[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τετάρτη  2 Ιουνίου, 2004

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στη Βοστώνη
Συνεργασία με Harvard

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος άρχισε την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα επαφών του στη Βοστόνη με ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Harvand κ. Lawrence Summers, πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κυβέρνηση Clinton. Ο κ. Summers υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επίσημα στο διακεκριμένο και γνωστό ανά το παγκόσμιο Αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο περιφερειακού Επιστημονικού Κέντρου Ερευνών για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

Η συμφωνία θα επισφραγισθεί με την υπογραφή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο στις 2 Ιουνίου.

Τον Πρόεδρο συνόδευσε στη συνάντηση ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση της συνεργασίας της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Harvard.

Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Harvard και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επικεντρωθεί στο τετράπτυχο, έρευνα, επιμόρφωση, εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σε τεχνολογίες περιβάλλοντος και θέματα δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αποστολή είχαν επίσης συνάντηση με τον Πρύτανη (Provost) του Πανεπιστημίου κ. Steven E. Hyman, τους κοσμήτορες κ.κ. Barry, Bloom, Lichten και αρκετούς αρμόδιους καθηγητές.

Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε στην κυπριακή αντιπροσωπεία η Σχολή Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή ιθυνόντων του Πανεπιστημίου που θα συμμετέχουν στη συνεργασία της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο. Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας διάφοροι επιστήμονες της Σχολής αναφέρθηκαν στο ρόλο της ειδικότητάς τους στο πρόγραμμα αυτό.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με ένα τέτοιο διακεκριμένο ίδρυμα και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προώθηση της.

Το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος, παραμένει η μεγάλη προτεραιότητα για τη χώρα μας, προσθέτοντας ότι πρωταρχική ανησυχία και στόχος μας είναι να επανενώσουμε τη χώρα μας, να απαλλαγούμε από τις κατοχικές δυνάμεις και να τερματίσουμε τη διαίρεση της χώρας μας .

Αλλά αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει να μας σταματήσει από την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ελπίζουμε, είπε, ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο μόρφωσης και έρευνας.

Είμαι ευτυχής, συνέχισε, που θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία και ιδιαίτερα χαρούμενος που τόσοι διακεκριμένοι επιστήμονες ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για το ρόλο του κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard κ. Barry Bloom για τον ηγετικό ρόλο που άσκησε για στην επίτευξη της συμφωνίας για τη συνεργασία της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, η επίσημη ανακοίνωση και παρουσίαση του προγράμματος της συνεργασίας, παρουσία αξιωματούχων, καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου, καθώς και ειδικών προσκεκλημένων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κοσμήτορας κ. Barry Bloom, ο οποίος είπε ότι ήταν τιμή για τη Σχολή Δημόσιας Υγείας να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή αποστολή.

Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την εγκαθίδρυση της συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Κύπρου, για τη δημιουργία μιας διεθνούς ερευνητικής εκπαιδευτικής και επιστημονικής πρωτοβουλίας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής ερευνητικής συνεργασίας και συγχάρηκε την Κύπρο για την αποφασιστική αντιμετώπιση της νέας αυτής εταιρικής σχέσης.

Ο Υπουργός κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην πρωτοβουλία αυτή. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση στον τομέα της έρευνας και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ερευνητικών επενδύσεων. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, που εντάσσεται και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard και η οποία θα επιφέρει πολλά ωφελήματα στην Κύπρο και στις γειτονικές χώρες. Η πρωτοβουλία αυτή, συνέχισε, είναι ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον και την εξέλιξη της Κύπρου σε ένα περιφερειακό ερευνητικό Κέντρο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή την υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας με το Harvard. Τονίζοντας την τεράστια σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ έχει επιδράσει στον τρόπο ζωής στην Κύπρο με τις διάφορες κατευθυντήριες γραμμές της στη διαδικασία εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπήρξαν πολλές απαιτήσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η ΕΕ μας έσπρωξε πολύ προς την πορεία που θα έπρεπε να είχαμε ήδη ακολουθήσει. Μια από τις απαιτήσεις αυτές, συνέχισε, ήταν και η δέσμευση για σημαντική αύξηση στην επένδυση του κράτους για την έρευνα, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος υστερούσε. Αλλά τώρα, υπογράμμισε, η επένδυση στην έρευνα, με πρακτική εφαρμογή, θα έχει υψηλή προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση. Κυρίως έρευνα που να επιδρά θετικά στη ζωή των πολιτών μας.

Μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, συνέχισε, επειδή αγγίζουν τη ζωή των πολιτών μας και αυτήν των μελλοντικών γενιών.

Δεν θα ήταν δυνατό, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, να βρούμε καλύτερο εταίρο και ίδρυμα που να παρέχει τόσο φημισμένους επιστήμονες.

Η Κύπρος, συνέχισε, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, απορρόφησε διάφορες πολιτιστικές επιρροές αλλά κατάφερε να επιδράσει σημαντικά ακόμα και πάνω στους κατακτητές της. Η Κύπρος έχει ανοίξει τα εκπαιδευτικά ιδρύματά της σε φοιτητές άλλων χωρών, ανέφερε, και το νέο Ινστιτούτο που θα εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Harvard θα είναι διεθνές περιφερειακό κέντρο.

Είμαι ευγνώμων, κατέληξε ο Πρόεδρος, για τη δέσμευση και το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου και των επιστημονικών στελεχών του να προωθήσουν με επιτυχία αυτή την πρωτοβουλία που εγκαινιάζουμε.

Ο καθηγητής κ. Joseph Brain, σε ομιλία του είπε ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανική επιλογή για το πρόγραμμα συνεργασίας με το Harvard, λόγω μεγέθους, τοποθεσίας και του σημαντικού περιφερειακού ρόλου που διαδραματίζει. Ανέπτυξε στη συνέχεια τις γενικές διαστάσεις του προγράμματος και τους στρατηγικούς στόχους της συνεργασίας.

Ο καθηγητής κ. Πέτρος Κουτράκης παρουσίασε στη συνέχεια πιο συγκεκριμένες πτυχές του πλαισίου της συνεργασίας.

Πριν την παρουσίαση προβλήθηκε σύντομη εισαγωγική ταινία για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή της Κύπρου.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]