[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Κυριακή 6 Ιουνίου, 2004

Ενημέρωση του Υπουργού Εμπορίου σε Ομογενειακά ΜΜΕ των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λιλλήκας την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία ενημέρωσε για τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στόχους του Υπουργείου του σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό χώρο και απάντησε σε ερωτήσεις.

Ο κ. Λιλλήκας αρχικά προέβη σε ενημέρωση για την πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης στο τομέα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και εξήγησε ότι στόχος της πολιτικής αυτής είναι να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό κέντρο που να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, αφού αξιολόγησε τα δεδομένα από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκτίμησε ότι η παραδοσιακή βιομηχανία, λόγω κατάργησης των δασμών εισαγωγής, αλλά και λόγω συμφωνιών που έχει η ΕΕ με μια σειρά από τρίτες χώρες για κατάργηση δασμών που δεσμεύουν και την Κύπρο, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, είπε, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής. Σε αυτή, πρόσθεσε, εντάσσεται και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία είναι ένας εφικτός στόχος λόγω του ψηλού μορφωτικού επιπέδου και ιδιαίτερα του ποσοστού των πτυχιούχων που διαθέτει η Κύπρος. Κατ’ αυτό το τρόπο, είπε ο κ. Υπουργός, θα μπορούμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί, διότι συγκριτικά με την Ευρώπη το κόστος ενός επιστήμονα στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερο.

Για την επίτευξη του στόχου της βιομηχανικής πολιτικής υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται να έχεις δίπλα σου, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, κέντρα έρευνας διαφορετικά δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον στην υψηλή τεχνολογία, εφόσον ο επενδυτής θα πρέπει να εξαγοράζει και να αποκτά με καθυστέρηση χρόνου τη γνώση, με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικός. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι με βάση αυτό ξεκίνησε η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στην Κύπρο. Ανέφερε ότι την στιγμή αυτή η Κυβέρνηση συνεργάζεται με Γάλλους εμπειρογνώμονες για να δημιουργηθεί το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στην Κύπρο, όπως επίσης, με πρωτοβουλία της Ινδικής κυβέρνησης συνεργάζεται με την Ινδία για τη δημιουργία στην Κύπρο Πάρκου Πληροφορικής. Σημείωσε δε ότι ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από Ινδικές εταιρείες να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Κύπρο. Παράλληλα, είπε, Υπουργική Επιτροπή, της οποίας τυχαίνει να προεδρεύει, εξετάζει συγκεκριμένες προτάσεις έρευνας.

Ακολούθως ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι μια απ’ αυτές τις προτάσεις ήταν και η πρόταση της Κυβέρνησης προς το Πανεπιστήμιο Harvard, η οποία κατέληξε τώρα σε συμφωνία και που προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο ενός Κέντρου Έρευνας που βασικά θα δημιουργηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και με την συμμετοχή του Harvard. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με το Harvard και το Harvard θα διορίζει τον επιστημονικό διευθυντή στην έδρα του, στη Βοστόνη, ο οποίος θα κατευθύνει τις έρευνες αλλά και θα μας εισηγείται και τον διευθυντή του κέντρου στην Κύπρο, είπε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δημιουργείται ένα ταμείο στο Harvard το οποίο θα κάνει ένα απόθεμα από την χορηγία που θα δίνουμε και θα προσφέρει δέκα υποτροφίες το χρόνο σε Κύπριους στο Harvard ή από χώρες που θα συνεργάζονται με το Κέντρο στην Κύπρο, ενώ θα συλλέγουν χρήματα και εδώ, όπως κάνουν και για τα υπόλοιπα τους προγράμματα. Ο κ. Υπουργός είπε ότι το Κέντρο θα καλύπτει τους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και θα εξυπηρετεί όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έφερε τους αρμόδιους στο Harvard σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν και σε ένα μνημόνιο συνεργασίας ούτως ώστε τα επιμορφωτικά προγράμματα που θα γίνονται εκεί, που μπορεί να καταλήγουν και σε κάποιο δίπλωμα αργότερα, να είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Βεβαίως, είπε, εξετάζουμε αυτή την στιγμή και άλλες προτάσεις και αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από το ακαδημαϊκό ίδρυμα MIT (Massachusetts Institute of Technology). Είπε, επίσης ότι έχει εγκριθεί ακόμα και μια πρόταση της Τράπεζας Αναπτύξεως για ένα άλλο Κέντρο Έρευνας με τη συμμετοχή 25 Νομπελιστών επιστημόνων και σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγαλεπήβολο σχέδιο που κοστολογήθηκε γύρω στα 500 εκ. λίρες και που θα συμπληρώνεται σταδιακά. Κάθε δύο χρόνια, είπε, θα δημιουργείται ένα κέντρο και ήδη ξεκινήσαμε και εγκρίναμε το πρώτο.

Μελετούμε τώρα, είπε ο κ. Υπουργός, προτάσεις από Κύπριους επιστήμονες που είναι στην Αμερική, και ανέφερε προτάσεις που υποβλήθηκαν για βιοτεχνολογία, βιοϊατρική και αναλοτεχνολογία στα ΜΜΕ. Έτσι, τόνισε, ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουμε την υποδομή αλλά και τα βασικά κέντρα έρευνας στην Κύπρο που θα της επιτρέψουν να γίνει περιφερειακό κέντρο έρευνας αλλά και να αντλεί σημαντικά κονδύλια από την Ευρώπη.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχε συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Ταξιδιωτικό Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, από την οποία πήρε μια αίσθηση πώς αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί γενικά την Ευρώπη και πώς κινείται το τουριστικό ρεύμα προς Ευρώπη. Είχε, επίσης, συνάντηση στην παρουσία του ΚΟΤ, με τους βασικούς τουριστικούς πράκτορες που εργάζονται στην Κύπρο και αφού αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις συμφώνησαν σε κάποιους βασικούς άξονες. Πρώτον, ότι ο προϋπολογισμός για την Αμερική, ο οποίος καθορίστηκε στην βάση μιας στρατηγικής που προέβλεπε μείωσή του, δεν θα αλλάξει και θα πρέπει να κατανεμηθεί ορθολογικά. Δεύτερον, οι τουριστικοί πράκτορες να συνεργαστούν με τον ΚΟΤ στη Νέα Υόρκη και να επιλέξουν στοχεύσιμες αγορές (niche markets) και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης, πώς θα απευθυνθούν σε αυτές τις αγορές. Τρίτον, να εξετάσουν τη σύμπραξη τουριστικών πακέτων είτε με την Αίγυπτο είτε με την Ελλάδα και, τέταρτον, να εξετάσουν τον εξειδικευμένο τουρισμό και ο ΚΟΤ να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για εξέταση και έγκριση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα μέτρα προώθησης του εμπορίου των Τουρκοκυπρίων και τι προσαρμογές κάνει στην πολιτική του το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τόσο στο εμπόριο όσο και στο Τουρισμό σε σχέση με τα μέτρα, ο κ. Υπουργός είπε ότι καταρχήν το Υπουργείο του έχει μεταφράσει όλα τα έντυπα/ αιτήσεις στην τουρκική για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να ενημερώνονται. Είπε επίσης, ότι η Κυβέρνηση είναι σε διάλογο με την ΕΕ για να καθορισθεί αν θα δοθεί η εξουσιοδότηση από την Κυβέρνηση στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο για να εκδίδει πιστοποιητικό προέλευσης προϊόντων. Με βάση την απόφαση της ΕΕ, εξήγησε ο κ. Υπουργός, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι δυνατό να εξουσιοδοτήσουμε τις αρχές του ψευδοκράτους, όμως αν συμφωνήσει και η ΕΕ, είπε, δεχόμαστε να εξουσιοδοτήσουμε το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο. Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα εμπόριο, όχι πολύ μεγάλο, στα προϊόντα που επιτρέπει η ΕΕ διότι στα γεωργικά και στα κτηνοτροφικά, ιδιαίτερα, προϊόντα υπάρχει πρόβλημα φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός, εξήγησε, είναι σε βάθος χρόνου, για εννέα περίπου 9 μήνες, και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν δέχεται να μεταβούν λειτουργοί της Κυβέρνησης για να κάνουν τους ελέγχους. Εμείς προτείνουμε, είπε, να έρθουν Ευρωπαίοι λειτουργοί στα κατεχόμενα και εκκρεμεί και η απόφαση και του ψευδοκράτους να συμφωνήσει.

Παράλληλα, τόνισε, υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση και θα πρέπει η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να επιτρέπει και σε Τουρκοκύπριους που θέλουν να αγοράσουν ελληνοκυπριακά προϊόντα να τα μεταφέρουν στα κατεχόμενα.

Όσο αφορά τον Τουρισμό , είπε ο κ. Υπουργός, εμείς αφήνουμε να περνούν όλοι οι τουρίστες και να διαμένουν στα κατεχόμενα αν θέλουν. Διευκρίνισε όμως ότι για τους Ευρωπαίους που έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και περνούν στις ελεύθερες περιοχές, η Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα όποτε το αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Όσον αφορά όμως πολίτες άλλων χωρών, πρόσθεσε, η ΕΕ απαιτεί να τους συλλαμβάνουμε και να τους απελαύνουμε.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]