[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ YΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ,
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δευτέρα  2/12/2002

Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Υπουργού Εμπορίου,
Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου Α. Ρολάνδη
Η Υψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο είναι γεγονός.

Τα επιτεύγματα της εντυπωσιακής ανάπτυξης της Κύπρου είναι σε όλους μας γνωστά. Ψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, αξιοζήλευτες συνθήκες ζωής, καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης και εντυπωσιακή αναπτυξιακή υποδομή.

Παρόλα αυτά, η μεταποιητική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα μειωμένης ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί μείωση της συνεισφοράς της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, παρόλο που η βιομηχανική παραγωγή χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

Τα προβλήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο σοβαρά με την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών. Η τεχνολογία αποτελεί πλέον τον κύριο υποκινητή της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Καινοτόμες δραστηριότητες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δημιουργούν νέα ή καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες και αλλάζουν τη διάρθρωση της οικονομίας.

Γι΄ αυτό το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αφού μελέτησε προσεκτικά τρόπους για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα και αφού έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις των ενδιαφερομένων βιομηχάνων και των οργανώσεων τους, κατέληξε το 1999 σε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων και σχεδίων που αποτελούν τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική του Κράτους για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η Νέα Βιομηχανική Πολιτική, η οποία έχει προσαρμοσθεί για να συνάδει με τον περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο του 2001 που έχει εισαγάγει η Κυπριακή Δημοκρατία τον Απρίλιο 2001 για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στοχεύει στα ακόλουθα:

Μεταξύ των διαφόρων κινήτρων, προγραμμάτων και δράσεων της νέας αυτής πολιτικής που αποτελείται από 12 κεφάλαια, περιλαμβάνεται στο Πρώτο και Δεύτερο Κεφάλαιο η ανάπτυξη βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας μέσω του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και η Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση της παραδοσιακής βιομηχανίας.

Ο τομέας της Υψηλής Τεχνολογίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη βιομηχανική ιστορία της Κύπρου. Χωρίς να παραβλέπει την υφιστάμενη βιομηχανική δομή της χώρας, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να ενδυναμώσει, ενισχύσει και εμπλουτίσει την οικονομία της.

H βασικότερη προϋπόθεση για ανάπτυξη βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας που πολύ συχνά αναφέρεται και ως "Βιομηχανία Έντασης Γνώσης" είναι η ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη που αποτελούν και τη βάση της νέας αυτής βιομηχανικής κατεύθυνσης. Γι΄ αυτό η Κύπρος, μια χώρα με πολύ περιορισμένους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό Κυπρίων επιστημόνων που σήμερα απασχολούνται στο εξωτερικό.

Τα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε επινοητές να αναπτύξουν νέες καινοτόμες ιδέες. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα και συνήθως δημιουργούνται ή έχουν στενές σχέσεις με πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Αποσκοπούν στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την ανάπτυξη νέων προϊόντων που δεν υπάρχουν στην αγορά και τη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς Υψηλής Τεχνολογίας.

Για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση έχει εισάξει δυο πρωτοποριακά προγράμματα.

Μέσω του δευτέρου Σχεδίου η κυβέρνηση παρέχει χορηγία ύψους μέχρι και £120.000 στους αιτητές που θα εγκρίνονται για εισδοχή στα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων για περίοδο μέχρι και δύο ετών κατά την οποία, με τη βοήθεια του εκκολαπτηρίου, η επιχείρηση που θα δημιουργήσει ο αιτητής θα στοχεύει αφενός να αναπτύξει ένα εμπορεύσιμο προϊόν και, αφετέρου, να προσελκύσει το αναγκαίο κεφάλαιο από εξωτερικούς επενδυτές για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της παράγοντας και τοποθετώντας στην αγορά το νέο προϊόν.

Παράλληλα, και με σκοπό την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, η Κυβέρνηση μέσω του δεύτερου Σχεδίου θα παρέχει χορηγία σε τέσσερις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή Οργανισμούς που έχουν επιλεγεί με βάση προκαθορισμένα ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια για τη δημιουργία και λειτουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων. Για το πρόγραμμα αυτό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα εταιρείες ή οργανισμοί.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των αιτήσεων αυτών από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος, επιλέγηκαν οι ακόλουθοι αιτητές:

1.

Συνεργασία του IMCS Intercollege Ltd και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

2.

Εκκολαπτηρίο Καινοτόμων Επιχειρήσεων Κύπρου, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάζονται οι ακόλουθοι:

 

A. S. Cyprus College Ltd

 

RTD Talos Ltd

 

I.B.M. Italia S.P.A.

 

Spidernet Services Ltd

 

Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης

3.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

4.

Webium Incubator Ltd, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάζονται οι ακόλουθοι:

 

Bank of Cyprus Ventures Ltd

 

Emergo Cyprus Ltd

 

Δρ Σάββας Σαββίδης

Οι επιτυχόντες αιτητές θα υπογράψουν ειδική συμφωνία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για συνεργασία στην εφαρμογή του Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας μέσω των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων.

Με βάση τη συμφωνία, οι πιο πάνω θα αναλάβουν τη δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για στέγαση επινοητών και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σ’ αυτούς για να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες ή αποτελέσματα έρευνας σε προϊόντα Υψηλής Τεχνολογίας, τα οποία θα προωθούνται στη διεθνή αγορά μέσω τεχνολογικών εταιρειών.

΄Ηδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τις εταιρείες PROPLAN Ltd Κύπρου και i-Cube Α.Ε. Ελλάδος για τη δημιουργία και λειτουργία του πρώτου εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κύπρο, το οποίο έχει αρχίσει την λειτουργία του μέσα στο 2002.

Στο δεύτερο κεφάλαιο της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής προωθείται η δημιουργία ενός Κέντρου, στο οποίο θα διεξάγεται εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς Υψηλής Τεχνολογίας, στους οποίους η Κύπρος εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Κέντρο αυτό θα καλύψει το κενό στην εφαρμοσμένη έρευνα και θα πρέπει να αναπτύξει άριστες σχέσεις με την κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στενές σχέσεις με ερευνητικά ιδρύματα άλλων χωρών. Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η σύνδεση του Κέντρου με επιχειρήσεις.

Για την καλύτερη προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί και επισκέψεις αποστολών στην Αμερική, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ινδία και στη Ρωσία. Στόχος των επαφών αυτών είναι η προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό προς τα εκκολαπτήρια της Κύπρου, η αξιοποίηση της τεχνολογικής υποδομής που υπάρχει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού από τους επιστήμονες των κυπριακών εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και η παροχή βοήθειας από αυτά τα πανεπιστήμια στην αξιολόγηση επιστημόνων που θα ενδιαφερθούν για τα δικά μας εκκολαπτήρια.

Σαν αποτέλεσμα των επαφών αυτών το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ήδη υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος, όπως επίσης και Συμφωνίες με το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής των Ινδιών στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας και της πληροφορικής αντίστοιχα. Τον Οκτώβρη του 2002, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επικεφαλής αποστολής επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου υπόγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλπανυ.

Παράλληλα, το Υπουργείο είναι σε επαφή με το Υπουργείο Βιομηχανίας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, έχει δε αρχίσει επαφές με στόχο τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με στόχο την ενδυνάμωση της προσπάθειας για προώθηση της Υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο έχει επιδοτήσει και συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού  Επιχειρηματικότητας (Cyprus - CyEC), που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εισαγάγει τους Κύπριους επιστήμονες και επιχειρηματίες στο θεσμό της δημιουργίας και χρηματοδότησης Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Ο Διαγωνισμός CyEC πραγματοποιείται με στόχο να βοηθήσει φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουν τη στοιχειώδη τεχνογνωσία και να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε πρωτοπόρες επιχειρήσεις του αύριο.

Η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας αποτελεί επίσης άλλο συμπληρωματικό στόχο του Υπουργείου. Για το σκοπό αυτό γίνονται επαφές με διάφορες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Η υιοθέτηση της Υψηλής Τεχνολογίας αποτελεί μια συνεχή, επίπονη  και μακροχρόνια προσπάθεια. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει βάλει τις βάσεις για ευόδωση των στόχων του για να συνεχίσει η Κύπρος να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική ανάπτυξη και το γεγονός ότι σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]