[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΡ. 2 ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου,  2001

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Ρολάνδης παραχώρησε χθες, στη Νέα Υόρκη στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, συνέντευξη τύπου αναφορικά με τις επαφές του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Υπουργός στην εισαγωγή του είπε ότι η Κυπριακή οικονομία έχει χαρακτηρισθεί από τις Βρυξέλλες ως η πιο προχωρημένη οικονομία των υπό ένταξη χωρών και έχει εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό την νομοθεσία της με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της πρόσθεσε, βρίσκεται στο 4.5% ενώ φέτος αναμένεται μικρή μείωση λόγω των γεγονότων στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και την Κύπρο. Σημείωσε στην συνέχεια ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου ανήλθε στα $21,000 και με την αναπροσαρμογή του από τη Διεθνή Τράπεζα (η οποία έλαβε υπόψη την αγοραστική δύναμη του δολαρίου), η Κύπρος κατετάγη ως 22η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλή εισόδημα. Ο κ. Ρολάνδης τόνισε στη συνέχεια ότι η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο του 3.5% και ο πληθωρισμός στο 2%, επισημαίνοντας ότι όλοι οι δείκτες είναι μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια του Μάαστριχτ. Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η Κύπρος το 2004 θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα της επιτρέψει να λάβει μέρος στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στον σκοπό της επίσκεψης του, ο κ. Ρολάνδης, τόνισε ότι αυτός είναι η προώθηση της υψηλής τεχνολογίας, τομέας ο οποίος έχει τεράστιο περιθώριο στην Κύπρο για ανάπτυξη. Η Κύπρος, τόνισε, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που είναι συμβατό με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και το οποίο την περασμένη Τετάρτη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό προϋποθέτει αρκετές ενισχύσεις προς τους επιστήμονες που έχουν μια εφεύρεση ή ένα πνευματικό έργο και που θέλουν να τα προωθήσουν μέσα από τα Κυπριακά εκκολαπτήρια.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο στο Albany που επισκέφθηκε, ειδικεύεται στην τεχνολογία και η Πρόεδρος και τα ηγετικά στελέχη του Πανεπιστημίου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια σειράς συναντήσεων μαζί του. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με το Πανεπιστήμιο αυτό θα δημιουργηθεί τεχνολογική γέφυρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν δεσμοί με άλλα Αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Νότιας Καλιφόρνιας και με το ΜΙΤ στη Βοστώνη. Επαφές, πρόσθεσε, υπάρχουν και με άλλα τεχνολογικά κέντρα όπως και με κυβερνήσεις, ακαδημίες, πανεπιστήμια σε χώρες όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ρωσική Ομοσπονδία, με τις οποίες, είπε, έχουμε κτίσει ένα δίκτυο επαφών. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι κατά τις αρχές του επόμενου έτους τα εκκολαπτήρια θα είναι έτοιμα να δεχτούν επιστήμονες και να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην Κυπριακή βιομηχανία ιδιαίτερα με την πολύτιμη και αποτελεσματική συνεργασία των ΗΠΑ.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του θα έχει επίσης συναντήσεις στη Βοστώνη με την μεγάλη τεχνολογική εταιρία ΙntelliSense, η οποία ενδιαφέρεται να έχει δραστηριότητες και παραγωγή στην Κύπρο στο μέλλον.

Ο κ. Υπουργός θα έχει επίσης επαφές στο τομέα του τουρισμού, παρ' όλο που όπως σημείωσε, θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στο τομέα αυτό λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.  Χαρακτήρισε ακολούθως τον τουρισμό ως την κινητήρια δύναμη της Κυπριακής οικονομίας και για αυτό είπε. θα καταβληθούν προσπάθειες να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα. Ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, τον Οκτώβριο, υπήρξε μια κάμψη στον τουρισμό κατά 10% ενώ άλλες χώρες της περιοχής είχαν κάμψη 50-70%. Κατέληξε ότι θα προσπαθήσει η Κύπρος για το 2001 να επιτύχει αύξηση 1-2% στις αφίξεις.

Ερωτηθείς για το διεθνές ενδιαφέρον για τα Κυπριακά εκκολαπτήρια. ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι το πεδίο δράσης στον τομέα αυτό δεν έχει περιοριστεί και θα γίνει αξιολόγηση όλων των αιτήσεων. Το Πανεπιστήμιο του Αlbany ως εταίρος της Κύπρου θα βοηθήσει στο να κρίνει τη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα των αιτήσεων. Υπάρχει τεράστιο φάσμα ελεύθερο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, και φαίνεται ότι αυτά που προσφέρει η Κύπρος είναι αρκετά δελεαστικά για να έχουμε επιστήμονες επιπέδου όχι μόνο Ελλαδίτες και Κύπριους, αλλά και Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για το χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Απατώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυπριακή κυβέρνηση για προώθηση του τουρισμού στη δύσκολη αυτή περίοδο, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί κατά δέκα περίπου εκατομμύρια λίρες τα έξοδα για τον τουρισμό του επόμενου χρόνου, και θα δαπανηθούν σε διαφημίσεις, προβολή και διάφορα κίνητρα τα οποία είναι συμβατά με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν την Κύπρο να ξεπεράσει το πρόβλημα της. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην έκθεση του Λονδίνου "World Travel Market", και στην έκθεση της Φραγκφούρτης, ο κ. Υπουργός παρατήρησε ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο υπάρχει κάποιο "μούδιασμα", και οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Όμως, μετά από την επιτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ελπίζει, είπε, ότι η σκόνη η οποία υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα κατακαθίσει και τον επόμενο χρόνο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον οι προσπάθειες αύξησης των 30,000 τουριστών από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο και το θέμα της απευθείας πτήσης έχουν διακοπεί, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι οι προσπάθειες δεν διακόπηκαν αλλά προς το παρόν δεν προωθούνται έντονα λόγω των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων. Σημείωσε επίσης ότι για την απευθείας πτήση είχαν γίνει πολλές προσπάθειες και είχαν φτάσει σε σημείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Υπήρξαν, είπε, οι επιτυχίες του διαγωνισμού "Μις Υφήλιος" και η άνοδος από 21,000 σε 30,000 Αμερικάνους τουρίστες, και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλη αγορά τουρισμού για ολόκληρη την Ευρώπη και πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, περίπου 12.5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την Ευρώπη και το μεγάλο πλεονέκτημα, με βάση διεθνείς στατιστικές, είναι ότι ο Αμερικανός τουρίστας ξοδεύει περίπου $1500-$1700 κατά κεφαλήν ενώ ο μέσος τουρίστας δίνει $670. Η Ευρώπη, τόνισε, έχει τεράστια οφέλη από τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει λόγος να μην έχει και η Κύπρος τέτοια οφέλη αφού οι πέντε χώρες που περιβάλλουν την Κύπρο και έχουν απευθείας πτήσεις, έχουν το λιγότερο 150,000 και το περισσότερο 450,000 τουρίστες από τις ΗΠΑ τον χρόνο και η Κύπρος θα μπορούσε να έχει σταδιακά ένα ρεύμα της τάξης των 100,000 περιηγητών από τις ΗΠΑ και με βάση το ποσό που ξοδεύεται θα μπορούσαν να δαπανούν 150 εκατομμύρια επιπρόσθετα δολάρια το χρόνο.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]