργεια και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρέπει να πω, τόνισε ο κ. Ρολάνδης, ότι σε όλους τους τομείς βρήκαμε ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές και ότι υπάρχει πεδίο προώθησης των επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

 Στον τομέα του τουρισμού, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, ανταλλάξαμε απόψεις για την παραπέρα πορεία. Και οι δύο χώρες έχουν αρκετά καλό τουρισμό. Η Κύπρος φέτος θα έχει 2,7 εκ. τουρίστες και εισόδημα της τάξης του 1,9 δισ. δολαρίων ενώ η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από το δικό μας. Κατά τις συνομιλίες μας τονίσαμε την ανάγκη ανάληψης κοινών προσπαθειών στον τομέα τουρισμού και για συμπερίληψη τουριστών σε κοινά προγράμματα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το σχέδιο του χειμερινού τουρισμού που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε από φέτος για το οποίο η Ελλάδα ενδιαφέρεται για να αξιοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και επενδύσεις.

 Ο κ. Ρολάνδης επίσης ανέφερε ότι ανταλλάγηκαν απόψεις και διερευνήθηκαν τομείς συνεργασίας στην υψηλή τεχνολογία τονίζοντας ότι από τον επόμενο μήνα η Κύπρος θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για εισαγωγή εταιρειών ή επιστημόνων σε εκκολαπτήρια που ήδη ετοιμάστηκαν. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των εκκολαπτηρίων θα αποτελέσει νέα διάσταση στην κυπριακή βιομηχανία και θα προωθηθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα η οποία έχει αρκετά προωθημένο το θέμα της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας.

 Πέραν τούτου, συνέχισε ο κ. Υπουργός, θα υπάρξει συνεργασία με την Ελλάδα και στον τομέα της ενέργειας αναφέροντας ότι στην Κύπρο έχουμε το πολύ μεγάλο θέμα της εναρμόνισης του τομέα των πετρελαιοειδών και του ευρύτερου τομέα της ενέργειας δηλαδή της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

 Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, ο κ. Ρολάνδης τις χαρακτήρισε άριστες τονίζοντας ότι υπερβαίνουν τα 300 εκ. δολάρια ετησίως και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισής τους.

 Σε ό,τι αφορά την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αναμένουμε ότι θα βρισκόμαστε εκεί στην επόμενη διεύρυνση, η οποία τοποθετείται χρονικά το 2003 μέχρι το 2005. Η προσπάθεια όλων των υπό ένταξη χωρών είναι να πετύχουν την ένταξη τους το 2003. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι από το 2002 γι΄ αυτή την ενταξιακή προσπάθεια και το πέρασμα από το κατώφλι προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στον τομέα αυτό της εναρμόνισης η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ γιατί έχει εμπειρίες και γνώσεις. Εχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και εκείνα τα οποία η Ελλάδα έκανε καλά και εκείνα τα οποία ίσως δεν έκανε με τον καλύτερο τρόπο και θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε τα ίδια λάθη σ΄ αυτή τη δύσκολη και μακρά πορεία. Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε τη γνώμη ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας χρειάζεται να επικεντρωθεί στον εναρμονιστικό τομέα για να πάρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σύντομα να έχουμε δύο οικονομίες του ευρύτερου ελληνισμού, την Ελληνική και την Κυπριακή, μέσα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Από της δικής του πλευράς ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Χριστοδουλάκης αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση του με τον Υπουργό κ. Ρολάνδη δήλωσε τα πιο κάτω: “Είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να διαπιστώσουμε τη μεγάλη πρόοδο που υπάρχει στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να διαμορφώσουμε νέες κατευθύνσεις μιας ακόμη ευρύτερης συνεργασίας. Διαπιστώσαμε ότι η Κύπρος βαδίζει με πολύ γοργά βήματα στην πορεία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια θεσμική πρωτοπορία προσαρμογής καθώς προσαρμόζει όλους τους θεσμούς και τις λειτουργίες της στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα όμως έχει να επιδείξει και μια οικονομική ανάπτυξη η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα των επιδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αρκετοί ευρωπαϊκοί μέσοι όροι μπορεί να βελτιωθούν εάν η Κύπρος γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ΄ αυτή την προσπάθεια εναρμόνισης και προπαρασκευής η Ελλάδα φυσικά θα συνεργαστεί με κάθε δυνατό τρόπο καθώς διαθέτει και την εμπειρία αλλά και τη βούληση προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα την ίδια στιγμή έχοντας εξασφαλίσει την ένταξή στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργεί ο νέος μεγάλος ευρωπαϊκός χώρος του οποίου σε λίγο θα αποτελεί μέλος και η κυπριακή οικονομία πραγματώνοντας αυτό που είπαμε προηγουμένως: δύο ισχυρές οικονομίες του ευρύτερου Ελληνισμού στην ίδια μεγάλη οικονομική ένωση. Αυτό θα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και θα ανοίξει νέους δρόμους, ευκαιρίες και προοπτικές. Αλλά για να γίνει αυτό και να αποδώσει πρέπει διαρκώς να είμαστε σε μια ετοιμότητα και προσαρμογή έτσι ώστε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και να διαμορφώνουμε νέα πλεονεκτήματα. Αυτό αποτελεί την βάση για να κτίσουμε αυτό το όραμα και αυτή την προοπτική. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε πρακτικά πως μπορεί να προωθηθεί αυτή η οικονομική συνεργασία για ανάπτυξη και των δύο χωρών.

 Στον τομέα της τεχνολογίας υπεγράφη μια νέα συμφωνία που προωθεί και χρηματοδοτεί μια σειρά από έργα μεγάλης σημασίας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι υπάρχει στενή συνεργασία στο χώρο των θαλασσίων ερευνών και υπάρχει η προοπτική να έχουμε ένα κοινό σκάφος θαλασσίων μελετών στο μέλλον. Η Ελλάδα έχει ήδη δύο πλοία ωκεανογραφικών μελετών και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη στο χώρο της θαλάσσιας έρευνας.

 Επίσης συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας στις επιχειρήσεις για να κάνουμε και τις ελληνικές και τις κυπριακές επιχειρήσεις ικανές να έχουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες. Με μεγάλη χαρά θα συνεργαστούμε και θα συμμετάσχουμε στα εκκολαπτήρια τεχνολογίας τα οποία θα γίνουν στην Κύπρο.

 Άλλοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν τις βιομηχανίες αφαλάτωσης ύδατος και γενικά της ανακύκλωσης ύδατος, ένα πρόβλημα που έχουν και η Κύπρος και η Ελλάδα και το οποίο μπορούμε να λύσουμε με τη συνεργασία και των επιστημόνων και των επιχειρηματιών.

 Στον τομέα του τουρισμού όπου έχουμε πολλά κοινά αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να μάθει ο ένας από τον τρόπο που προσεγγίζει ο άλλος τα προβλήματα. Επίσης αποφασίσαμε να προωθηθούν ενιαία τουριστικά πακέτα για τις δύο χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία στην εκπαίδευση και δημιουργία νέων τουριστικών επαγγελμάτων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Επιπλέον αποφασίσαμε να υπάρξει και να προχωρήσει ένα κυπριακό επενδυτικό ενδιαφέρον στις νέες τουριστικές εγκαταστάσεις που γίνονται στη χώρα μας. Ήδη υπάρχει μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος από Κύπριους επιχειρηματίες για τις τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα πράγμα που θα βοηθήσει και την επενδυτική συνεργασία αλλά και την τουριστική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

 Στον τομέα της ενέργειας υπάρχει ένα πυκνό πρόγραμμα συνεργασιών και ανταλλαγής εμπειριών. Στον τομέα της απελευθέρωσης ενέργειας η Ελλάδα θα συνδράμει με όλα τα μέσα για τη γρήγορη ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται όπως είναι ο ανεξάρτητος διαχειριστής, η προσαρμογή των επιχειρήσεων και άλλοι θεσμοί.

 Σήμερα από τις επαφές μας διαπιστώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και περαιτέρω διαβουλεύσεων. Θα πρέπει να σημειώσω ότι ανταλλάξαμε σημαντικές απόψεις για την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία και σε άλλες περιοχές ενέργειας όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία ακόμη χρειάζονται αρκετή ανάλυση. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι διαμορφώνουμε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο στενής συνεργασίας σε καίρια θέματα ανάπτυξης το οποίο παράλληλα διαμορφώνει και τους όρους αισιοδοξίας ότι δύο ισχυρές οικονομίες του Ελληνισμού στην ίδια μεγάλη οικονομική ένωση σύντομα μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα πραγματικότητα.”

 Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού θα οδηγήσει σε πιο φθηνά εισιτήρια, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε: “Οσο μεγαλώνει η αγορά και όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός, ωφελείται ο καταναλωτής.”

 Εξάλλου, απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Ρολάνδης είπε ότι από το 2002 θα υπάρξει απελευθέρωση και απορύθμιση των αερομεταφορών και κατά συνέπεια οι Κυπριακές Αερογραμμές ετοιμάζονται να το αντιμετωπίσουν. Πέρσι μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μειώθηκαν τα ναύλα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και η συνέπεια είναι αισθητή. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε αύξηση του τουρισμού από την Ελλάδα κατά 50%, δηλαδή από 67.000 που είχαμε το 1997 φέτος θα περάσουμε τις 100.000. Εξάλλου είχαμε μια αισθητή αύξηση από πέρσι μέχρι φέτος πέραν του 20%. Πιστεύω ότι όταν προχωρήσουμε περισσότερο με την απελευθέρωση και μειωθούν περισσότερο τα ναύλα ο τουρισμός από την Ελλάδα θα φθάσει σε νέα αξιόλογα επίπεδα. Επίσης το ίδιο θα γίνει και με τον τουρισμό από την Κύπρο προς την Ελλάδα.

 Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητηθεί η μείωση των δασμών στα ελληνικά προϊόντα που εισάγονται στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε μόνο τους δασμούς προϊόντων από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσαρμόζουμε, ανέφερε, συνεχώς το κυπριακό δασμολόγιο και το εναρμονίζουμε προς τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ελάχιστα τα προϊόντα που προστατεύονται αυτή τη στιγμή. Λόγω της τελωνειακής ένωσης από το 1987 μέχρι το 1997 έχουμε απαλείψει ή μειώσει σε σημαντικό βαθμό τους δασμούς και την προστασία των κυπριακών επιχειρήσεων. Σε ορισμένους τομείς εξακολουθεί να υπάρχει κάποια μικρή προστασία αλλά με την ένταξη θα φύγουν όλα. Γι΄ αυτό και προσαρμοζόμαστε σταδιακά γιατί την ημέρα της ένταξης θα πρέπει να υπάρχει το κοινό ευρωπαϊκό δασμολόγιο το οποίο θα εφαρμόσει και η Κύπρος προς τα έξω. Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση εντός του ευρωπαϊκού χώρου στον οποίο θα ανήκουμε και εμείς αυτή θα είναι ελεύθερη. Κατά συνέπεια είναι θέμα λίγου χρόνου για εκείνες τις λίγες περιπτώσεις που παρέμειναν για να προσαρμοστούν.

 Τέλος σε ερώτηση κατά πόσο για την υλοποίηση ενιαίων τουριστικών πακέτων από την Αμερική θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας από και προς την Αμερική με υφιστάμενες πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Ρολάνδης είπε: “Το ένα δεν αποκλείει το άλλο και θα θέλαμε και τα δυο, δηλαδή και πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών προς την Αμερική διότι οι απευθείας πτήσεις φέρνουν την Κύπρο πλησιέστερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι και μια απαίτηση και των Κυπρίων ομογενών που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν υπάρχει πτήση από τη Νέα Υόρκη προς τη Λάρνακα αυτό σημαίνει πολλά για τον αμερικανό τουρίστα που θέλει να έλθει στην Κύπρο. Από την Αμερική σήμερα έρχονται στην Κύπρο 30.000 τουρίστες ενώ η Ελλάδα έχει 10 φορές περισσότερους. Επειδή τώρα ξεκινάμε στοχεύουμε σε ορισμένες κατηγορίες πιθανών τουριστών, όπως τουρίστες μεγάλης ηλικίας που έχουν και χρόνο και χρήματα. Προσπάθεια μας είναι να γίνουν κοινές εκδρομές που θα καλύψουν τον ευρύτερο ελληνικό χώρο και θα θέλαμε να έχουμε κατευθείαν πτήση προς την Κύπρο όπως έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία προς την Ελλάδα για να καλλιεργήσουμε περισσότερο αυτό τον πολύ προσοδοφόρο τουρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος κατά μέσο όρο όσο αφορά τη συναλλαγματική είσπραξη αποφέρει διπλάσιο ποσό από το μέσο διεθνή τουρίστα”.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]