ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
08/09/2005

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και
Τουρισμού για την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε σήμερα σχετικά με το περιεχόμενο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο και την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας τα εξής: "Θεωρώ ότι η επίσκεψή μου στην Αίγυπτο, που είναι συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψής μου, αλλά και της επίσκεψης του Υπουργού Πετρελαίων της Αιγύπτου στην Κύπρο, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.

Έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή πρωτοκόλλου για την υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράψαμε στην Κύπρο.

Στο νέο αυτό πρωτόκολλο έχουμε προδιαγράψει χρονοδιαγράμματα και τομείς εξειδίκευσης της συμφωνίας για την υλοποίησή της το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο 2006. Θα αναληφθεί στο μεταξύ μια σειρά από πρωτοβουλίες από τις δύο Κυβερνήσεις και έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα κρατεί τους δύο Υπουργούς ενήμερους για την πρόοδο, ώστε αν χρειαστεί να ληφθούν οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις, αυτό να γίνει σ΄ αυτό το μεσοδιάστημα.

Από δικής μας πλευράς προχωρούμε στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή την κατάθεση στη Βουλή των κανονισμών με βάση την περσινή νομοθεσία, έτσι ώστε η Κύπρος να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατό, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τα πιθανά αποθέματα του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Στον τομέα της ενέργειας συμμετείχε και λειτουργός της ΑΗΚ για συνεργασία με την Αίγυπτο στη μετατροπή των παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στη χρήση φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος έχει κάνει μια πετυχημένη πολιτική μετατρέποντας όλες τις παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από μαζούτ σε φυσικό αέριο, κάτι που είναι οικονομικά επωφελές και προστατεύει το περιβάλλον. Με βάση τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι λειτουργοί της ΑΗΚ και του Υπουργείου, θα δούμε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ ποιο πρόγραμμα μπορούμε να έχουμε με την Αίγυπτο σ΄ αυτό τον τομέα, δεδομένου ότι είναι ένας τομέας όπου μπορούμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας για τη φιλελευθεροποίηση του ηλεκτρισμού, τις νομοθεσίες και τους νέους θεσμούς σε μια ανοικτή αγορά ηλεκτρισμού. Στον τομέα του τουρισμού είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού και όλους τους αρμόδιους φορείς τουρισμού της Αιγύπτου, έγινε και μια τριμερής σύσκεψη όλων των Προέδρων των Οργανισμών Τουρισμού της Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας και έχει οργανωθεί ομάδα εργασίας που θα συναντηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στην Κύπρο, με στόχο να ολοκληρώσει πριν το τέλος τους έτους το κοινό πακέτο Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για προσέλκυση τουριστών από Ασία.

Έχουμε υπογράψει συμφωνία με τον Υπουργό που είναι υπεύθυνος για την Έρευνα, για συνεργασία στην τεχνολογική ανάπτυξη. Εδώ να αναφέρω ότι η Αίγυπτος έχει αναπτύξει το δικό της τεχνολογικό πάρκο, εξειδικευμένο στην πληροφορική με πλούσια υποδομή, ένα μοντέλο χρήσιμο για μας όσον αφορά την οργάνωση. Υπάρχουν πολλοί τομείς που προσφέρονται για συνεργασία, ιδιαίτερα για ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, έχω καλέσει στην Κύπρο τον Υπουργό Παιδείας και Έρευνας της Αιγύπτου στην Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη που οργανώνουμε στις 10 Οκτωβρίου για να μελετήσουμε τρόπους συνεργασίας στα πλαίσια του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για το Περιβάλλον και τη Δημοσία Υγεία που έχουμε αναπτύξει στην Κύπρο με το Πανεπιστήμιο Harvard".

Σε ερώτηση αν αυτό αποτελεί το τελευταίο βήμα για την Κύπρο για να προχωρήσει στην πρακτική διερεύνηση για ύπαρξη φυσικού αερίου στην περιοχή, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε: "Θέλω να είμαι φειδωλός στο θέμα αυτό. Είμαστε πάντως στα τελικά στάδια, η συνεργασία με την Αίγυπτο προχωρεί πολύ γρήγορα όπως θα έχετε διαπιστώσει, υπολείπονται όμως από δικής μας πλευράς κάποια ζητήματα και αναφέρθηκα στην ψήφιση κανονισμών. Θα χρησιμοποιήσουμε και ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσει και για να έχουμε και τις εμπειρίες άλλων χωρών. Εναπομένει, λοιπόν, να ετοιμάσουμε με την Αίγυπτο τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, πιθανόν και πριν το Νοέμβριο να είναι έτοιμη για υπογραφή.

Αυτό μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα, από πλευράς Αιγύπτου και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που εμείς έχουμε τροχοδρομήσει, αλλά δεν μπορώ - για ευνόητους λόγους - να ανακοινώσω για εμπλουτισμό των δεδομένων που διαθέτουμε για κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή.

Τους επόμενους λίγους μήνες θα έχουμε επαρκή στοιχεία και δεδομένα για να ξέρουμε ποιες είναι οι πιθανότητες της Κύπρου να καταστεί πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν θα πάρει πολύ χρόνο για να ξεκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνεργασία με εταιρείες και με την Αίγυπτο, για να διαπιστωθεί και πρακτικά - με γεωτρήσεις - ποιά είναι τα αποθέματα, ποιές οι ποσότητες, αν είναι εκμεταλλεύσιμα κ.λ.π. Δεν ήθελα να μπω σ΄ αυτή τη διαδικασία γιατί υπάρχουν κι΄ άλλες πτυχές που πρέπει να διερευνηθούν. Παράλληλα, είμαστε σε διάλογο και με άλλες χώρες - Συρία, Ισραήλ και Λίβανο - για να υπογράψουμε συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και ευελπιστώ ότι με κάποιες από αυτές πριν από το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει σε υπογραφή. Είναι και αυτό σημαντικό για να προχωρήσουμε στις προσπάθειες εξόρυξης. Γιατί χωρίς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παρεξηγήσεων μεταξύ των κρατών για το που βρίσκονται τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας".

Σε ερώτηση για προσπάθειες που γίνονται για να προμηθεύεται η ΑΗΚ φθηνό πετρέλαιο, ο κ. Υπουργός είπε: "Θυμάστε ότι είχαμε κάνει ένα ταξίδι στο Ταταρστάν, είχαμε προσκαλέσει και είχαν έλθει στην Κύπρο πριν από δύο μήνες, μια ομάδα από την κρατική εταιρεία του Ταταρστάν για συζήτηση επί των τεχνικών πτυχών με την ΑΗΚ, που είναι η αρμόδια αρχή. Είχαμε καταθέσει μια φόρμουλα που θα μας επέτρεπε να καταλήγαμε σε συμφωνία για να έχουμε φθηνότερο μαζούτ και άλλα καύσιμα που χρειάζεται η ΑΗΚ. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα, τόσο από πλευράς ΑΗΚ όσο και από πλευράς του Ταταρστάν".

Σε παρατήρηση ότι βλέπουμε καθημερινά να μετακυλίετε η αύξηση στις τιμές των καυσίμων στις τιμές βασικών αγαθών, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε: "Το θέμα μας απασχολεί πολύ ως Κυβέρνηση και όσον αφορά την τσέπη των καταναλωτών αλλά και όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δηλ. η τιμή του πετρελαίου μεταφέρεται ως κόστος και πάνω στα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής και μας ανησυχεί γιατί επηρεάζει τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα του κράτους. Οι αυξήσεις επηρεάζουν την ΑΤΑ, και η ΑΤΑ επηρεάζει τους μισθούς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Άρα, θα αυξηθούν οι δαπάνες του Κράτους στο μισθολόγιο, θα αυξηθούν οι δαπάνες λόγω της χρήσης ρεύματος, της χρήσης αυτοκινήτων και θα επηρεάζει την αύξηση της παραγωγής μας. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επηρεαστεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κατά 0,5%. Αυτό σημαίνει μείωση των εσόδων του κράτους. Δυστυχώς, είναι ένας τομέας που ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τη διεθνή ροή των πραγμάτων. Την ερχόμενη βδομάδα θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών. Έχουν ήδη συναντηθεί και συζήτησαν οι τεχνοκράτες των δύο Υπουργείων, το πακέτο μέτρων που είχαμε ετοιμάσει και αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ευελπιστώ ότι μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός Σεπτεμβρίου".

Σε παρατήρηση ότι στον ελλαδικό χώρο μειώθηκε η τιμή των καυσίμων λόγω της πτώσης το διεθνή χώρο της τιμής του πετρελαίου και αν κατ΄ αναλογία θα συμβεί και στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε: "Νομίζω θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε και τις μειώσεις που έγιναν από τον Ιανουάριο. Υπήρξαν και μειώσεις. Και αν δικαιολογούνται, θα υπάρξουν και τώρα μειώσεις.

Ο έλεγχος που γίνεται είναι συστηματικός και συνεχής. Έχω ζητήσει συνάντηση με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και έχω ζητήσει να διερευνηθούν σε βάθος τα στοιχεία που δείχνουν την Κύπρο ψηλά στη θέση των τιμών. Σας διαβεβαιώ ότι σε περίπτωση με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει η Συμβουλευτική Επιτροπή και η Υπηρεσία του Υπουργείου δικαιολογείται η έκδοση διατάγματος, δεν θα διστάσω να εκδώσω διάταγμα και να καθορίσω τις τιμές σε χαμηλότερο επίπεδο, όπως έγινε στο παρελθόν".