[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τρίτη, 8/10/2002

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη προς
τους εκπροσώπους του τύπου μετά τη λήξη της επίσημης συνάντησης
με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Atal Bihari Vajpayee

Είχα προ ολίγου μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πάρα πολύ φιλική ατμόσφαιρα με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Αtal Bihari Vajpayee.

Oι δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο και την Ινδία χαρακτηρίζονται από αμοιβαία αισθήματα φιλίας, εμπιστοσύνης, κατανόησης και αρωγής σε όλους τους τομείς.

Ως απτά παραδείγματα αναφέρω την άριστη συνεργασία των δύο χωρών μας σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς και βήματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, την Κοινοπολιτεία και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, εδώ και δεκαετίες.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι η Ινδία υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές της εθνικής μας υπόθεσης και των προσπαθειών μας για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, η πλευρά μας είναι βαθύτατα ευγνώμων προς την Ινδία γι' αυτή την ειλικρινή και σταθερή υποστήριξη που μας παρέσχε και εξακολουθεί να μας παρέχει. Εμείς ως Κύπρος μπορούμε να δηλώσουμε ότι μέσα στα πλαίσια της υπό συζήτηση μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζουμε ότι χώρες όπως η Ινδία δικαιούνται θέσης Μονίμου Μέλους στο Σώμα του Διεθνούς Οργανισμού.

Μαζί με το φίλο Πρωθυπουργό της Ινδίας κάναμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και ιδιαίτερα τρόπων περαιτέρω σύσφιγξης και ανάπτυξης τους σε όλους τους τομείς. Προβήκαμε, ακόμα, σε ανασκόπηση διεθνών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επικεντρωθήκαμε σε θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, όπως η τρομοκρατία, το Μεσανατολικό και, βεβαίως, ανασκοπήσαμε τις εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό υπό το φως της συνάντησης που είχαμε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι υπεγράφησαν και τρεις διμερείς Συμφωνίες και δύο Μνημόνια Συνεργασίας, ως ακολούθως:

Α.   Συμφωνία για Συνεργασία στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης.
Β.   Συμφωνία Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών.
Γ.    Πολιτιστικό Πρόγραμμα για Συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης.
Δ.   Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ε.   Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πληροφορικής.

Οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια αυτά θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και την μεταξύ τους συνεργασία σε σημαντικούς τομείς της σύγχρονης κοινωνίας.

 [Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]